Extrém formájú lesz a napelemes autó, ami kizárólag napenergiával is tud működni

2023 / 02 / 01 / Bobák Zsófia
Extrém formájú lesz a napelemes autó, ami kizárólag napenergiával is tud működni
Bemutatták, hogyan fog kinézni az Aptera autójának eladásra szánt verziója.

Az Aptera napelemekkel ellátott, kétszemélyes, háromkerekű autójának első változata, a Delta (Launch Edition) hamarosan azokhoz a vásárlókhoz érkezhet, akik már előrendelték a járművet a cégtől (összesen 40 000 példányra adtak le rendelést). Az autó, a gyártócég korábbi bejelentéseivel összhangban, 700 W kapacitású napelemrendszerrel lesz felszerelve, ami lehetőséget kínál arra, hogy napsütésesebb környékeken akár hálózati töltés nélkül, csak napenergiára hagyatkozva lehessen használni a járművet egész évben.

A cég számításai alapján naponta 64 kilométert tud megtenni az autó a napelemek által biztosított energiával,

ami egy "átlagos felhasználó" számára bőven elegendő hatótávnak számít.

A teljesítmény azonban területenként változhat: míg Dél-Kaliforniában, napi 47 kilométeres utazással számolva, soha nem kell hálózatról tölteni, addig New Yorkban vagy Chicagóban átlagban háromszor egy évben töltőre kell dugni a járművet. Az Aptera jelenleg a termékfejlesztési folyamatok végső fázisában tart és a törésteszteket végzi a járműveivel, ezután pedig első körben évi tízezer, majd évi húszezer autót tervez legyártani. Az első modellek összeszerelését még ebben az évben elkezdik a cég közleménye szerint.

(Fotó: Aptera)

Már rendelhető az elektromos autó, amit soha nem kell tölteni A jövőre érkező Aptera lehet az első olyan közúti autó, ami száz százalékban napelemekkel működik.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Felszerelték a B-2 Spiritet az USA legújabb atombombájával
Felszerelték a B-2 Spiritet az USA legújabb atombombájával
Remélhetőleg sosem fogják élesben bevetni.
“Elképzelhetetlen” veszélyben a kereskedelmi repülőjáratok az egyre hevesebb GPS-támadások miatt
“Elképzelhetetlen” veszélyben a kereskedelmi repülőjáratok az egyre hevesebb GPS-támadások miatt
A kereskedelmi járatok a Közel-Kelet felett “elképzelhetetlen” fenyegetéssel szembesülnek újabban: a GPS-rendszert ért, eddig példátlan “spoofing” támadások miatt szeptember óta több tucat esetben hibásodtak meg a navigációs rendszerek. A helyzetet rontja, hogy egyelőre nem lehet pontosan tudni, ki áll a támadások mögött, és ezek elhárítására sincs jelenleg ötlet.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.