Beszédképtelenné teszi az embereket az amerikai hadsereg új találmánya

2021 / 09 / 05 / Bobák Áron
Beszédképtelenné teszi az embereket az amerikai hadsereg új találmánya
Bár ha azt mondjuk, hogy "nem halálos fegyverek", a többségnek valószínűleg a vízágyú vagy a könnygáz ugrik be elsőre, a technológia mára jócskán meghaladta ezeket az eszközöket. Az amerikai hadseregnek például van olyan fegyvere is, amitől a célpont úgy érzi, mintha lángolna a bőre, és elképzelhető, hogy hamarosan olyan is lesz, ami egyszerűen belefojtja a szót az emberbe.

A Popular Mechanics cikke szerint az AHAD (ami nevét az acoustic hailing and disruption, vagyis "kézi hangjelző és zavaró" szavak kezdőbetűiből kapta) egy iránymikrofonokkal és hangszórókkal felszerelt készülék, ami meglehetősen egyszerű elv alapján működik: a nagy hatótávolságú mikrofon rögzíti a célpont szavait, majd kisebb késleltetéssel visszajátssza azokat, ezzel olyan zavaró hatást kiváltva, ami elnémítja a beszélőt. Az eszközt 2019-ben szabadalmaztatta az amerikai haditengerészet NSWC Crane részlege, akik a kérvényhez részletes leírást is csatoltak az eszköz működéséről. Eszerint az AHAD kétszer játssza vissza a felvett hangot, egyszer azonnal, majd kis késleltetéssel még egyszer. "Ez késleltetett hallási visszacsatolást eredményez, amely megváltoztatja a beszélő saját hangjának normális érzékelését" - írják az eszköz feltalálói, akik szerint a késleltetés megtöri a beszélő koncentrációját, akinek így nehezére esik folytatni a mondandóját.

A késleltetett hallási visszacsatolás zavaró hatásait a többség valószínűleg már a saját bőrén is megtapasztalta egy visszhangos telefonnak vagy mikrofonnak köszönhetően. A saját magunk által kiejtett hangokat 0,001 ezredmásodperccel később halljuk meg, ha viszont ez az időkülönbség nagyobb, akkor az zavaróan hathat az ember beszédkészségére. A késleltetett hallási visszacsatolást az orvostudományban eredményesen alkalmazzák a dadogás kezelésében, ugyanakkor a nem dadogó emberek közül a többségnek kihívást okoz, hogy ilyen körülmények között is összefüggően tudjanak beszélni: a témakörben végzett kísérletekben az alanyok lassabban, ugyanakkor nagyobb intenzitással és magasabb hangon kezdtek el beszélni, többször ismételték meg a szótagokat és gyakran a szavak végét is elhagyták. A késleltetett hallási visszacsatolás ugyanakkor nem mindenkire van ugyanolyan hatással, vannak emberek, akiket egyáltalán nem zavar meg a beszédben, sőt, akár javulhat is a beszédkészségük.


Autó hátuljára szerelt szónikus tömegoszlató fegyver egy 2015-ös, baltimore-i tüntetésen (Fotó: Chip Somodevilla/Getty Images)

A haditengerészet által kifejlesztett eszköz az irányított mikrofonok és hangszórók segítségével kizárólag a célszemély hangját rögzíti, és a visszajátszott hangot is csak ő hallja, így arra is alkalmas, hogy egy nagyobb tömegben megzavarjanak vele valakit, anélkül, hogy a körülötte állók tudnák, mi történik. A szabadalom arra nem tér ki, hogy a készülék milyen távolságból hatékony, viszont a kitalálói felsorolnak néhány más területet is, amire használni lehet: a késleltetés kikapcsolásával a készülék nagy hatótávolságú kommunikációs eszközként is használható, emellett falra vagy sarokra irányítva az AHAD képes "kivetíteni" egy hangot egy célpontra, úgy, mintha az lenne a hang eredeti forrása.

Nem halálos szónikus fegyvereket már ma is a világ számtalan pontján alkalmaznak a helyi rendfenntartó erők, az amerikai rendőrség például számos esetben vetett be tüntetések feloszlatására az LRAD Corporation által a 2000-es évek elején kifejlesztett hangágyút, amit hajókra felszerelve már kalózok ellen is sikeresen alkalmaztak. Nagy-Britanniában sok bolttulajdonos egy hasonló eszközt szerelt fel az üzlet bejárata felé azzal a céllal, hogy megakadályozzak a vandalizmust. A Mosquito nevű készülék heves vitákat váltott ki az országban, mivel sok esetben kifejezetten úgy programozták, hogy egy olyan magas frekvenciájú hangot bocsásson ki, amit csak a fiatalok hallanak. Korábban úgy vélték, hogy az elsősorban amerikai diplomatákat sújtó úgynevezett Havanna-szindróma hátterében is valamilyen szónikus fegyver állhat, de az utóbbi időben a szakértők már inkább arra gyanakszanak, hogy mikrohullámú fegyverrel elkövetett támadások okozhatják a hányingerrel, fejfájással és memóriazavarokkal járó rejtélyes betegséget.

(Borítókép: Egy Los Angeles megyei seriffhelyettes a Long Range Acoustic Device hangágyúval egy 2016-os tüntetésen, Fotó: David McNew/Getty Images)

További cikkek a témában:

Az amerikai hadseregnek van egy fegyvere, amitől úgy érzed, mintha lángolna a bőröd A “fájdalomsugár” állítólag a világ leghatásosabb tömegoszlató fegyvere, de hivatalosan soha nem használták élesben.

Oroszország legújabb fegyvere radioaktív szökőárral teszi lakhatatlanná a part menti városokat A Poseidon 2M39 torpedó a CNN-nek nyilatkozó szakértők szerint nagyon is valódi, és már aktívan tesztelik az északi sarkkörön.

Mikrohullámú fegyverrel támadják az amerikai állampolgárokat? Terjed a Havanna Szindróma az Egyesült Államokban, a szenátus hétfőn már az áldozatoknak járó támogatást is megszavazta.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan tudják használni a szolgáltatást.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Szenzációs bejelentésre készül az Apple és az OpenAI
Szenzációs bejelentésre készül az Apple és az OpenAI
Úgy tűnik, hogy az OpenAI-nak egy fontos csatát sikerül megnyernie a Google-lel szemben.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.