Több mint félmillió km/h-val száguldott a leggyorsabb ember alkotta eszköz

2021 / 05 / 03 / Bobák Áron
Több mint félmillió km/h-val száguldott a leggyorsabb ember alkotta eszköz
A Nap és a Vénusz között ingázó Parker napszonda már eddig is a leggyorsabb ember alkotta eszköznek számított, azonban a legutóbbi perihelion alkalmával jelentősen felülmúlta a korábban felállított rekordot.

A NASA által 2018-ban útjára indított Parker Solar Probe április 29-én minden eddiginél jobban megközelítette a Napot, amivel azonnal egy új rekordot is felállított: a szonda 10,4 millió kilométerre repült el az égitesttől, ennél közelebb pedig ember alkotta tárgy még soha nem jutott a Naphoz. Ahogy a napszonda egyre közelebb merészkedik a Naphoz, a sebessége is egyre nagyobb lesz, így nem csoda, hogy ezzel együtt a 2020 februárjában felállított sebességrekordot is sikerült megdöntenie. Április végén a NASA adatai szerint a szonda 532 ezer km/h-s sebességgel húzott el a Nap mellett, ami szintén rekordnak számít.

Ahogy a hírről beszámoló CNET megjegyzi, ez a rekord is kérészéletű lesz, hiszen a szonda november 21-e környékén ismét megkerüli a Vénuszt, hogy egy csúzli-manővert végrehajtva visszainduljon a Naphoz, ekkor pedig a várakozások szerint a mostaninál is gyorsabban fog repülni. A Nap légkörének tanulmányozására kifejlesztett eszköz küldetése jövőre fog véget érni, addig pedig még a közelségi rekordot is jócskán meg fogja dönteni, ugyanis a tervek szerint a legkisebb távolság alkalmával mindössze hatmillió kilométerre fog elrepülni a Naptól.

(Borítókép: NASA/Johns Hopkins APL/Steve Gribben)

További cikkek a témában:

Gyönyörű új Vénusz-fotó a NASA Parker szondájától A NASA új nagy felbontású fotót tett közzé a Vénusz árnyékban lévő oldaláról, melyet a Parker Napszonda készített.

Egy űrszonda a héten már életre utaló nyomokat keresett a Vénusz felhőiben Ez gyorsan ment – mondhatnánk, de valójában szerencsés véletlenek összjátékáról van szó. A BepiColombo űrszonda amúgy is odatartott, és már képet is készített a lángoló bolygóról.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Gyors és olcsó: hatalmas, felfújható űrállomásokat bocsátanak fel két éven belül
Gyors és olcsó: hatalmas, felfújható űrállomásokat bocsátanak fel két éven belül
A Max Space stadion méretű, de olcsón és könnyen telepíthető űrállomásokat ígér. A 2026-ban fellőtt első modult követően pedig ilyenekben élhetnek az emberek majd a Holdon, és aztán a Marson is.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.