Kipróbálták, mi történne az utasokkal egy légitaxis kényszerleszállás közben

2023 / 02 / 08 / Bobák Zsófia
Kipróbálták, mi történne az utasokkal egy légitaxis kényszerleszállás közben
A NASA töréstesztjének eredményei nem túl biztatóak.

A NASA decemberben hajtotta végre azt a töréstesztet, amivel egy eVTOL-os utazás kevésbé pozitív végkimenetelét szimulálták és az eredmények nem vetettek jó fényt sem a jármű megbízhatóságára, sem az előzetes szimulációk pontosságára. Igaz, hogy az űrügynökség nem valamely gyártócég meglevő modelljét használata a vizsgálatokhoz, hanem egy saját építésű, részleges prototípust, aminek egyetlen funkciója a teszten való részvétel volt. A gép nem rendelkezett szárnyakkal és propellerekkel, csak a kabinból állt, a struktúra további egységeit megfelelő pontokon elhelyezett súlyokkal reprezentálták.

A próba során először az ülések és a padló állapotát mérték fel egy lehetséges becsapódás során - ez alapján megfigyelték, hogy a jól tervezett ülések felfogják az ütközés hatását és megóvják a benne ülőket, valamint az is kiderült, hogy a szimulációk kellő pontossággal működnek és jelzik előre a várható következményeket. A vizsgálat második fázisában, mikor a tetőszerkezet változásaira fókuszáltak, már nem alakultak ilyen jól az események: a tető teljesen összeomlott és károkat okozott a járműben helyet foglaló hat bábuban is. Az előre elvégzett számítógépes modellezés nem utalt ilyen mértékű károsodásra a jármű szerkezetében.

A teszt során begyűjtött adatok a későbbiekben segíthetnek a biztonságosabb eVTOL-ok megtervezésében és a precízebb szimulációs modellek létrehozásában is. A NASA az eVTOL-os, vagyis az AAM (Advanced Air Mobility) közlekedési formákkal kapcsolatos programokban évek óta részt vesz, hogy elősegítse a szektor minél gyorsabb fejlődését. 2021-ben a Joby Aviationnel együtt végeztek teszteket a leendő légitaxik akusztikus hatásainak és irányíthatóságával felmérésére.

(Fotó: NASA, Dave Bowman)

Elvégezték az első ejtési tesztet egy eVTOL lítium-ion akkumulátorával A próba sikeres volt, az akkumulátorcsomag nem szenvedett komolyabb sérüléseket és nem is kapott lángra.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Gyors és olcsó: hatalmas, felfújható űrállomásokat bocsátanak fel két éven belül
Gyors és olcsó: hatalmas, felfújható űrállomásokat bocsátanak fel két éven belül
A Max Space stadion méretű, de olcsón és könnyen telepíthető űrállomásokat ígér. A 2026-ban fellőtt első modult követően pedig ilyenekben élhetnek az emberek majd a Holdon, és aztán a Marson is.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.