Ember vs humanoid - az arckifejezésekben már nincs nagy különbség

2022 / 09 / 05 / Bobák Zsófia
Ember vs humanoid - az arckifejezésekben már nincs nagy különbség
A legélethűbb humanoidot kísérletezésre tervezték és arra, hogy a legújabb gépi tanulási és mesterséges intelligencia rendszereket próbálják ki rajta.

Az Engineered Arts rendkívül realisztikus külalakkal rendelkező Mesmer robotja adta a platformot ahhoz a fejlesztéshez, amely az elmúlt időkben a világ legélethűbb humanoidjaként került be a köztudatba és mi is beszámoltunk a nagyközönség előtti bemutatkozásáról és fejlődéséről. Ameca és a korábbi Mesmer robotok közötti különbséget többek között az jelentette, hogy az utóbbi robotokat, amelyek többféle arccal és öltözékkel ellátva készültek különféle programokhoz, elsősorban szórakoztatási célokra szánta a gyártócég, bár rendelkeztek olyan képességekkel is, amelyek egyedi jelleget kölcsönöztek a gépeknek: beépített szenzorok és algoritmusok segítségével képesek voltak például érzékelni a velük interakcióba lépő emberek hangulatát vagy megérteni a nyelvet, amin beszéltek.

Amecát azonban már kevésbé jól kidolgozott külsővel (testtel és ruházattal), viszont annál emberszerűbb arccal látták el és elsődleges funkciója, hogy platformként szolgáljon a mesterséges intelligencia és gépi tanulási rendszerek teszteléséhez. A cég a gép készítését a Mesmer gyártása során összegyűjtött, a gép megfelelő funkcionálását biztosító adatokra alapozta és a folyamatos kísérletezés során próbálják az emberi arckifejezések egyre nagyobb tárházát létrehozni azokkal az aktuátorokkal, amelyek a mimika mögötti kulcsfontosságú hardverelemeket jelentik.

A szoftvert, vagyis a robot agyát a Tritium rendszer adja, ami a cég saját fejlesztése és több mint egy évtized alatt tökéletesítették, hogy a gépek távoli irányítású üzemmódban is hatékonyan működjenek. A szoftver a legtöbb programnyelvvel kompatibilis és a segítségével könnyen irányíthatóak a robotok, méghozzá gyorsan és biztonságosan: az Engineered Arts elmondása szerint a Tritium komplex helyzetek esetén fontossági sorrendben listázza a teendőket és reakciókat,

így lehetővé teszi, hogy a gép viselkedése ne okozhasson meglepetést és ne váljon kiszámíthatatlanná.

A cég robotjai általában távolról irányíthatóak, vagyis egyfajta avatárként szolgálnak és az irányítást végző személy lényegében a gépek bőrébe bújva lehet egyszerre két (vagy több) helyen is. Az úgynevezett telepresence működést a Tinman (bádogember) rendszer biztosítja, de a technológia nem csak a humán személyzet általi vezérléssel működik, hanem mesterséges intelligenciával is, ami az egyszerűbb feladatok esetén, úgymint a köszönés, átveszi a munkát az emberektől.

Ameca is rendelkezik hasonló chatbot funkcióval, ami egyszerűbb interakciókra alkalmassá teszi, de a bonyolultabb beszélgetések az esetében is távoli irányítással zajlanak. A robot különlegességét így nem annyira a (mesterséges) intelligenciája, hanem a mimikájának kifinomultsága jelenti, amelyet néhány napja videóban is demonstráltak: a felvételen a gép a cég mérnökének arckifejezéseit utánozza, egészen meggyőzően. A vezérléshez az Apple ARKit programját használják, amelyet a vállalat a kiterjesztett valóság alkalmazásokhoz fejlesztett és amellyel 3D-s elemeket lehet az élő közvetítésekhez csatolni.

Az Engineered Arts elmondása szerint a gép ha nem is az örökkévalóságnak szól, de mindenképpen hosszú távú használatra tervezték, szükség szerint cserélhető egységekkel. Bár a platform tudományosabb célokat is szolgálhat a különböző tesztelések révén, de a cég nem titkolja, hogy arra is szánja Amecát, hogy a felhasználók lenyűgözzék vele a közönséget. A robot bérelhető, de meg is lehet vásárolni, a költségei azonban meghaladják a 133 ezer dollárt (53 millió forint).

A világ számos robotikai cége dolgozik azon, hogy humanoidokat alkossanak, részben az embereket asszisztáló célokra, részben érdekességnek vagy éppen azért, hogy a humán pszichológiába nyerjenek mélyebb betekintést a gép-ember interakció megfigyelése során. Az Engineered Arts Amecát azért látta el a lehető legkifejezőbb arccal, hogy ezzel motiválja az embereket a géppel való kapcsolat kialakítására, mivel "az arc nagyon nagy sávszélességű kommunikációs eszköz".

(Fotó: Engineered Getty Images/picture alliance)

A jövő hiperrealisztikus gépei egyre meggyőzőbben alakítják az embert A legélethűbb robotok még a rejtélyes völgy sötétjében járnak, de már nem sokáig.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A korszakalkotónak szánt AI Pin óriási bukta az első kritikák szerint
A korszakalkotónak szánt AI Pin óriási bukta az első kritikák szerint
Túlmelegszik, megbízhatatlan válaszokat ad, lassú és még drága is.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.