A NASA megörökítette a pillanatot, ahogy a Perseverance landolt a Mars felszínén

2021 / 02 / 20 / Bobák Áron
A NASA megörökítette a pillanatot, ahogy a Perseverance landolt a Mars felszínén
Csütörtökön még csak a sebtében elkészített, gyengébb minőségű fotókat láthattuk, péntekre azonban befutottak az első nagy felbontású fényképek is az amerikai űrügynökség Mars 2020 küldetéséről, köztük egy egészen különleges is.

Ahogy a landolást bemutató cikkünkben írtuk, a Perseverance-t egy jetpack-szerű leszállóegység eresztette le a Mars felszínére húsz méteres magasságból, ami egy videót is készített a marsjáróról, miközben az éppen landolt. A felvételből a NASA egyelőre egy képet közölt, a teljes videó átküldésére várhatóan hétfőig kell várni.

A leszállóegységnek ez volt az utolsó teendője, hiszen miután elvégezte a dolgát, odébb repült és lezuhant, de a marsjáró azóta is szorgalmasan gyártja a képeket, amelyek közül az elsők már szintén megérkeztek a Földre.

Az egyiken a rover kerekei láthatóak, amely az egyik olyan dolog, amit jelentősen átterveztek a 2012-es Curiosityhez képest, hogy jobban ellenálljon a marsi talajnak. Ahogy leszállást megelőző élő közvetítésben elhangzott, bár elsőre guminak tűnhet, a Perseverance kerekei valójában alumíniumból készültek, amiket titán küllőkkel erősítettek meg.

A marsjáró kerekei mellett látható kövekről elmondták, hogy a lyukak arra utalnak, hogy vulkáni eredetű kőzet lehet, ugyanakkor az sem kizárt, hogy az fotón üledékes kőzeteket láthatunk, amelyek nem a vulkáni gázok, hanem a rajtuk átszűrődő víz miatt lyukacsosak.

A másik fotó a Perseverance tájékozódáshoz használt kamerájával készült, színes kép, amiből jól kirajzolódik a marsjáró környezete, a távolban pedig láthatóak a delta torkolat hatvan méter magas sziklái is.

A pénteki tájékoztatón Pauline Hwang, a misszió egyik vezetője elmondta, hogy a Perseverance tökéletes állapotban van. A marsjáró most ellenőrzi a rendszereit és a műszereit, valamint frissíti a szoftverét, hogy megkezdhesse az első feladatát, ami az Ingenuity helikopter próbarepülése lesz.

Nem lesz könnyű dolga a Perseverance-misszió irányítóinak, akiknek mostantól a marsi idő szerint kell élniük A bolygón frissen landolt marsjáró első száz napja igencsak izgalmas lesz, amihez a NASA munkatársai is kénytelenk lesznek alkalmazkodni.

A marsjáró egyébként a bolygó körül keringő szondák segítségével közvetíti a képeket a Földre, amelyekkel egy 400 MHz hullámhosszon működő, ultramagas frekvenciájú antennával kommunikál, és nagyjából másodpercenként két megabit adatot tud továbbítani. A Perseverance-nak emellett két másik antennája is van, amelyekkel képes közvetlenül adatokat fogadni és küldeni a Földre, de ezek értelemszerűen sokkal lassabb adatátvitelt tesznek csak lehetővé, mint a szondák jóval nagyobb antennái.

(Fotó: NASA/JPL-Caltech)

További cikkek a témában:

A Perseverance sikeresen landolt a Marson Elképesztő, de hiba nélkül, időben ereszkedett le az élet nyomai után kutató marsjáró a vörös bolygón. Megmutatjuk az első képet is, amit a jármű köldött a felszínről.

Minden, amit a Perseverance marsjáróról tudni érdemes Remélhetőleg már egy hónap sincs hátra addig, hogy a NASA új marsjárót küldjön a vörös bolygóra. A Perseverance egyik kiemelt feladata, hogy hajdanvolt élet nyomai után kutasson. Most összegyűjtöttünk mindent, amit erről az eszközről tudni kell.

Látványos kínai Tienven-1 videó a Marsról, melynek légkörében a britek vízgőzt találtak Ahogy már mi is beszámoltunk róla Kína Tienven-1 küldetése négy napja sikeresen Mars körüli pályára állította a keringőegységet. Most megérkeztek az első videók is, Kína hihetetlen felvételeket tett közzé, melyeket a Mars körül keringő Tienven-1 szonda készített a bolygóról.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Szellemgalaxis tűnt fel a James Webb Űrteleszkóp képein, amely eddig láthatatlan volt
Szellemgalaxis tűnt fel a James Webb Űrteleszkóp képein, amely eddig láthatatlan volt
A JWST infravörös tartományban mérő műszerei által a Hubble képein jóformán láthatatlan galaxisok is megfigyelhetővé válnak.
Első alkalommal készült fotó a teljesen kiépült kínai űrállomásról
Első alkalommal készült fotó a teljesen kiépült kínai űrállomásról
A kínai űrügynökség a napokban tette közzé a fotókat, amelyeken már a teljesen kiépült, három modulból álló Tienkung űrállomás látható.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.