Ez a Perseverance titkos üzenete, melyet a NASA küldött a Marsra

2021 / 02 / 23 / Felkai Ádám
Ez a Perseverance titkos üzenete, melyet a NASA küldött a Marsra
A Perseverance nem csak egy drónhelikopert, hanem az ejtőernyő mintájába rejtett titkos üzenetet is vitt magával a vörös bolygóra – az internet népe gyorsan előállt a megfejtéssel. Ezen kívül is akad egyébként „easter egg” a roveren.

A Perseverance-nek a légkörbe történő belépést követően 7 perce volt arra, hogy 20 000 km/h sebességről 3 km/h-ra lassuljon, amit részben ejtőernyő segítségével ért el. Ez az ereszkedéshez használt eszköz azonban még egy extra funkcióval is bírt: a mintájából kiolvasható egy kódolt üzenet. Legalábbis erre jutottak többen is, miután alaposabban tanulmányozták az első képeket, amiket a rover továbbított – írja a Guardian. Miután pedig mind a Reddit, mind a Twitter ráugrott, gyorsan meg is lett a megfejtés: a kulcs, hogy a pirosfehér ernyőn a piros szín az egyes számjegynek felel meg, míg a fehér a nullának. Az ernyő minden koncentrikus köre pedig egy szót jelöl. Az így kapott egyesekből és nullákból álló sorozatot 10 karakteres részekre kell osztani, majd ha ehhez az összeghez 64-et adunk, akkor megkapjuk a számítógépes ASCII kód segítségével az adott betűt. Példának okáért vegyünk hét fehér csíkot, egy piros csíkot, majd két fehér csíkot! Ez így tehát a következő számsort jelöli: 0000000100, ami a 4-es szám bináris megfelelője. Ha pedig a 4-hez 64-et adunk, akkor az eredmény 68, amely a D-betűt jelölő ASCII-kód. A titkos üzenet, amely ez esetben a marsi égen szállt, pedig nem más, mint: DARE MIGHTY THINGS (szabad fordításban: merj nagy dolgokat véghezvinni!) – ami egyébként a NASA Jet Propulsion Laboratory-jának a mottója, és egy 1899-es Theodore Roosvelt beszédből származik. Azonban a titokfejtés nem áll meg itt. Az ejtőernyő szélén (a legkülső gyűrűn) a minta ugyanis a következő szám és betűkombinációnak felel meg: 34°11’58” N 118°10’31” W. Ez pedig a Perseverance-on a legtöbbet dolgozó, fentebb említett Jet Propulsion Laboratory koordinátájának felel meg.

Hogy honnan jutott eszébe pár őrültnek kódokat keresgélni a rover ejtőernyőjén? Nos, a feladványt maga a NASA adta fel, méghozzá a földet Marsot érésről tudósító live stream közben. Ekkor ugyanis azt taglalták épp, hogy az ejtőernyő mintája fontos abból a szempontból, hogy a küldetésirányítás ennek segítségével látja, hogy az ernyő sikeresen kinyílt, és nem tekeredett össze, de a kommentátor hozzátette azt is, hogy néha szándékosan üzenetet is rejtenek el ebben, és meghívta a nézőket, hogy próbálkozzanak meg a megfejtéssel.

A NASA megörökítette a pillanatot, ahogy a Perseverance landolt a Mars felszínén Csütörtökön még csak a sebtében elkészített, gyengébb minőségű fotókat láthattuk, péntekre azonban befutottak az első nagy felbontású fényképek is az amerikai űrügynökség Mars 2020 küldetéséről, köztük egy egészen különleges is.

A Perseverance-en egyébként akad még „easter egg” a fentieken kívül is. A járműbe például beépítésre került egy speciális mikrochip, amely 10,9 millió ember nevét tárolja, valamint 155 esszét is. Mivel pedig a Covid igencsak befolyásolta a rover előkészítését, a Perseverance vitt magával mementót a járványról is: egy, a külsőburkolatra szerelt alumíniumlapot, amelyen Aszklépiosz botja látható. Aszklépiosz egyébként a gyógyítás görös istene, és a marsjáró azon a messzi bolygón így fejezi ki támogatását a járvány által sújtott Föld irányába, illetve állít emléket a járványkezelés frontvonalában dolgozó egészségügyi dolgozóknak.

További cikkek a Rakétán:

A Google is ünnepli a "Perseverance” landolását Frappáns meglepetésben lesz részünk, ha rákeresünk a marsjáróra a keresőben.

A Google is ünnepli a "Perseverance” landolását Frappáns meglepetésben lesz részünk, ha rákeresünk a marsjáróra a keresőben.

Nem lesz könnyű dolga a Perseverance-misszió irányítóinak, akiknek mostantól a marsi idő szerint kell élniük A bolygón frissen landolt marsjáró első száz napja igencsak izgalmas lesz, amihez a NASA munkatársai is kénytelenk lesznek alkalmazkodni.


1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
A Toyota két új, elektromos koncepcióautót mutatott be
A Toyota két új, elektromos koncepcióautót mutatott be
A két új, kifejezetten európai piacra szánt elektromos autó két éven belül kereskedelmi forgalomba kerül a gyártó ígérete szerint.
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Két darab, hidrogént fogyasztó, vízpárát eregető busz indult el próbaüzemben, hat magyar város közlekedésében próbálják ki őket.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.