Európában nem túl jó nőnek lenni

2020 / 03 / 08 / Felkai Ádám
Európában nem túl jó nőnek lenni
Az Egyesült Nemzetek eddig négy világkongresszust tartott a nőkkel kapcsolatban, az elsőt 1975-ben Mexikóvárosban, aztán 1980-ban Koppenhágában, majd Nairobiben 1985-ben, az utolsót pedig Pekingben 1995-ben. Ez utóbbin az egyes országok elkötelezték magukat amellett, hogy többet tesznek a női egyenjogúság megvalósítása és a nemi diszkriminációkkal történő leszámolás érdekében.

Valahol Európában

A WHO elemzése szerint nem állunk túl rózsásan, amennyiben az egyenjogúságról van szó. A jelentés úgy fogalmaz, hogy a nemek közötti egyenlőtlenség Európában az egyik legmagasabb, ugyanakkor lassú változás is érzékelhető, de sok különbség akad az egyes országok közt. Az egyenlőtlenségeknek azonban rengeteg kihatása van a nők egészségi állapotára.

A Norbi-hatás

A nemi sztereotípiák már egészen fiatalkorban elkezdik befolyásolni a lányok életét. A „Health Behaviour in School-aged Children” felmérése szerint a 15 éves kamaszlányok 43 százaléka elégedetlen a testével. A fiúk esetén ez az arány 22 százalék.

A lányok 26 százaléka fogyókúrázik, holott mindössze 13 százalékuk túlsúlyos. A fiúk esetén szinte pontosan ennek a képnek a reciproka bontakozik ki: 11 százalékuk fogyókúrázik, miközben 22 százalékuk túlsúlyos.

Ugyanebből a jelentésből derül ki az is, hogy az élettel való elégedettség kapcsán is szakadék tátong a két nem között, és a lányok a fiúk után kullognak.

Bántalmazások

Súlyos probléma, hogy nem csak a nők önbizalmát romboljuk már a gyerekkortól kezdve, de rengetegszer kell testi erőszakot is elszenvedniük. A 15 éves kor feletti nők negyede szenved el testi vagy szexuális bántalmazást a partnerétől.

Az Egyesült Nemzetek adatai szerint az emberkereskedelem áldozatai 75 százalékban nők, akiknek a túlnyomó többségét szexuális kihasználás céljából adják-veszik.

Nők az egészségügyben: nélkülük nem működne

Az Egészségügyi Világszervezet kitér a nők helyzetére a munka világában, azon belül is külön hangsúlyt fektetve az egészségügyre.

A WHO jelentése szerint az egészségügyi dolgozók derékhadát a nők adják, ugyanakkor a mai napig fennáll a nemi megkülönböztetés ebben a szegmensben (is).

A női egészségügyi dolgozók a mai napig súlyos nehézségekkel kell szembesüljenek, amennyiben vezetői pozícióra pályáznának, kevesebbet is keresnek férfi társaiknál, és kihívást jelent az is, hogy túllépjenek az azzal kapcsolatos sztereotípiákon, hogy egy nő milyen szerepet tölthet be az egészségügyi ellátórendszerben.

Habár ezek a számok évről évre változnak, az Európai Unióban az egészségügyi miniszterek 19 százaléka volt nő 2020 márciusában, míg 2019 augusztusában a 34 százalékuk. Ezt érdemes összeolvasni egy másik adattal, mely szerint az OECD országok egészségügyi és szociális dolgozóinak hosszú távú munkaviszonnyal rendelkező tagjainak 90 százaléka nő.

Ám az egészségügyi ellátórendszer amúgy is nagyban épít a nőkre, akik adott esetben otthon gondozzák a gyerekeket és az időseket. Az ebben a fizetetlen gondozói tevékenységben a nemek közti különbségek nem csak jelen vannak a mai napig, de növekednek is – arányosan egyre több nő végez ilyen munkát.

Betegségben töltött, hosszú évek

Az egy életen át tartó hátrányok idős korban kulminálódnak, mert habár Európában az egyik legmagasabb a nők várható élettartama, de a nők életük utolsó éveiket betegségekkel küzdve, különböző fogyatékosságokkal terhelve töltik, miközben a társadalmi védőháló sem igazán működik a számukra.

Mindennek oka a munkaerőpiacon érvényesülő nemi diszkrimináció, és a gondozói tevékenységben tapasztalható, a nők fokozott terhelésével járó nemi egyenlőtlenség.

Mindennek eredménye, hogy Európában a nők átlagosan utolsó tíz évüket töltik betegeskedve, míg a férfiak csak az utolsó hatot.

(Kép: Flickr/David Andersson, Pixabay)


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Hány ember élt eddig összesen a világon?
Hány ember élt eddig összesen a világon?
"Ahány ember él ma, mind mögött harminc szellem sorakozik; ez az élők és holtak számaránya. Az idők hajnala óta nagyjából-egészéből százmilliárd ember taposta a Föld nevű bolygót." - írta Arthur C. Clarke az 1968-ban megjelent Űrodisszeia című könyvének nyitányában. Igaza volt az írónak? És hogyan változtak azóta a becslések?
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.