Emberi bőrszövetből tenyésztett miniatűr májat ültettek patkányokba

2020 / 06 / 06 / Perei Dóra
Emberi bőrszövetből tenyésztett miniatűr májat ültettek patkányokba
A Pittsburgh-i Egyetem Orvostudományi Iskola kutatói emberi önkéntesek bőrsejtjeiből teljesen működőképes miniatűr májakat alkottak, amelyeket azután patkányokba ültettek. Sőt rekordot döntöttek, az eddigi két év helyett ugyanis mindössze egy hónap alatt előállították a mesterséges szervet.

A laboratóriumi körülmények között létrehozott szervek négy napig teljesítették funkciójukat a kísérleti állatokban-olvasható a Cell Reports szaklapban"Látni azt az apró, barna színű, mások bőréből előállított organizmust az állatok testében nagyon klassz volt. Ez a 'dolog' ráadásul nemcsak úgy néz ki, akár egy egy valódi máj, de úgy is működik." - mondja Dr. Alejandro Soto-Gutierre, az egyetem vezető patológusa, egyetemi docens, valamint a McGowan Regeneratív Orvostudományi Intézet és a Pittsburgh-i Májkutató Központ oktatója. A miniatűr májak az eredetihez hasonlóan epesavat és karbamidot termelnek azt leszámítva, hogy előbbit laboratóriumban tenyésztik ki az önkéntesek bőrszöveteiből.

A mesterséges májak ugyanakkor minden korábbi prototípustól különböznek, azokat ugyanis két év helyett egy hónap alatt sikerült létrehozni.

Elkészítésük során a kutatók az emberi bőrsejteket előbb őssejtekké, majd ezeket az őssejteket körültekintő óvatossággal májsejtekké alakították, és kivették a rágcsálók máját. Végső tesztként pedig a laboratóriumban megnövelt minimájakat öt patkányba ültették, amelyeket úgy tenyésztettek, hogy ellenálljanak a szerv esetleges kilökődésének is. Négy nappal a transzplantáció után a kutatók megvizsgálták a beültetett szervek állapotát. Minden esetben véráramlási problémák merültek fel a szervátültetés közben és után, ettől függetlenül a mesterséges máj működött. (A hibalehetőségek csökkentése érdekében a patkányok véráramába emberi májfehérjét is juttattak.)

Mire számíthatunk a későbbiekben?

Soto-Gutierrez optimistán tekint a jövőbe, szerinte ugyanis a mostani találmányuk nemcsak mérföldkő a mesterséges szervek létrehozásának történetében, de önmagában is hasznos eszköz.

"Hosszú távú célunk olyan organizmusok létrehozása, amelyek helyettesíthetik a szervátültetést, de addig is a közeljövőben eredményeinket inkább egyfajta köztes megoldásnak tekintem.

Akut májelégtelenség esetén például ugyanis előfordulhat, hogy egy darabig inkább a máj feljavítására van szükség teljesen új szerv beültetése helyett" - mondta Soto-Gutierrez. Persze addig még sok kihívásnak meg kell felelni, elsősorban biztonsági szempontból, mindenekelőtt pedig a csapatnak el kell érnie, hogy a mesterséges máj élettartama ne csak négy napra szóljon.

(Fotó: Getty Images Hungary)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.