Észak-koreai rakétateszt miatt nem szállhattak fel a repülők Kaliforniában

2022 / 01 / 14 / Bobák Áron
Észak-koreai rakétateszt miatt nem szállhattak fel a repülők Kaliforniában
Az amerikai Szövetségi Légügyi Hatóság (FAA) a hét elején úgynevezett "ground stopot" rendelt el Kalifornia és Oregon repülőtereire, aminek következtében a földön várakozó repülőgépek mintegy negyedóráig nem szállhattak fel. Bár az FAA nem adott magyarázatot arra, miért volt szükség az intézkedésre, ugyanakkor a Popular Mechanics szerint több jel is arra utal, hogy annak oka egy észak-koreai rakétateszt volt.

A kommunista ország január 11-én harmadik alkalommal tesztelte a Hvaszonk-8 névre keresztelt hiperszonikus ballisztikus rakétáját, amely egy olyan vitorlázóegységgel van felszerelve, ami a hangsebesség sokszorosával tud manőverezni, ezzel komoly problémát okozva a rakétaelhárító-rendszereknek. Az ABC News értesülései szerint az FAA alig néhány perccel a rakéta kilövése után megtiltotta a kaliforniai és oregoni reptereken a gépek felszállását, vagyis úgynevezett "ground stopot" rendeltek el. Ezt az egyes repülőtereken rendszeresen alkalmazzák, például ha a repülőgépek feltorlódnak a kifutópályán, ugyanakkor az FAA csak kivételes alkalmakkor ad ki ilyen utasítást.

Az Észak-Korea által fejlesztett robotrepülőgép akár Japánig is elérhet A robotrepülőgép ráadásul a ballisztikus rakétánál hatékonyabban kerüli meg a védelmi rendszereket is.

Hogy a mostani intézkedésre a koreai rakétateszt miatt volt szükség, azt a Popular Mechanics szerint az is alátámasztja, hogy ugyanebben az időben repülési tilalmat rendeltek el a kaliforniai Vandenberg légibázis környékén, ahol az amerikai elfogórakéták (GBI-k) kisebb része található. Az Egyesült Államok összesen 44 GBI-vel rendelkezik, amelyekkel szükség esetén képesek megsemmisíteni az ellenséges ballisztikus rakétákat. Ezek nagy része, szám szerint negyven darab az alaszkai Fort Greelyben található, négy darab pedig a Vandenberg légibázison.

A lap szerint az intézkedés azért furcsa, mert a mostani teszt során nem volt rá esély, hogy az észak-koreai rakéta amerikai területre csapódjon be. A Hvaszonk-8-at a Hvaszonk-12 nevű, közepes hatótávú ballisztikus rakétából fejlesztették ki, amelynek hatótávja nagyjából 4500 kilométer, így Észak-Koreából indítva legfeljebb csak az USA-hoz tartozó Aleut-szigetek nyugati részét tudná elérni. Az észak-koreai állami hírügynökség, a KCNA a teszt után arról számolt be, hogy a rakéta egy nagyjából ezer kilométerre levő tengeri célpontot talált el, Dél-Korea szerint viszont a Hvaszonk-8 csak mintegy 700 kilométert repült, mielőtt a tengerbe csapódott. Később az USA hadseregének Indo-Csendes-óceáni Parancsnoksága is megerősítette, hogy a teszt nem jelentett közvetlen veszélyt sem az Egyesült Államokra, sem annak szövetségeseire nézve.

Mivel a korábbi észak-koreai rakétatesztek során a mostanihoz hasonló intézkedésekre nem került sor, így a Popular Mechanics szerint valószínűleg arról lehet szó, hogy a döntéshozók közül valaki rosszul mérte fel a helyzetet, ugyanakkor azt sem lehet kizárni, hogy az amerikaiak új biztonsági előírásokat képtettek életbe az észak-koreai rakétatesztek esetére. Ned Price, az Egyesült Államok Külügyminisztériumának szóvivője a teszttel kapcsolatban arra figyelmeztetett, hogy Észak-Korea az ENSZ Biztonsági Tanácsának számos határozatát megszegte, és felszólította Phenjant, hogy ne zárkózzanak el a párbeszédtől.

(Borítókép: Az észak-koreai állami televízió tudósítása egy 2017-es rakétatesztről, Fotó: Chung Sung-Jun/Getty Images)

Beszédképtelenné teszi az embereket az amerikai hadsereg új találmánya Bár ha azt mondjuk, hogy "nem halálos fegyverek", a többségnek valószínűleg a vízágyú vagy a könnygáz ugrik be elsőre, a technológia mára jócskán meghaladta ezeket az eszközöket.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
OGA: az UFO-kat állítólag begyűjtő szervezet és az együttműködésük Amerika nagyvállalataival
OGA: az UFO-kat állítólag begyűjtő szervezet és az együttműködésük Amerika nagyvállalataival
A CIA alá tartozó OGA eddig világszerte legalább kilenc űrjárművet gyűjtött be – ebből kettő tökéletes állapotban van – állítja több tanú is. Mindettől nem függetlenül a Szenátus után most a Képviselőházon múlik az “UFO-törvény sorsa”, ami kihívásokkal néz szembe elsősorban annak kapcsán, hogy nehezményezik, hogy a magánszereplőknek is ki kellene adniuk a nem emberi intelligenciára utaló tárgyi és biológiai bizonyítékokat.
Jövőre ChatGPT-képzés indul egy magyar egyetemen
Jövőre ChatGPT-képzés indul egy magyar egyetemen
A kecskeméti Neumann János Egyetem az eddig online ChatGPT-kurzusokat kínáló magyar startuppal, a Promptmasterrel együtt indítja a szabadon választható képzést 2024 tavaszán.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.