Nem lesz könnyű dolga a Perseverance-misszió irányítóinak, akiknek mostantól a marsi idő szerint kell élniük

2021 / 02 / 19 / Bobák Áron
Nem lesz könnyű dolga a Perseverance-misszió irányítóinak, akiknek mostantól a marsi idő szerint kell élniük
Bár a küldetés legnehezebb részén már túl vannak, hiszen a NASA legújabb marsjárója hibátlanul landolt a Jezero-kráterben, a Perseverance-küldetés résztvevőinek a következő hónapokban egy merőben új kihívással kell szembenézniük: a bioritmusukat hozzá kell igazítaniuk a Mars forgási idejéhez.

A vörös bolygó nagyjából 24 óra és 37 perc alatt tesz meg egy teljes fordulatot a tengelye körül, ami ugyan nem tűnik jelentős különbségnek, de ahhoz éppen elég, hogy - ahogy a Mars 2020 küldetés egyik vezetője, Jennifer Trosper fogalmazott - a marsjáró irányítói úgy érezzék magukat, mintha folyamatos jat-lagjük lenne. Ahogy arról a Space.com beszámolt, a munkatársaknak csak ez első három marsi ciklusban, vagyis az első három hónapban kell a marsi idő szerint kelniük és feküdniük, ami normális esetben nem is okozna akkora problémát, viszont mivel jelenleg a NASA-nál is a legtöbben otthonról dolgoznak, nekik egyénileg kell majd megoldaniuk az alkalmazkodást.

Száznapos program

Az első száz nap eléggé mozgalmas lesz a Perseverance számára, igaz, ebből az első napokban leginkább csak annyit fogunk értékelni, hogy a marsjáró jó néhány fotót, és remélhetőleg egy videót is vissza fog küldeni a Földre. Az eszköznek az is bele fog telni legalább tíz napba, mire először elmozdul a helyéről, előtte ugyanis még ellenőriznie kell az alapvető funkcióit, a műszereket, ezt követően pedig meghatározza a Föld helyzetét a közvetlen kommunikációs kapcsolat létesítéséhez. Ha ezzel végzett, a rover frissíti a szoftverét, ugyanis a leszálláshoz használt szoftverről át kell állnia a Marson való működéshez szükséges szoftverre. A Perseverance ezután ellenőrzi a robotkart, amit a minták begyűjtéséhez fog használni, és csak ezután teszi meg az első lépéseit az új otthonának felszínén.

A fentebb felsoroltak a tervek szerint nagyjából tíz napot fognak igénybe venni, a következő egy-két hónap pedig azzal fog eltelni, hogy a NASA elvégezze az egyik legizgalmasabb kísérletet a bolygón: a Mars 2020 küldetés a marsjáró mellett egy helikoptert is vitt magával, amivel az amerikai űrügynökség azt szeretné demonstrálni, hogy a földinél jóval ritkásabb atmoszférával rendelkező Marson is lehetséges üzemeltetni egy ilyen eszközt. A Perseverance a kötelező körök után nekilát megkeresni az ideális helyet arra, hogy az Ingenuityvel elvégezhessék a tesztrepüléseket, ami hosszabb időt is igénybe vehet, hiszen a marsjáró naponta legfeljebb száz métert tud megtenni. A rövid, mindössze 90 másodperces repüléseket (összesen ötöt) egy harmincnapos időkereten belül fogják elvégezni, és a tervek szerint több fotó valamint videó is fog készülni róluk.

Ezzel el is telik a Perseverance első hatvan napja a bolygón, ami után a marsjáró irányítását átadják a NASA tudományos csapatának. Katie Stack Morgan, a marsjáró tudományos csapatának helyettes vezetője a Scientific Americannak elmondta, hogy attól függően, hogy a Perseverance hol landolt, több előre kijelölt célterületük is van a tudományos munka megkezdéséhez. Várakozásai szerint az ősi folyó deltájának a vizsgálata előtt a járművel megvizsgálják a Jezero-kráter talajmintáit is, ugyanis a vulkanikus kőzetek kora elég könnyen meghatározható, ami fontos információkat hordoz a kutatók számára.

Az ezt követő napokban a Perseverance begyűjti az első mintákat a marsi kőzetből, amelyeket kis tárolóedényekben otthagy a bolygó felszínén, hogy egy későbbi misszió begyűjtse azokat, és visszahozza a Földre. Mindeközben a NASA-nak lehetősége nyílik kipróbálni néhány olyan eszközt is, amit a Perseverance magával vitt, amelyek közül a legizgalmasabb kétségkívül a MOXIE, ami elvileg képes belélegezhető oxigénné alakítani a Mars légkörében található szén-dioxidot.

(Borítókép: NASA HQ/Bill Ingalls, Fotó: NASA/JPL-Caltech)

További cikkek a témában:

A Perseverance sikeresen landolt a Marson Elképesztő, de hiba nélkül, időben ereszkedett le az élet nyomai után kutató marsjáró a vörös bolygón. Megmutatjuk az első képet is, amit a jármű köldött a felszínről.

A rettegés hét perce, avagy így fog landolni a NASA 800 milliárd forintos robotja a Marson A Perseverance este tíz körül fog landolni a Marson, most lépésről-lépésre végigvesszük, hogyan fog zajlani a leszállási manőver.

Így éltek és haltak a NASA eddigi roverei a Marson Az emberiség eddig hat misszió keretében küldött rovert a vörös bolygóra, ebből négy küldetést az amerikai űrhivatal hajtott végre – most ezeknek, az űrkutatásban úttörő szerepet játszó gépeknek a sokszor akár váratlanul megható történetét mutatjuk be.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Újabb adag Starlink műholdat bocsátottak fel, így már közel 5 ezer darab kering a Föld körül
Újabb adag Starlink műholdat bocsátottak fel, így már közel 5 ezer darab kering a Föld körül
Újabb 22 darab Starlink műhold állt alacsony Föld körüli pályára pénteken, a Falcon 9 rakéta első fokozata pedig ezután 8 és fél perccel visszaérkezett a Földre, és sikeres landolást hajtott végre a SpaceX drónhajóján.
Már huszonhat nap alatt elérhetné a Marsot ez a napvitorlás
Már huszonhat nap alatt elérhetné a Marsot ez a napvitorlás
Persze egy ilyen eszköz csak rendkívül alacsony tömegű rakományt tud szállítani, de nem is ez a lényeg, hanem a gyorsaság. Az ilyen napvitorlásokkal nagyon gyorsan fel lehetne fedezni akár a szomszédos csillagrendszert is – sőt erre már tervek is vannak.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.