Egymásnak feszült a Google és Ausztrália: kivonulhat a keresőóriás

2021 / 01 / 23 / Pőcze Balázs
Egymásnak feszült a Google és Ausztrália: kivonulhat a keresőóriás
Korábban már beszámoltunk róla, hogy Ausztrália keményen tervez fellépni a saját kiadói védelmében a Google-lel és a Facebookkal szemben. Most a keresőóriás helyi vezetője azt nyilatkozta: ha nem tudnak megállapodni, leállíthatják a keresőjüket az országban.

"A tartalmak közti szabad linkelés elve az alapja a keresőnk működésének. Ez, és a kezelhetetlen pénzügyi és működési kockázat, amit a törvényjavaslat képvisel, nem hagy nekünk más valódi lehetőséget, mint hogy elérhetetlenné tegyük a keresőt Ausztráliában" - a 9to5Google cikke szerint ezt nyilatkozta Mel Silva, a Google Ausztráliáért és Új-Zélandért felelős igazgatója egy nyilvános meghallgatáson. Silva hozzátette: ez a "lehetséges legrosszabb forgatókönyv" és "az utolsó dolog, amire vágynának". Scott Morrison miniszterelnök újságíróknak azt mondta, amikor az ügyről kérdezték, hogy

"nem hagyjuk magunkat megfenyegetni".

Szeptemberben a Rakétán is foglalkoztunk a Hírmédia Egyeztetési Törvénnyel, ami az ausztrál kormány szándékai szerint tárgyalóasztalhoz kényszeríti majd a híreket terjesztő tech platformokat és a híranyagokat készítő kiadóvállalatokat. A jogalkotók abból indultak ki, hogy a hírforrások függnek a platformoktól és fordítva, de a tech cégek túl nagyok ahhoz, hogy tisztességes tárgyalópartnerként viselkedjenek. Épp ezért a törvénytervezet kötelezi a feleket, hogy alkudják ki, hogy mennyi jár a cikkek eredeti tulajdonosainak azért, hogy megjelennek az anyagaik a portálokon. Ha nem sikerül megállapodniuk, majd dönt egy békéltető testület. Aki megszegi a törvényt, már be is fizetheti a helyi bevétele tíz százalékát - alkalmanként.

A Facebook szerint van rá esély, hogy kivonulnak Európából Az Európai Bíróság júliusi döntése a Facebook képviselője szerint ellehetetleníti a további működésüket a kontinensen.

A Google többször próbálta helyrehozni a viszonyát a médiával. Aktuális, News Showcase programjuk több országban, így Ausztráliában is fut, ennek keretében a kiadóvállalatoknak közvetlenül fizetnek azért, hogy tartalmakat licenszeljenek a Google News appba és a weboldalra, illetve a kereső Hírek szekciójába. Mel Silva erre is emlékeztetett a meghallgatásán, ahogy arra is kitért, hogy az előírt alkudozást kereskedelmi módon folytatnák inkább, illetve a keresőjük algoritmusával kapcsolatos változások közül is csak a leglényegesebbeket szeretnék előre közölni a kiadókkal - a tervezett általános, tizennégy napos figyelmeztetések helyett.

Franciaországban már megszületett az egyezség

Az Ars Technica közben arról számolt be, hogy éveken át tartó huzavona után a francia kiadók és a Google közt végre létrejött egy megállapodás, amely szabályozza, hogy Mountain View mennyit fizet a keresőjében hivatkozott hírtartalmak előállítóinak. Spanyolországban korábban kudarcba fulladtak a hasonló kísérletek, sőt, még a franciáknál is eljutottak odáig, hogy a keresőben csak a cikkek címe jelent meg, rövid részletek nélkül. A helyi hatóságoknak ez nem volt elég, így végül tárgyalóasztalhoz kényszerítették a feleket, akik a Google közleménye szerint végül megállapodtak arról, hogy kinek mennyit fizetnek, figyelembe véve a kiadó szerepét a közvélemény informálásában, a kiadványaik számát és az oldalaik forgalmát.

(Fotó: Rajeshwar Bachu/Unsplash)

További cikkek a témában:

A Google és a Facebook nem lélegezhetnek fel Joe Biden megválasztása miatt Tegnap hivatalossá vált, hogy a demokrata Joe Biden váltja Donald Trumpot az Amerikai Egyesült Államok elnöki székében. A szakértők arra számítanak, hogy ez számos területen gyökeres változásokat fog hozni az USA eddigi politikájához képest, ez alól pedig a technológiai szektor sem lesz kivétel. Néhány területen viszont Biden akár tovább is viheti, amit Trump elkezdett.

Bemutatták a törvényjavaslatot, ami jelentősen megtépázhatja a nagy technológiai cégek hatalmát Európában Az Európai Bizottság által bemutatott két törvényjavaslat alapjaiban határozhatja meg a következő évtizedek digitális viszonyait az Unióban.

Csúnyán beszólt a Facebook az Apple-nek az EU új tech törvényei miatt Itt vannak az első reakciók az Unió új digitális törvényjavaslataira.


Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
Képzeljünk el egy világot, ahol az implantációk behelyezése, törött csontok kezelése komoly műtéti beavatkozás helyett lényegében annyit jelent, hogy az implantációt befecskendezzük a testbe, ahol az felveszi a szükséges alakot! A mostani fejlesztés épp ezt teszi egyszer lehetővé.
Utánunk gurul a napelem, hogy bárhol energiához jussunk
Utánunk gurul a napelem, hogy bárhol energiához jussunk
A robot elkíséri az embert a túrákra és kiválasztja a legoptimálisabb helyet és pozíciót a minél jobb energiatermeléshez.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.