Először engedélyezték CRISPR szerkesztésű búza szántóföldi termesztését Európában

2021 / 09 / 07 / Bobák Zsófia
Először engedélyezték CRISPR szerkesztésű búza szántóföldi termesztését Európában
Európában a génmódosított és - szerkesztett élelmiszerek nem örvendenek nagy népszerűségnek, de Nagy-Britanniában most mégis zöld utat kapott egy olyan búzafajta tesztelése, amelyben egy potenciálisan rákot okozó anyag, az akrilamid kialakulásához vezető összetevő mennyiségét csökkentették.

Európában korábban is történtek kísérletek a különféle génmódosítással készült gabonafajták szabad ég alatt való termesztésének tesztelésére, de általában nagy ellenállásba ütköznek az ilyen kísérletek, mivel a kontinens országai sokkal inkább a génmódosítás nélküli élelmiszerek termelését pártolják, az előnyös tulajdonságokkal rendelkező, de az emberi szervezetre nézve (hosszú távon) ismeretlen hatású GM növényekkel szemben. 2015 áprilisában a 27 EU tagország közül 19 szavazott arra, hogy területükön igény szerint be lehessen tiltani a génmódosított növények termesztését, bár az az év októberében tartott második szavazáson, amelyen arról kellett dönteni, hogy a kereskedelemből is kiszorítsák-e a GM élelmiszereket, már elvetették a javaslatot, mivel bonyodalmakhoz vezetett volna a határokon átívelő forgalmazás során a különböző állásponton lévő országok között.

Az áprilisi szavazáson Románia és Belgium flamand régiója mellett Anglia döntött csak úgy, hogy sem részleges, sem teljes tiltást nem vezet be a GM növények termesztésével szemben. Később azonban, a lehetőség ellenére, a génmódosított növények szabadföldi termesztésének tesztjei nehezen indultak el az Egyesült Királyságban, mivel, ahogy azt a Wired is írja, az engedélyeztetéshez szükséges folyamatok olyan hosszúra nyúlhatnak, hogy a legtöbb cég inkább bele sem kezd a kísérletekbe. Az országban 2019 végén mindössze három cégnek volt érvényes engedélye arra, hogy GM növényeket ültessen a földeken, azonban Boris Johnson miniszterelnök szakítani szeretett volna a szigorú EU-s jogszabályokkal és megadni a lehetőséget rá, hogy szélesebb körben is elterjedhessen a módosított élelmiszerek termelése.

A gének megváltoztatása, legyen régebbi módszerekkel kivitelezett módosítás, vagy CRISPR technikával készült szerkesztési eljárás, nagy előnyökkel járhat a módosított élőlények ellenállóságának szempontjából, a betegségekre kevésbé fogékony, vagy éppen valamilyen hozzáadott értékkel rendelkező növények kialakítása pedig a gazdák érdekeit is támogatja, a probléma csak az (és emiatt ellenzi sok szervezet és ország a terjedését), hogy pont emiatt az ellenállóképesség miatt kiszoríthatnak más fajtákat a termelésből, a biodiverzitás csökkenését eredményezve, miközben a fogyasztásuk hosszú távú hatásai egyelőre nem ismertek.

A legtöbb módosításnak azonban lehet az emberi egészségére nézve is előnyös következménye, legalábbis az összetevők változtatásával ezt a célt szeretnék elérni a cégek. Ebbe a sorba illeszkedik a Rothamsted Research által szerkesztett új gabona típus is, aminek a termőföldi teszteléséhez most kapták meg az engedélyt az Egyesült Királyság kormányától. A CRISPR technológiával készült növény újdonsága abban rejlik, hogy az egyik összetevőjének, az aszparagin aminosavnak csökkentették a szintjét, így a búzából sütött kenyérben nem szaporodik meg az akrilamid, amelyet potenciálisan rákkeltőnek tartanak a szakemberek.

A European-seed elmondása szerint a kutatók a laboratóriumi fejlesztések során az aszparagint szintetizáló gént, a TaASN2-t eltávolították, így jóval kisebb koncentrációban volt jelen a búzaszemekben, mint a hagyományos búzákban, bizonyos esetekben akár 90%-kal is csökkent a szintje. A szigorúan kontrollált laboratóriumi környezeten kívül azonban máshogy is alakulhatnak a dolgok, ezért a hamarosan induló kísérlet mutatja majd meg teljes biztonsággal, hogy valóban az elvárások szerint működik-e a szerkesztés és azt is, hogy a többi fontos összetevő szintje megfelelő marad-e a növényekben.

A tesztek öt évig zajlanak majd, minden év szeptemberében, októberében ültetik el a búzát és a rákövetkező év szeptemberében aratják. A program vezetője, Nigel Halford elmondta: a cél az, hogy sikeres eredmények esetén ezek a génszerkesztett élelmiszerek elfogadottá váljanak az Egyesült Királyságban, mivel az élelmiszerekben található akrilamid mennyiségére egyre szigorúbb szabályok vonatkoznak, ami megnehezítheti az élelmiszerek forgalmazását a jövőben, de a génszerkesztett búza segítségével könnyebb lesz az új határértékekhez alkalmazkodni a termelőknek.

(Fotó: Pixabay)

További cikkek a témában:

Emberi gént ültettek növényekbe és kombináció sikeresnek bizonyult A kutatók kíváncsiságból kísérleteztek a szokatlan módszerrel, de a várt katasztrofális hatás helyett sikert értek el, az elhízásért felelős FTO fehérje duplájára emelte a terméshozamot.
A génszerkesztés új korszakába léptünk: immár ki- és be tudjuk a géneket kapcsolni Az új CRISPR eljárás képes egy gén kifejeződését szabályozni, miközben magát a gént érintetlenül hagyja – ez egy teljesen új korszakot ígér, ami pont a legjobbkor jött.
Magyar tudós bejelentése robbantotta ki a világ első génmódosított-élelmiszer botrányát, és a GMO vihar azóta sem ült el Dr. Pusztai Árpád 1998. augusztus 10-én a brit World in Action tévéműsorban néhány mondatot szólt a génmódosított élelmiszerek veszélyeiről, amelyeket tesztelt a Rowett laboratóriumában. Néhány nappal később menesztették állásából és útjára indult az első és egyik legnagyobb vita a GM élelmiszerek körül.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ha ez igaz, az mindent megváltoztat: huszonhétezer éves piramist találtak
Ha ez igaz, az mindent megváltoztat: huszonhétezer éves piramist találtak
Kérdés, hogy igaz-e, hogy az egyiptomiaknál is ősibb piramisokra akadtak? A rendkívüli kijelentésekkel kapcsolatban ugyanis rendkívüli bizonyítékokra lenne szükség. A cikkből kiderül, hogy mi okoz vihart jelenleg a régészeti tudományos közösségben, ami miatt vizsgálat is indult.
Másfél évszázad után megszűnik az egyik legrégebbi tudományos folyóirat
Másfél évszázad után megszűnik az egyik legrégebbi tudományos folyóirat
Charles Darwin felfedezéseiről újdonságként számolhatott be a Popular Science a tizenkilencedik század végén.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.