Ez a trükk egyszerű, mint az egyszeregy, de megnehezíti a telefon lehallgatását

2021 / 08 / 04 / Perei Dóra
Ez a trükk egyszerű, mint az egyszeregy, de megnehezíti a telefon lehallgatását
A Bloomberg írt arról a 2021-es biztonsági ülésről, amelyen többek között az alábbi tanács is elhangzott az NSA-től: gyakran kapcsoljuk ki és be okostelefonunkat. A bizottság ugyanakkor hozzátette: hogy száz százalékos védelmet természetesen ez sem adhat, viszont megnehezíti az áldozat készülékének hosszabb távú megfigyelését.

Neal Ziring, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) műszaki igazgatója szerint ez a védekezési mód egész egyszerűen megnöveli a kiberbűnözők költségeit. Hozzátette: javaslatuk egyébként már az NSA tavalyi biztonsági útmutatójában is megjelent.

Így ellenőrizhetjük le, hogy Pegasus-szal fertőzött-e a telefonunk Az eljárás kissé bonyolult, de szerencsére nem valószínű, hogy az ötvenezer célponton kívül mást is megfigyeltek volna így.

Miben segít a készülék ki-be kapcsolása?

A biztonsági szakemberek szerint abban, hogy noha a kémprogramok telepítése ma már a felhasználó tudta nélkül is megvalósítható - elég ha mondjuk egy rosszindulatú linkre kattintunk - folyamatos, észrevétlen futtatásuk azonban már bonyolultabb, ha a telefon újra és újra betölti az operációs rendszerét. A hackerek pedig arra alapoznak, hogy az emberek többsége ritkán indítja újra készülékét, így elég egyszer behatolniuk, és onnantól kezdve gyakorlatilag bármeddig megfigyelhetik a gyanútlan felhasználókat.

A szakértők ezért azt javasolják, hogy hetente legalább egyszer indítsuk újra telefonunkat. Bár a hackerek ettől még behatolhatnak a készülékbe, ám ez mindenképp többletmunkát okoz nekik. Végezetül megjegyezték, hogy a tökéletes védekezés valószínűleg nem létezik, elég ha azt nézzük, hogy a Pegasus-t fejlesztő NSO amerikai leányvállalata már olyan kémszoftvert is fejlesztett, amely a telefon gyári állapotra való visszaállítása után is tovább működik.

(Fotó:Unsplash/freestocks)

További cikkek a témában:

A social engineering technika a hackerek legújabb aduásza Egy pszichológiai manipulációról beszélünk, melynek célja, hogy az emberek megtévesztve önkéntelenül érzékeny információkat áruljanak el. A módszer során a támadók egy megbízható személynek (kollégáknak, üzleti partnereknek) adják ki magukat annak érdekében, hogy becsapják az áldozatokat, és olyan tevékenységekre vegyék rá őket, amelyek bajba sodorhatják őket vagy munkáltatójukat.

A zsebtolvajok elárulták, hogyan jutnak be a telefonokba és a netbankokba Brazíliában már nem azért lopják el a mobilokat, hogy eladják azokat.

Történelmi zsarolóvírus-támadás zajlik, az ezernyi áldozat közt vasút, gyógyszertárak, közértek Zsarolóvírusokkal korábban csak egy-egy vállalatot támadtak meg. Ennek a hadjáratnak több mint ezer cég esett áldozatául.  


Megfiatalítja a külsőt és meghosszabbítja az életet – az emberi tesztek már elindultak
Megfiatalítja a külsőt és meghosszabbítja az életet – az emberi tesztek már elindultak
Mint az egyik kutató fogalmazott, ha kiderül, hogy nincs az emberekre káros hatása, ő biztosan szedni fogja.
“Szomorú lenne, ha egymillió év múlva az emberiség a jelenlegi változatában létezne”
“Szomorú lenne, ha egymillió év múlva az emberiség a jelenlegi változatában létezne”
Ember és gép összeolvadása új világot nyit meg – de ez nem csak a munkát, a gazdaságot alakítja újra, de esszenciálisan azt is, hogy mit jelent embernek lenni. Hamarosan talán égető kérdéseket kell ennek kapcsán feltennünk.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.