Ez az alkalmazás egy pillanat alatt megmondja, hogy van-e rosszindulatú bőrelváltozásunk

2023 / 05 / 10 / Bobák Áron
Ez az alkalmazás egy pillanat alatt megmondja, hogy van-e rosszindulatú bőrelváltozásunk
Az Emdee Bőr alkalmazás bő két éve került fel a Google Playre, ezalatt az idő alatt pedig már több mint 1700 esetben azonosítottak a segítségével rákos elváltozásokat.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem valamint a Semmelweis Egyetem közreműködésével kifejlesztett alkalmazás a mesterséges intelligencia segítségével, mindössze egyetlen fotó alapján képes detektálni és osztályozni a különböző bőrelváltozásokat, így többek között képes elkülöníteni egymástól az ártalmatlan anyajegyeket, a vírusos szemölcsöket valamint a leggyakoribb bőrdaganatokat is, mint amilyen a melanóma vagy a bazálsejtes karcinóma. A szintén a Semmelweis Egyetem közreműködésével kifejlesztett AIPDermmel szemben ráadásul TAJ-számra sincs szükségünk a használatához, a telepítés és egy gyors regisztráció után azonnal használhatjuk is az alkalmazást.

Az Emdee Bőr két különböző eljárással, sima valamint dermatoszkópos fotók segítségével tudja vizsgálni a lefotózott elváltozásokat, azonban a megbízhatósága a klinikai tesztek alapján mindkettőnek átlag feletti. A normál fotókat értékelő mesterséges intelligencia kilenc kategóriát tud megkülönböztetni egymástól 66,18%-os pontossággal, ugyanakkor a tapasztalatok alapján a melanóma, a bazálsejtes karcinóma valamint az anyajegyek felismerésében ennél sokkal jobban teljesít: a bőrrák leggyakoribb fajtájának számító melanómát például több mint 90 százalékos pontossággal ismeri fel. A dermatoszkópos MI ennél is több, összesen 16 különböző bőrelváltozást tud detektálni, a kísérleti eredmények pedig azt mutatják, hogy ugyanolyan pontossággal (68,76%) diagnosztizálja helyesen a bőrelváltozásokat, mint a klinikai bőrgyógyászok.

Az alkalmazást rendkívül egyszerű használni, hiszen semmi más dolgunk nincs, mint hogy lefényképezzük a gyanús foltokat, a telefonunk pedig pillanatokon belül megmondja, hogy milyen elváltozással van dolgunk, és a kockázati szint mellett részletes leírást is közöl róla. Ha az eredmények alapján úgy érezzük, hogy szakorvosi véleményre lenne szükségünk, az alkalmazáson keresztül azonnal kérhetünk időpontot is a Semmelweis Egyetem Mária utcai bőrklinikájára, az ígéretek szerint pedig később más klinikákra és szakrendelőkbe is foglalhatunk majd időpontot az alkalmazáson keresztül.

A bőrelváltozások elemzésén túl az alkalmazás arra is képes, hogy - amennyiben jóváhagyjuk a helymeghatározást - káros mértékű ultraibolya-sugárzás esetén figyelmeztessen minket, emellett az appban az aktuális, napi UV értékeket is megnézhetjük óránkénti bontásban, így sokkal tudatosabban tervezhetjük meg a szabadban töltött időnket.

Az ELTE hozzánk eljuttatott sajtóközleménye felhívja rá a figyelmet, hogy hazánkban tíz év alatt másfélszeresére nőtt a melanómás esetek száma, így jelenleg már több mint 2300 ilyen esetet regisztrálnak évente. A közlemény szerint 2020-as megjelenése óta az Emdee Bőr több mint 21 ezer beküldött fotót elemzett és 810 melanómát valamit 916 bazálsejtes karcinómát azonosítottak a segítségével. Az alkalmazást ide kattintva lehet letölteni a Google Playből.

(Borítókép: Sviatlana Lazarenka/Getty Images)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Ugyanattól a férfitól kapott szem szifiliszt öt nő is
Ugyanattól a férfitól kapott szem szifiliszt öt nő is
A precedens nélküli eset során öt nő kapta el a szifilisz egy ritka formáját ugyanattól a férfitól. Ez a baktérium már a fertőzés korai fázisában is súlyos látószervi és idegrendszeri károkat okozhat, és ez az első dokumentált eset a heteroszexuálisok közötti terjedésre egy ilyen csoportban. Felmerül, hogy egy új, agresszívabb baktériumtörzs megjelenése állhat a háttérben.
19. századi fotók kelnek életre a 150 éves Budapest születését bemutató kisfilmben
19. századi fotók kelnek életre a 150 éves Budapest születését bemutató kisfilmben
Budapest fenállásának 150. évfordulója alkalmából készült a látványos kisfilm, amelyben több mint 100 archív felvételt elevenítettek meg a különleges, úgynevezett parallax képalkotási technika segítségével.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.