Érkezik az alacsony szén-dioxid-kibocsátású cement Európába

2024 / 02 / 21 / Bobák Zsófia
Érkezik az alacsony szén-dioxid-kibocsátású cement Európába
Az ír Ecocem cementje 70%-kal kevesebb üvegházhatású gáz kibocsátásával jár a gyártó szerint és a segítségével a cementipar sokkal fenntarthatóbbá válhat.

Az Ecocem nevű ír cementgyártó cég új technológiával kísérletezik, ami potenciálisan változást hozhat a cementipar területén és segíthet a fenntarthatóság növelésében. A cég február 8-ai bejelentése szerint az általuk fejlesztett metódus megkapta az ETA (European Technical Assessment) értékelést az EOTA szervezettől (European Organisation for Technical Assessment), ami az építkezési termékeket véleményezi és az ETA révén lehetővé teszi a sztenderdtől eltérő, rendhagyó anyagok és más produktumok engedélyezését, illetve megfelelő besorolását.

Az Ecocem technológiája az ACT, ami "radikálisan csökkenti a szén-dioxid kibocsátását" a cég elmondása szerint, így nem kell a különböző szén-dioxid-megkötő módszereket alkalmazni az emisszió ellensúlyozására.

A metódus lényege a cement egyik összetevőjének, a klinker mennyiségének minimalizálása a cementben, amit kisebb széntartalmú alternatívákkal helyettesítenek.

A gyártó magyarázata alapján a cement és beton szén-dioxid kibocsátásáért felelős főbűnös a klinker, aminek már a készítése is jelentős mennyiségű üvegházhatású gáz generálásával jár és amely 90%-át jelenti a beton szénlábnyomának. Egyharmada a klinkerhez kapcsolódó kibocsátásnak a gyártás során felhasznált energiából származik, kétharmad a vegyi folyamatokból, amelyek az anyag kialakulása alatt zajlanak le. Ennek során a kalcium-karbonát és szilícium-dioxid tartalmú hozzávalók 1400 Celsius-fokot is meghaladó hő hatására kalcium-oxiddá alakulnak, miközben szén-dioxid keletkezik, majd a folyamat végén olvadás következtében létre jön a kész klinker. Ezt őrölt formában adják a cement többi összetevőjéhez, amiből a cementpor születik. Annak ellenére, hogy a klinker csak egy részét adja a cementnek és még kisebb részét a betonnak, az emisszió a készítése során mégis olyan nagy, hogy ez a teljes cement-, és betongyártásra rányomja a bélyegét:

az Ecocem adatai szerint egy tonna klinker elkészítése alatt 0,8 tonna CO2 kerül a légkörbe.

Az anyag helyettesítésére szolgáló matériákat SCM-nek (supplementary
cementitious materials, kiegészítő cementáló anyagok) hívják és közéjük tartoznak a különféle reaktív kötőanyagok és töltőanyagok, a mészkőtől az üvegporig. Ezek használatával kísérleteznek más cégek is, de nem minden esetben sikerült kellően stabil, jó minőségű anyagok alkotni belőlük.

Az Ecocem technológiájaval a cég elmondása szerint az Európában általában használt cementfajtákkal összehasonlítva 70%-kal alacsonyabb kibocsátású cementet tudnak előállítani, ami megfelelően erős, tartós és jól működik a beton részeként. Az első szállítmány várhatóan már idén megérkezik a vásárlókhoz és 2026-ban megkezdődik a széleskörű forgalmazása is.

(Fotó: Ecocem)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Már készül a jövő “kvantuminternete”, amelynek kulcsa a kvantumdob
Már készül a jövő “kvantuminternete”, amelynek kulcsa a kvantumdob
A Koppenhágai Egyetem Niels Bohr Intézete már a jövő világhálójának, a “kvantuminternetnek” a legszükségesebb összetevőjén dolgozik.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.