Magyarország külön is szabályozná a nagy technológiai cégek működését

2021 / 01 / 26 / Bobák Áron
Magyarország külön is szabályozná a nagy technológiai cégek működését
Varga Judit igazságügyi miniszter a Facebookon kedden közzétett bejegyzéséből kiderül, hogy a magyar kormány az Európai Uniótól függetlenül is szabályozná a nagy tech cégek működését, az erről szóló törvényjavaslatot pedig tavasszal nyújtják be az Országgyűlésnek.

A bejegyzés arra nem téri ki, hogy a törvény pontosan mit szabályozna és mely cégekre vonatkozna, ugyanakkor egyértelművé teszi, hogy a kormány elsősorban a technológiai cégek moderációs elveit kifogásolja. "Ma már önkényesen bárki lekapcsolható az on-line térből bármilyen hivatalos, átlátható, tisztességes eljárás és jogorvoslat lehetősége nélkül" - írja az igazságügyi miniszter, aki hozzáteszi, hogy semmi mást nem szeretnének elérni, mint a törvényes, átlátható és ellenőrizhető működést.

A bejelentett törvénytervezet egybevág Péterfy Attila adatvédelmi biztos korábbi javaslatával, aki a Digitális Szabadság Munkacsoport augusztusi ülésén kezdeményezte, hogy a Facebookon található személyes profilok felfüggesztésének vizsgálata a magyar hatóságokhoz kerüljön. A Digitális Szabadság Munkacsoportot márciusban hozta létre Varga Judit igazságügyi miniszter azzal a céllal, hogy átláthatóvá tegyék a nemzetközi technológiai cégek működését. A munkacsoport által kiadott "Fehér könyv" szerint többek között olyan ügyekkel foglalkoznak, mint a véleménynyilvánítás szabadsága és a magánszféra védelme, a felhasználók személyiségi jogainak védelme, a választások tisztaságának biztosítása, az internetes zaklatás és a jogérvényesítése ezekkel a cégekkel szemben.

A Facebook moderációs elveit régóta komoly viták övezik, aminek megoldása érdekében a közösségi oldal tavaly létrehozott egy olyan, a Facebooktól független felügyelő testületet, amely a vitás kérdésekben dönthet. A magyar Sajó Andrást is a tagjai között tudó testület tavaly év végén kezdte meg az érdemi munkát, hamarosan pedig arról is határozniuk kell, hogy jogos volt-e Donald Trump, korábbi amerikai elnök profiljának januári felfüggesztése.

Bemutatták a törvényjavaslatot, ami jelentősen megtépázhatja a nagy technológiai cégek hatalmát Európában Az Európai Bizottság által bemutatott két törvényjavaslat alapjaiban határozhatja meg a következő évtizedek digitális viszonyait az Unióban.

Az EU is komoly szabályozásra készül

Az Európai Bizottság tavaly decemberben nyújtott be két törvénytervezetet, amelyek a nagy technológiai vállalatok szigorúbb ellenőrzését tennék lehetővé. A Digitális Szolgáltatások Törvény és a Digitális Piac Törvény szabályozná az illegális termékek, szolgáltatások és tartalmak eltávolításának kereteit, több jogot adna a felhasználók kezébe, és az eddiginél szigorúbb büntetéssel sújtaná az úgynevezett "kapuőrző" vállalatokat, amennyiben azok nem az EU-s szabályozásnak megfelelően működnek.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a december elején megrendezett Web Summit konferencián elmondta, hogy a törvénytervezet célja, hogy ugyanazok a szabályok vonatkozzanak a technológiai cégekre is, mint amik az összes többire, vagy ahogy ő fogalmazott "ami illegális offline, annak illegálisnak kell lennie online is". Ez részben egybecseng Varga bejegyzésével, amiből ugyanakkor az is kiderül, hogy a magyar törvény nem a Bizottság javaslatainak hazai implementációja lenne. "Továbbra is együttműködünk az Unió hasonló irányú szabályozásának előkészítésében, de az elmúlt időszak eseményei megmutatták, hogy gyorsabban kell lépnünk az emberek védelme érdekében" - írja az igazságügyi miniszter.

(Borítókép: Artur Widak/NurPhoto/Getty Images)

További cikkek a témában:

"Ami illegális offline, annak illegálisnak kell lennie online is" - egységes törvényekkel nyirbálja meg az EU a nagy tech cégek hatalmát A várhatóan jövő héten bemutatásra kerülő Digitális Szolgáltatások Törvény döntő hatással lesz az Európai unió digitális működésére, elsősorban a nagy technológiai platformok kötelezettségeinek szabályozásában.

Brüsszelben panaszolta be a Google-t több mint 150 szervezet Több iparágból kérnek azonnali segítséget a Biztottságtól.

Csúnyán beszólt a Facebook az Apple-nek az EU új tech törvényei miatt Itt vannak az első reakciók az Unió új digitális törvényjavaslataira.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Az Intel olyan nagy teljesítményű szuperszámítógépet épített, amilyet rajta kívül csak egy gyártónak sikerült eddig
Az Intel olyan nagy teljesítményű szuperszámítógépet épített, amilyet rajta kívül csak egy gyártónak sikerült eddig
Az Aurora a világ második exaflopos szuperszámítógépe, de a Frontiert nem sikerült megszorongatnia.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.