Ez a Perseverance titkos üzenete, melyet a NASA küldött a Marsra

2021 / 02 / 23 / Felkai Ádám
Ez a Perseverance titkos üzenete, melyet a NASA küldött a Marsra
A Perseverance nem csak egy drónhelikopert, hanem az ejtőernyő mintájába rejtett titkos üzenetet is vitt magával a vörös bolygóra – az internet népe gyorsan előállt a megfejtéssel. Ezen kívül is akad egyébként „easter egg” a roveren.

A Perseverance-nek a légkörbe történő belépést követően 7 perce volt arra, hogy 20 000 km/h sebességről 3 km/h-ra lassuljon, amit részben ejtőernyő segítségével ért el. Ez az ereszkedéshez használt eszköz azonban még egy extra funkcióval is bírt: a mintájából kiolvasható egy kódolt üzenet. Legalábbis erre jutottak többen is, miután alaposabban tanulmányozták az első képeket, amiket a rover továbbított – írja a Guardian. Miután pedig mind a Reddit, mind a Twitter ráugrott, gyorsan meg is lett a megfejtés: a kulcs, hogy a pirosfehér ernyőn a piros szín az egyes számjegynek felel meg, míg a fehér a nullának. Az ernyő minden koncentrikus köre pedig egy szót jelöl. Az így kapott egyesekből és nullákból álló sorozatot 10 karakteres részekre kell osztani, majd ha ehhez az összeghez 64-et adunk, akkor megkapjuk a számítógépes ASCII kód segítségével az adott betűt. Példának okáért vegyünk hét fehér csíkot, egy piros csíkot, majd két fehér csíkot! Ez így tehát a következő számsort jelöli: 0000000100, ami a 4-es szám bináris megfelelője. Ha pedig a 4-hez 64-et adunk, akkor az eredmény 68, amely a D-betűt jelölő ASCII-kód. A titkos üzenet, amely ez esetben a marsi égen szállt, pedig nem más, mint: DARE MIGHTY THINGS (szabad fordításban: merj nagy dolgokat véghezvinni!) – ami egyébként a NASA Jet Propulsion Laboratory-jának a mottója, és egy 1899-es Theodore Roosvelt beszédből származik. Azonban a titokfejtés nem áll meg itt. Az ejtőernyő szélén (a legkülső gyűrűn) a minta ugyanis a következő szám és betűkombinációnak felel meg: 34°11’58” N 118°10’31” W. Ez pedig a Perseverance-on a legtöbbet dolgozó, fentebb említett Jet Propulsion Laboratory koordinátájának felel meg.

Hogy honnan jutott eszébe pár őrültnek kódokat keresgélni a rover ejtőernyőjén? Nos, a feladványt maga a NASA adta fel, méghozzá a földet Marsot érésről tudósító live stream közben. Ekkor ugyanis azt taglalták épp, hogy az ejtőernyő mintája fontos abból a szempontból, hogy a küldetésirányítás ennek segítségével látja, hogy az ernyő sikeresen kinyílt, és nem tekeredett össze, de a kommentátor hozzátette azt is, hogy néha szándékosan üzenetet is rejtenek el ebben, és meghívta a nézőket, hogy próbálkozzanak meg a megfejtéssel.

A NASA megörökítette a pillanatot, ahogy a Perseverance landolt a Mars felszínén Csütörtökön még csak a sebtében elkészített, gyengébb minőségű fotókat láthattuk, péntekre azonban befutottak az első nagy felbontású fényképek is az amerikai űrügynökség Mars 2020 küldetéséről, köztük egy egészen különleges is.

A Perseverance-en egyébként akad még „easter egg” a fentieken kívül is. A járműbe például beépítésre került egy speciális mikrochip, amely 10,9 millió ember nevét tárolja, valamint 155 esszét is. Mivel pedig a Covid igencsak befolyásolta a rover előkészítését, a Perseverance vitt magával mementót a járványról is: egy, a külsőburkolatra szerelt alumíniumlapot, amelyen Aszklépiosz botja látható. Aszklépiosz egyébként a gyógyítás görös istene, és a marsjáró azon a messzi bolygón így fejezi ki támogatását a járvány által sújtott Föld irányába, illetve állít emléket a járványkezelés frontvonalában dolgozó egészségügyi dolgozóknak.

További cikkek a Rakétán:

A Google is ünnepli a "Perseverance” landolását Frappáns meglepetésben lesz részünk, ha rákeresünk a marsjáróra a keresőben.

A Google is ünnepli a "Perseverance” landolását Frappáns meglepetésben lesz részünk, ha rákeresünk a marsjáróra a keresőben.

Nem lesz könnyű dolga a Perseverance-misszió irányítóinak, akiknek mostantól a marsi idő szerint kell élniük A bolygón frissen landolt marsjáró első száz napja igencsak izgalmas lesz, amihez a NASA munkatársai is kénytelenk lesznek alkalmazkodni.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
A víz alatti biciklivel olyan gyorsan úszhatunk, mint a halak
A víz alatti biciklivel olyan gyorsan úszhatunk, mint a halak
A halaknak valóban nincs hasznára a bicikli, nekünk viszont igen – akár a víz alatt is.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.