Észak-koreai rakétateszt miatt nem szállhattak fel a repülők Kaliforniában

2022 / 01 / 14 / Bobák Áron
Észak-koreai rakétateszt miatt nem szállhattak fel a repülők Kaliforniában
Az amerikai Szövetségi Légügyi Hatóság (FAA) a hét elején úgynevezett "ground stopot" rendelt el Kalifornia és Oregon repülőtereire, aminek következtében a földön várakozó repülőgépek mintegy negyedóráig nem szállhattak fel. Bár az FAA nem adott magyarázatot arra, miért volt szükség az intézkedésre, ugyanakkor a Popular Mechanics szerint több jel is arra utal, hogy annak oka egy észak-koreai rakétateszt volt.

A kommunista ország január 11-én harmadik alkalommal tesztelte a Hvaszonk-8 névre keresztelt hiperszonikus ballisztikus rakétáját, amely egy olyan vitorlázóegységgel van felszerelve, ami a hangsebesség sokszorosával tud manőverezni, ezzel komoly problémát okozva a rakétaelhárító-rendszereknek. Az ABC News értesülései szerint az FAA alig néhány perccel a rakéta kilövése után megtiltotta a kaliforniai és oregoni reptereken a gépek felszállását, vagyis úgynevezett "ground stopot" rendeltek el. Ezt az egyes repülőtereken rendszeresen alkalmazzák, például ha a repülőgépek feltorlódnak a kifutópályán, ugyanakkor az FAA csak kivételes alkalmakkor ad ki ilyen utasítást.

Az Észak-Korea által fejlesztett robotrepülőgép akár Japánig is elérhet A robotrepülőgép ráadásul a ballisztikus rakétánál hatékonyabban kerüli meg a védelmi rendszereket is.

Hogy a mostani intézkedésre a koreai rakétateszt miatt volt szükség, azt a Popular Mechanics szerint az is alátámasztja, hogy ugyanebben az időben repülési tilalmat rendeltek el a kaliforniai Vandenberg légibázis környékén, ahol az amerikai elfogórakéták (GBI-k) kisebb része található. Az Egyesült Államok összesen 44 GBI-vel rendelkezik, amelyekkel szükség esetén képesek megsemmisíteni az ellenséges ballisztikus rakétákat. Ezek nagy része, szám szerint negyven darab az alaszkai Fort Greelyben található, négy darab pedig a Vandenberg légibázison.

A lap szerint az intézkedés azért furcsa, mert a mostani teszt során nem volt rá esély, hogy az észak-koreai rakéta amerikai területre csapódjon be. A Hvaszonk-8-at a Hvaszonk-12 nevű, közepes hatótávú ballisztikus rakétából fejlesztették ki, amelynek hatótávja nagyjából 4500 kilométer, így Észak-Koreából indítva legfeljebb csak az USA-hoz tartozó Aleut-szigetek nyugati részét tudná elérni. Az észak-koreai állami hírügynökség, a KCNA a teszt után arról számolt be, hogy a rakéta egy nagyjából ezer kilométerre levő tengeri célpontot talált el, Dél-Korea szerint viszont a Hvaszonk-8 csak mintegy 700 kilométert repült, mielőtt a tengerbe csapódott. Később az USA hadseregének Indo-Csendes-óceáni Parancsnoksága is megerősítette, hogy a teszt nem jelentett közvetlen veszélyt sem az Egyesült Államokra, sem annak szövetségeseire nézve.

Mivel a korábbi észak-koreai rakétatesztek során a mostanihoz hasonló intézkedésekre nem került sor, így a Popular Mechanics szerint valószínűleg arról lehet szó, hogy a döntéshozók közül valaki rosszul mérte fel a helyzetet, ugyanakkor azt sem lehet kizárni, hogy az amerikaiak új biztonsági előírásokat képtettek életbe az észak-koreai rakétatesztek esetére. Ned Price, az Egyesült Államok Külügyminisztériumának szóvivője a teszttel kapcsolatban arra figyelmeztetett, hogy Észak-Korea az ENSZ Biztonsági Tanácsának számos határozatát megszegte, és felszólította Phenjant, hogy ne zárkózzanak el a párbeszédtől.

(Borítókép: Az észak-koreai állami televízió tudósítása egy 2017-es rakétatesztről, Fotó: Chung Sung-Jun/Getty Images)

Beszédképtelenné teszi az embereket az amerikai hadsereg új találmánya Bár ha azt mondjuk, hogy "nem halálos fegyverek", a többségnek valószínűleg a vízágyú vagy a könnygáz ugrik be elsőre, a technológia mára jócskán meghaladta ezeket az eszközöket.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Egy autógyártó robotja önállóan liftezik és arcfelismerő technológiával cserkészi be azokat, akik kávét szeretnének inni
Egy autógyártó robotja önállóan liftezik és arcfelismerő technológiával cserkészi be azokat, akik kávét szeretnének inni
99,9%-os pontossággal azonosítja a robot azokat, akik a kávéjukra várnak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.