Ez a szemetes elvégzi helyettünk a piszkos munkát és automatikusan bezacskózza tartalmát

2019 / 12 / 31 / Perei Dóra
Ez a szemetes elvégzi helyettünk a piszkos munkát és automatikusan bezacskózza tartalmát
Rohanós hétköznapjainkban gyakran megesik, hogy akár napokig megfeledkezünk a konyhai szemetesről, amikor pedig végre eszünkbe jut, nem éppen kellemes aromák csípik meg orrunkat.

Száz dollárért azonban nagyot fordulhat az életünk, a Townew automatizált szemetesládája ugyanis elvégzi a dolog legkényelmetlenebb részét: érzékeli, ha a zsák megtelt, lezárja, így nekünk már csak a kinti hulladékgyűjtőbe kell dobnunk. Sőt mi több, a Townew még új zsákot is tesz a régi helyére, így további két percet spórol nekünk. Az eszköz működése pofonegyszerű: kinyitásához egyszerűen csak a tető fölé kell helyezünk kezünket (harmincöt centiméteres magasságig érzékeli), és azonnal kinyílik. Ha pedig megtelt, megnyomjuk az elején található gombot, a kuka pedig teszi a dolgát. A Townew 2000mAh-es akkumulátorral működik, tíz óra töltéssel ígérete szerint egy hónapig üzemképes.

Ami a zsákok űrtartalmát illeti, tizenöt és fél literes darabok passzolnak bele (egy amerikai háztartáshoz viszonyítva ez kisméretűnek számít), a rájuk húzható utántöltős gyűrűt pedig könnyen tisztíthatóra tervezték a gyakori csere elkerülése miatt. Utóbbi emellett kétfajta változatban kapható: száz százalékban újrahasznosítható, illetve biológiailag lebomló anyagból.

A Townew pályafutása 2018-ban a Xiamoi és a JD jóvoltából indult, egy sikeres Indiegogo kampány után a Knectek Laboratórium közreműködésével pedig Észak-Amerika és Európa-szerte forgalmazni kezdték. Jelenleg az eszköz weboldaláról vagy az Amazonról rendelhető száz dollárért, vagyis nagyjából harmincezer forintért. Az utántöltős gyűrűk árazása pedig tizennyolc dollártól negyvennyolc dollárig terjed attól függően, hogy hármas vagy hatos, újrahasznosítható vagy lebomló kiszerelést vásárolnánk.

Mindeközben máshol MI segítségével válogatja a szemetet egy robot

Bár a szelektív hulladékgyűjtés mostanra a világ jó pár helyén elterjedt, a műanyaghulladék mégsem lett számottevően kevesebb. A Bulk Handling System robotja, a Max-Ai fejlett érzékelőivel és egy többrétegű neurális háló segítségével felismeri a különféle hulladékokat, majd fajták szerint szétválogatja őket.

A felvétel láttán az embernek kicsit olyan érzése támad, mintha a Szörny Rt.-be csöppent volna, de viccet félretéve az eszköz fontos munkát végez, hiszen amellett, hogy azonosítja a kidobott tárgyakat, sokkal gyorsabban és hatékonyabban teszi az emberekhez képest. Ráadásul szemlátomást nem okoz neki gondot az egész napos szemétben turkálás.

(Forrás: The Verge, Fotó: Indiegogo)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
A ChatGPT-t is lenyomja - állítja a Google az új mesterséges intelligenciájáról
A ChatGPT-t is lenyomja - állítja a Google az új mesterséges intelligenciájáról
A Google szerdán mutatta be a Gemini névre keresztelt nagy nyelvi modelljét, amit azonnal integráltak is a Bard chatbotba.
Az IBM, a Meta és ötven további szervezet helyezkedett szembe az OpenAI-jal és a Google-lel
Az IBM, a Meta és ötven további szervezet helyezkedett szembe az OpenAI-jal és a Google-lel
Az MI Szövetség tagjai a nyitottabb mesterséges intelligenciában hisznek.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.