Évi ötmillió tonna szén-dioxidot fog kivonni a levegőből a világ legnagyobb szén-dioxid-semlegesítő üzeme

2022 / 09 / 16 / Bobák Áron
Évi ötmillió tonna szén-dioxidot fog kivonni a levegőből a világ legnagyobb szén-dioxid-semlegesítő üzeme
A CarbonCapture az USA északkeleti részén található Wyomingban kezd hozzá a minden eddiginél nagyobb üzem felépítéséhez, amely 2030-ra érheti el a teljes kapacitását.

Bár a klímaváltozáshoz jelentős részben hozzájáruló szén-dioxid levegőből való kivonását és megkötését elősegítő technológia még mindig gyerekcipőben jár, a közelmúltban számos olyan fejlemény történt, ami azt vetíti előre, hogy a jövőben az ilyen megoldások nagyon fontos szerepet tölthetnek be a klímaváltozás mérséklésében. A Climeworks első ilyen létesítménye, az Orca már tavaly megkezdte a működését Izlandon, amit hamarosan egy még nagyobb kapacitású üzem követhet. Ám amíg a svájci cég Mammoth nevű üzeme csupán évi tízezer tonnás nagyságrendben lesz képes semlegesíteni a szén-dioxidot, addig a CarbonCapture ennél lényegesen nagyobb kapacitásban gondolkodik.

A Wyomingban felépített szén-dioxid semlegesítő üzem első üteme már jövőre elkészülhet, a 2030-ra befejeződő munkálatok végén pedig a kivitelező szerint a létesítmény arra is alkalmas lesz, hogy akár ötmillió tonna szén-dioxidot vonjanak ki vele a légkörből évente. A Fast Company cikke alapján a rendszer a Climeworks megoldásához hasonlóan működik, vagyis az összegyűjtött szén-dioxidot egy partnercég - ez esetben a Frontier Carbon Solutions - segítségével a föld alá fecskendezik, és ott a kőzetekben tárolják. A tervek szerint a létesítmény száz százalékosan fenntartható módon fog működni, hiszen az üzemeltetéséhez szükséges energiát a mellette felépített szélerőművek valamint napelempark fogja biztosítani.

A CarbonCapture célja, hogy a minden eddiginél nagyobb üzemmel egy üzletileg is fenntartható vállalkozást hozzanak létre, vagyis a levegőből kivont szén-dioxidot kreditek formájában fogják értékesíteni olyan cégeknek, akik szeretnék csökkenteni a karbonlábnyomukat. A technológia hátránya, hogy ma még rendkívül drága, a CarbonCapture például úgy számol, hogy egy tonnányi szén-dioxid kredit nagyjából 600-700 dollárba fog kerülni, de reményeik szerint ez a technológia fejlődésével az évtized végére akár 250 dollárra is csökkenhet. A Fast Company megemlíti, hogy az USA-ban adóvisszatérítés formájában már az állam is támogatja az ilyen kezdeményezéseket, emellett pedig vállalati oldalról is egyre nagyobb az érdeklődés; a többek között az Alpahbetet (Google) és a Metát (Facebook) is a soraiban tudó Frontier például már elkötelezte magát, hogy a következő nyolc évben csaknem egymilliárd dollárt fordítsanak a szén-dioxid légkörből való kivonásának a támogatására.

A Wyomyngihez hasonló, nagy kapacitású üzemekre szükség is lesz, ha fel akarjuk venni a harcot a klímaváltozással, hiszen a Nemzetközi Energia Ügynökség adatai szerint 2021-ben mintegy 36,3 milliárd tonna szén-dioxid került a légkörbe, az IPCC becslései szerint pedig az évszázad közepére évente mintegy tízmilliárd tonna szén-dioxidot kéne kivonnunk a levegőből, hogy elkerüljük a súlyosabb klímakatasztrófát.

(Fotó: CarbonCapture)

Minden eddiginél nagyobb szén-dioxid-semlegesítő üzem épül Izlandon A Mammoth évente 36 ezer tonna szén-dioxidot lesz képes kivonni a levegőből.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Egy hosszúszárnyú bálna szó szerint átúszta a fél világot
Egy hosszúszárnyú bálna szó szerint átúszta a fél világot
2017 és 2018 között a kutatók által Frodónak elnevezett hím hosszúszárnyú bálna több mint 11 ezer kilométernyi utat tett meg, ezzel fajának rekordtartójává vált.
Ha a földigilisztákat országként kezeljük, ők a bolygó negyedik legnagyobb gabonatermelői
Ha a földigilisztákat országként kezeljük, ők a bolygó negyedik legnagyobb gabonatermelői
A földigiliszták felelősek a globális gabonatermés közel 7%-áért, beleértve a rizst, a búzát és a kukoricát. Az igazi kihívást az jelenti, hogy hatásuk ott lenne a legnagyobb, ahol a legkisebb eséllyel bukkannak fel.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.