Ez a laptop lehet az Apple új slágerterméke, nem a VR szemüvegük

2023 / 06 / 06 / Pőcze Balázs
Ez a laptop lehet az Apple új slágerterméke, nem a VR szemüvegük
Az Apple éves fejlesztői konferenciáját, a WWDC-t leginkább azért vártuk, hogy végre megismerhessük a cég AR / VR szemüvegét, a Vision Prót, de sejteni lehetett, hogy új számítógépekkel is készül az eseményre Cupertino. Az egyik ezek közül igazi közönségkedvenc lehet.

Azzal, hogy az Apple kihozta az Intel-csipek helyett az iPhone-okéhoz hasonló processzorokra épülő számítógépeit, számottevő előnyre tett szert a PC-kkel szemben. Az úgynevezett M-csipeket már az első generációnál az egekbe magasztalták, és az azóta született, helyenként az extrém teljesítményekhez kialakított változatai igazolták, hogy az ARM-felépítésű, alacsony fogyasztású és nagy erejű csipek nem csak a mobilok, hanem a hagyományos számítógépek elvárásainak is megfelelnek. Olyannyira, hogy tegnap még az Apple-erőmű, a Mac Pro is átkerült ilyen alapokra.

Az azonban még ennél is jobb hír, hogy az eddig csak tizenhárom hüvelykes méretben létező MacBook Air kapott egy nagytestvért, ami két hüvelykkel nagyobb.

Az elmúlt években folyamatosan csökkent az asztali számítógépek iránti kereslet, körülbelül négyszer annyi laptopot adnak már el, mint hagyományos PC-t, de az Apple makacsul ragaszkodott a nem professzionális hordozható gépeinél a tizenegy, tizenkét, illetve tizenhárom hüvelykes képernyőkhöz. Mindeközben egy elemzés szerint a világon a tizenöt-tizenhét colos gépek a legnépszerűbbek, ami érthető, hiszen sokaknak külön képernyő nélkül kell boldogulniuk a laptopjukon, ami dokumentumszerkesztésnél sem kényelmes, és filmnézés közben sem ideális. Vagyis itt volt a lehetőség, hogy az új Apple-csipek találkozzanak egy számottevő piaci igénnyel, és úgy tűnik, ez meg is történt.

A The Verge cikke felidézi, hogy a hétfőn bejelentett, 15 hüvelykes MacBook Air már az Apple M2-es csipjével érkezik, nyolcmagos processzorral és tízmagos grafikai egységgel, és az ígéretek szerint tizennyolc órán át működni fog. A LED-háttérvilágítású képernyő 2880 x 1864 képpontot tud megjeleníteni, 500 nit fényerővel; de aki szeretne, akár 6K-s monitort is csatlakoztathat a gépre. Hiába a nagyobb méret, változatlanul két USB-C port és egy töltőhely jutott a 15-ös MacBook Airre, ám a hangokról három mikrofon, és hat, elvileg Dolby Atmos-képes hangszóró gondoskodik. Magyarországon mindezért 630 000 forintot kér az Apple, ami, ha igazuk van abban, hogy a gép "huszonöt százalékkal fényesebb, negyven százalékkal vékonyabb, negyed kilóval könnyebb, mint a legnépszerűbb 15 hüvelykes Intel Core i7 PC laptop", még akár meg is értheti.

(Fotó: Justin Sullivan/Getty Images, Apple)

Az Apple bemutatta a régóta várt okosszemüvegét A Vision Pro egyszerre rendelkezik kiterjesztett valamint virtuális valóság funkciókkal, de az 1,2 millió forintos ára miatt aligha fogja az iPhone-ok eladásait ostromolni.


Sztárok ölelgetik önmagukat a mesterséges intelligenciának köszönhetően
Sztárok ölelgetik önmagukat a mesterséges intelligenciának köszönhetően
A végeredmény az internetezőket is erősen megosztotta.
Így omlott össze az amerikai légi közlekedés a Crowdstrike-leállás miatt
Így omlott össze az amerikai légi közlekedés a Crowdstrike-leállás miatt
Péntek reggel egy frissítési hiba miatt kritikus rendszerek tömkelege mondta fel a szolgálatot világszerte, ami a bankok, kórházak és médiavállalatok mellett több légitársaságnál is komoly fennakadásokat okozott.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.