Épphogy megépült egy 3D-nyomtatással készült ház az Egyesült Államokban, máris le kellett bontani

2023 / 11 / 29 / Bobák Zsófia
Épphogy megépült egy 3D-nyomtatással készült ház az Egyesült Államokban, máris le kellett bontani
A 3D-nyomtatott házak egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, de nem mindig érik el a megfelelő minőséget.

Egy Iowa államban megvalósuló projekt során tíz, 3D-nyomtatással készülő családi házat terveznek megépíteni a helyi közösségi szervezetek, hogy lakhatási lehetőséget nyújtsanak a városban letelepedők számára, elsősorban pedagógusoknak, oktatóknak. A házakat az Alquist 3D cég készíti el és az építkezést májusban meg is kezdték, a tervek szerint pedig év végéig a teljes projektet befejezték volna, hogy minél hamarabb értékesíthessék az ingatlanokat. A számításokba azokban nem várt hiba csúszott.

Az első ház konstrukciója során ugyanis kiderült, hogy a nyomtatáshoz használt anyag nem megfelelő minőségű és nem felel meg az ipari sztenderdeknek, emiatt az épület már elkészült részét le kellett bontani. Az Alquist 3D mérnökei a hiba forrását az alaphoz és a falakhoz használt anyag összetevőiben találták meg, amelyek a kelleténél gyengébb szerkezetet eredményeztek.

Az anyagot tesztelték ugyan laboratóriumi körülmények között, de az építési területen uralkodó hőmérsékleti és időjárási viszonyok között máshogy kezdett viselkedni, mint a jól kontrollált, szabályozott környezetben. A cég a konstrukciókhoz a Techcement elnevezésű keveréket használja, ami elmondásuk szerint háromszor erősebb a betonnál és olcsón állítható elő. Mivel az Alquist 3D már több házat elkészített korábban a betonmix alkalmazásával, ezért rejtély, hogy a mostani alkalommal miért nem tudták a megfelelő minőséget elérni a ház építése során, de azóta egy új keverék létrehozásával már elkezdték a második épületet alapozni és az első, azóta lebontott házat is újraépítik.

A 3D-nyomtatott házak legnagyobb előnye a gyors építés: az alapokat és a falakat néhány hét leforgása alatt, egy robot és egy-két ember segítségével el lehet készíteni, valamint több egységet, például a belső falakat, előre lehet nyomtatni, majd a helyszínen összeszerelni. Ár tekintetében a 3D-nyomtatott házak egyelőre nem feltétlenül érik meg jobban, mint a hagyományos módon készülő ingatlanok, de a gyártócégek elképzelései szerint az ilyen módon létrehozott házakkal a technológia fejlődése és alkalmazásának elterjedése után, előbb-utóbb megfizethetőbb lakhatási lehetőségekhez lehet majd juttatni az embereket. Egy nem elhanyagolható előnyt pedig a technológia környezetbarát jellege jelenti többek között a kevesebb építési hulladék és a kevesebb vízfelhasználás miatt.

A földi 3D-nyomtatással készülő házak később megnyithatják az utat az űrbeli 3D-nyomtatott épületek előtt is: a NASA már 2040-re tervezi a holdi építkezések elindítását. A Project Olympus keretében az ICON cég olyan technikát fejleszt, amellyel majd az égitesten helyben található anyagokból, regolitból lehet a nyomtatáshoz szükséges anyagot előállítani, hogy az űrhajósok és az űrturisták számára biztonságos lakóhelyek készülhessenek az emberes holdmissziók kezdete után.

(Fotó: Alquist 3D, ICON)

Egy egész lakónegyedet építenek fel 3D-nyomtatással az USA-ban Az austini székhelyű Icon jövőre egy száz családi házból álló lakónegyedet fog felépíteni a városban.


A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Skypod robotok dolgoznak a Renault teljesen automatizált központjában
Skypod robotok dolgoznak a Renault teljesen automatizált központjában
A Renault az automatizálás mellett döntött és kétszáz robotot dolgoztat új központjában.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.