Minden eddiginél nagyobb szén-dioxid-semlegesítő üzem épül Izlandon

2022 / 06 / 30 / Bobák Áron
Minden eddiginél nagyobb szén-dioxid-semlegesítő üzem épül Izlandon
A Mammoth évente 36 ezer tonna szén-dioxidot lesz képes kivonni a levegőből.

Tavaly szeptemberben adtunk hírt róla, hogy Izlandon beindították a világ legnagyobb szén-dioxid-semlegesítő üzemét, amely a klímaváltozásért felelős gázt közvetlenül a levegőből kivonva, úgynevezett direct air capture technológiával évente mintegy négyezer tonna CO²-t tud kivonni a légkörből. Az Orcát építő Climeworks most egy ennél is sokkal ambiciózusabb projektet jelentett be, ugyanis egy kedden közzétett sajtóközlemény alapján a szigetországban megkezdték a Mammoth építését, amelynek a kapacitása mintegy tízszerese lesz az Orcáénak - írja az Interesting Engineering.

A svájci vállalat becslései szerint az új üzem 18-24 hónap alatt épülhet fel és évente 36 ezer tonna szén-dioxid megkötésére lesz alkalmas. Az Orcához hasonlóan az üzem a CO²-t nagy teljesítményű ventilátorok segítségével gyűjti össze, majd különböző kémiai szűrők segítségével ejti csapdába. A begyűjtött szén-dioxidot ezután 80-100 Celsius-fokos hőmérsékletre hevítik, majd vízzel keverve a földbe pumpálják, ahol a bazalttal reakcióba lépve néhány év alatt karbonátásványokká alakul. Az Orcához hasonlóan a Mammoth is 100%-osan megújuló, geotermikus energiából fogja nyerni a működéséhez szükséges áramot, amit a Hellisheiði erőmű biztosít.

Egymilliomod része a globális kibocsátásnak

Bár a direct air capture technológia szempontjából a Mammoth kétségkívül jelentős mérföldkő lesz, a globális kibocsátásra csupán elhanyagolható hatása lesz. A Nemzetközi Energia Ügynökség adatai szerint 2021-ben minden eddiginél több szén-dioxid került a levegőbe, az éves kibocsátás pedig elérte a 36,3 milliárd tonnát, ami szinte pontosan az egymilliószorosa a Mammoth tervezett kapacitásának. Az izlandi üzem ugyanakkor csak egy kis szeletét képezi a Climeworks ambiciózus terveinek, akik a 2030-as évekre szeretnék elérni a több megtonnás kapacitást, míg 2050-re azt a célt tűzték ki maguk elé, hogy az üzemeik összességében elérjék a gigatonnás kapacitást. Ez azt jelentené, hogy a Climeworks létesítményei önmagukban is legalább egymilliárd tonna szén-dioxidot lennének képesek kivonni a légkörből évente, ami már a globális kibocsátás szempontjából is meghatározó mennyiség lenne.

(Fotó: Climeworks)

Még van rá esély, hogy elkerüljük a klímakatasztrófát - összegzik az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület hatodik jelentésében Az IPCC öt-hét évente kiadott, sokezer tudományos publikációra alapozott jelentésének tegnap megjelent részében azt a nehezen elérhető, de nem lehetetlen forgatókönyvet is számításba vették, ami szerint másfél Celsius-fok alatt tartható a globális felmelegedés mértéke az évszázad végére.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Különös hatással van a Mars a földi óceánok mélyére
Különös hatással van a Mars a földi óceánok mélyére
A Föld és a Mars kozmikus keringője hatással van a földi óceán mélyére, ami a klímaváltozás szempontjából is tartogathat jó hírt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.