Ha hatékonyabb erdőgazdálkodást szeretnénk, valósítsuk meg a világűrből

2020 / 03 / 06 / Perei Dóra
Ha hatékonyabb erdőgazdálkodást szeretnénk, valósítsuk meg a világűrből
Az erdőgazdálkodás megannyi fontos kérdést felvet; vajon az erdő megköti, vagy épp kibocsátja a szenet? Milyen folytatása lehet egy ilyen folyamatnak, és egyáltalán, hogyan hozhatunk jó döntést? Furcsán hangzik, de a válaszokat űrfelvételek és mérések rejtik.

Helyszínünk az Amerikai Egyesült Államok, azon belül is Oregon állam, amely területének közel felét erdők borítják. A térség jelentőségét bizonyítja, hogy ezek az erdőségek biztosítják az államban termelt összes gazdasági haszon tizenegy százalékát, míg szénmegkötő tevékenységükkel globális hasznot is hoznak. Arra, hogy miként tarthatnák egyensúlyban a térséget, az USA Erdészeti Szolgálata (USFS) a NASA segítségét kérte. Mindehhez olyan modell kellett, amelyen keresztül pontosan lekövethetők az erdőségekben bekövetkezett változások, valamint kiszámítható, hogy egy adott területen megkötődik, vagy kibocsátódik a szén. Ehhez az Oregon Állami Egyetem erdőtudományi professzora, Mark E. Harmon olyan távérzékelésen alapuló módszert fejlesztett, ami egy adott erdőterületen megmondja a szén áramlásának mennyiségét és irányát.

„A távérzékeléssel nyert adatok segítségével mélységében átláthatjuk egy adott erdőterület folyamatait, változásait, vagy, hogy történt-e bármilyen változás az állapotában” – magyarázza Harmon.

A modell a jelenlegi nagy felbontású műholdképek, a korábbi műholdképek, és az erdészeti szolgálat helyszíni vizsgálatai során mért adatok kombinációjából kalkulál; az Oregoni Erdészeti Hatóság közreműködésével, a fenntartható erdőgazdálkodás céljából létrehozott platform a fenti információk alapján terveket készíthet, kiszámíthatja a szénmegkötést vagy épp kiáramlást az erdők állapotváltozása szerint.

"A modell megmutatta, mennyire komplex folyamat a szénmegkötés és az erdők dinamikája, és milyen bonyolult ezeket a tényezőket összefüggéseiben vizsgálni” – vélekedik Andrew Yost, az Oregoni Erdészeti Hatóság ökológusa.

Hozzátette: bár léteznek hagyományos becslési módszerek a területek aktuális állapota alapján, de Harmon módszere ötvözi a legmodernebb távérzékelés, a tájmodellezés, a növénytérképezés, az erdők ökoszisztéma funkcióinak alakulása, illetve a számítógépes szimulációk eredményeit. A hosszú hetekig készült műholdfelvételek animációival a döntéshozók és az átlagemberek egyaránt könnyebben megérthetik az erdőgazdálkodás egyes lépéseit, illetve ezek szükségességét.


Aktív erdőgazdálkodásban érintett oregoni erdőterület műholdfelvétele.

„Egy dolog értekezleten adatokat, grafikonokat mutogatni, és merőben más vizuálisan, könnyen érthető módon tálalni azokat. Utóbbit ugyanis az emberek sokkal könnyebben átlátják” – mondja Harmon.

Harmon eredetileg elkészített, kisebb területre vonatkozó modelljét kiterjesztették a teljes állam területére, amiből - egyébként váratlanul - kiderült, hogy az eredeti elemzésben nem szerepelt a 2002-es, Oregon és Kalifornia határvidékén tűzvészben elpusztult félmillió hektárnyi erdő. A további elemzések azonban már ezt a területet is magukban foglalják majd, így még pontosabb képet kaphatunk az oregoni erdők sorsáról.

„Harmon kiaknázza a NASA technológiai fejlesztéseit, majd a kinyerhető adatokat modelljében érthetővé teszi, aminek köszönhetően átláthatjuk az erdők szénkörforgását” – magyarázza Yost.

(Fotó: NASA, Pixabay)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Miért nem találkozunk idegenekkel? – A válasz az AI lehet egy félelmetes elmélet szerint
Miért nem találkozunk idegenekkel? – A válasz az AI lehet egy félelmetes elmélet szerint
Egy új elmélet szerint a Nagy Szűrő egy versenyfutás az mesterséges szuperintelligencia és a bolygóközi utazás és letelepedés között – és ebben a versenyben nem állunk épp túl jól.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.