Több mint félmillió km/h-val száguldott a leggyorsabb ember alkotta eszköz

2021 / 05 / 03 / Bobák Áron
Több mint félmillió km/h-val száguldott a leggyorsabb ember alkotta eszköz
A Nap és a Vénusz között ingázó Parker napszonda már eddig is a leggyorsabb ember alkotta eszköznek számított, azonban a legutóbbi perihelion alkalmával jelentősen felülmúlta a korábban felállított rekordot.

A NASA által 2018-ban útjára indított Parker Solar Probe április 29-én minden eddiginél jobban megközelítette a Napot, amivel azonnal egy új rekordot is felállított: a szonda 10,4 millió kilométerre repült el az égitesttől, ennél közelebb pedig ember alkotta tárgy még soha nem jutott a Naphoz. Ahogy a napszonda egyre közelebb merészkedik a Naphoz, a sebessége is egyre nagyobb lesz, így nem csoda, hogy ezzel együtt a 2020 februárjában felállított sebességrekordot is sikerült megdöntenie. Április végén a NASA adatai szerint a szonda 532 ezer km/h-s sebességgel húzott el a Nap mellett, ami szintén rekordnak számít.

Ahogy a hírről beszámoló CNET megjegyzi, ez a rekord is kérészéletű lesz, hiszen a szonda november 21-e környékén ismét megkerüli a Vénuszt, hogy egy csúzli-manővert végrehajtva visszainduljon a Naphoz, ekkor pedig a várakozások szerint a mostaninál is gyorsabban fog repülni. A Nap légkörének tanulmányozására kifejlesztett eszköz küldetése jövőre fog véget érni, addig pedig még a közelségi rekordot is jócskán meg fogja dönteni, ugyanis a tervek szerint a legkisebb távolság alkalmával mindössze hatmillió kilométerre fog elrepülni a Naptól.

(Borítókép: NASA/Johns Hopkins APL/Steve Gribben)

További cikkek a témában:

Gyönyörű új Vénusz-fotó a NASA Parker szondájától A NASA új nagy felbontású fotót tett közzé a Vénusz árnyékban lévő oldaláról, melyet a Parker Napszonda készített.

Egy űrszonda a héten már életre utaló nyomokat keresett a Vénusz felhőiben Ez gyorsan ment – mondhatnánk, de valójában szerencsés véletlenek összjátékáról van szó. A BepiColombo űrszonda amúgy is odatartott, és már képet is készített a lángoló bolygóról.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.