Egymásnak feszült a Google és Ausztrália: kivonulhat a keresőóriás

2021 / 01 / 23 / Pőcze Balázs
Egymásnak feszült a Google és Ausztrália: kivonulhat a keresőóriás
Korábban már beszámoltunk róla, hogy Ausztrália keményen tervez fellépni a saját kiadói védelmében a Google-lel és a Facebookkal szemben. Most a keresőóriás helyi vezetője azt nyilatkozta: ha nem tudnak megállapodni, leállíthatják a keresőjüket az országban.

"A tartalmak közti szabad linkelés elve az alapja a keresőnk működésének. Ez, és a kezelhetetlen pénzügyi és működési kockázat, amit a törvényjavaslat képvisel, nem hagy nekünk más valódi lehetőséget, mint hogy elérhetetlenné tegyük a keresőt Ausztráliában" - a 9to5Google cikke szerint ezt nyilatkozta Mel Silva, a Google Ausztráliáért és Új-Zélandért felelős igazgatója egy nyilvános meghallgatáson. Silva hozzátette: ez a "lehetséges legrosszabb forgatókönyv" és "az utolsó dolog, amire vágynának". Scott Morrison miniszterelnök újságíróknak azt mondta, amikor az ügyről kérdezték, hogy

"nem hagyjuk magunkat megfenyegetni".

Szeptemberben a Rakétán is foglalkoztunk a Hírmédia Egyeztetési Törvénnyel, ami az ausztrál kormány szándékai szerint tárgyalóasztalhoz kényszeríti majd a híreket terjesztő tech platformokat és a híranyagokat készítő kiadóvállalatokat. A jogalkotók abból indultak ki, hogy a hírforrások függnek a platformoktól és fordítva, de a tech cégek túl nagyok ahhoz, hogy tisztességes tárgyalópartnerként viselkedjenek. Épp ezért a törvénytervezet kötelezi a feleket, hogy alkudják ki, hogy mennyi jár a cikkek eredeti tulajdonosainak azért, hogy megjelennek az anyagaik a portálokon. Ha nem sikerül megállapodniuk, majd dönt egy békéltető testület. Aki megszegi a törvényt, már be is fizetheti a helyi bevétele tíz százalékát - alkalmanként.

A Facebook szerint van rá esély, hogy kivonulnak Európából Az Európai Bíróság júliusi döntése a Facebook képviselője szerint ellehetetleníti a további működésüket a kontinensen.

A Google többször próbálta helyrehozni a viszonyát a médiával. Aktuális, News Showcase programjuk több országban, így Ausztráliában is fut, ennek keretében a kiadóvállalatoknak közvetlenül fizetnek azért, hogy tartalmakat licenszeljenek a Google News appba és a weboldalra, illetve a kereső Hírek szekciójába. Mel Silva erre is emlékeztetett a meghallgatásán, ahogy arra is kitért, hogy az előírt alkudozást kereskedelmi módon folytatnák inkább, illetve a keresőjük algoritmusával kapcsolatos változások közül is csak a leglényegesebbeket szeretnék előre közölni a kiadókkal - a tervezett általános, tizennégy napos figyelmeztetések helyett.

Franciaországban már megszületett az egyezség

Az Ars Technica közben arról számolt be, hogy éveken át tartó huzavona után a francia kiadók és a Google közt végre létrejött egy megállapodás, amely szabályozza, hogy Mountain View mennyit fizet a keresőjében hivatkozott hírtartalmak előállítóinak. Spanyolországban korábban kudarcba fulladtak a hasonló kísérletek, sőt, még a franciáknál is eljutottak odáig, hogy a keresőben csak a cikkek címe jelent meg, rövid részletek nélkül. A helyi hatóságoknak ez nem volt elég, így végül tárgyalóasztalhoz kényszerítették a feleket, akik a Google közleménye szerint végül megállapodtak arról, hogy kinek mennyit fizetnek, figyelembe véve a kiadó szerepét a közvélemény informálásában, a kiadványaik számát és az oldalaik forgalmát.

(Fotó: Rajeshwar Bachu/Unsplash)

További cikkek a témában:

A Google és a Facebook nem lélegezhetnek fel Joe Biden megválasztása miatt Tegnap hivatalossá vált, hogy a demokrata Joe Biden váltja Donald Trumpot az Amerikai Egyesült Államok elnöki székében. A szakértők arra számítanak, hogy ez számos területen gyökeres változásokat fog hozni az USA eddigi politikájához képest, ez alól pedig a technológiai szektor sem lesz kivétel. Néhány területen viszont Biden akár tovább is viheti, amit Trump elkezdett.

Bemutatták a törvényjavaslatot, ami jelentősen megtépázhatja a nagy technológiai cégek hatalmát Európában Az Európai Bizottság által bemutatott két törvényjavaslat alapjaiban határozhatja meg a következő évtizedek digitális viszonyait az Unióban.

Csúnyán beszólt a Facebook az Apple-nek az EU új tech törvényei miatt Itt vannak az első reakciók az Unió új digitális törvényjavaslataira.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
A “Ketrecek ketrece” néven emlegetett anyag nem csak a CO2-t köti meg, de egy annál jóval potensebb üvegházhatású gázt is. A tudósok véleménye alapján rendkívül ígéretes felfedezésről van szó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.