Így ellenőrizhetjük le, hogy Pegasus-szal fertőzött-e a telefonunk

2021 / 07 / 21 / Pőcze Balázs
Így ellenőrizhetjük le, hogy Pegasus-szal fertőzött-e a telefonunk
A hétvégén fény derült arra, hogy világszerte több mint ötvenezer embert tartott nyilván célpontként az NSO, a Pegasus kémszoftvert kidolgozó izraeli cég. Az ügy felderítésében részt vevő Amnesty International kutatói készítettek egy programot, amellyel leellenőrizhetjük, hogy a telefonunkon találni-e a Pegasus jelenlétére utaló nyomokat.

Folyamatosan érkeznek a hírek arról, hogy pontosan kik szerepeltek a kémszoftverrel megtámadottak és megtámadandók listáján: a Telex már arról ír, hogy Emmanuel Macron mellett tizenhárom állam- és kormányfő is a célpontok között volt. Összefoglalójuk szerint újságírók százai, köztük magyarok telefonszámai is szerepelnek a listán. A botrány az átlagfelhasználókat közvetlenül valószínűleg nem érinti, az Apple-től rögtön igyekeztek leszögezni, hogy az iPhone-tulajdonosok "túlnyomó többsége" nem kell, hogy aggódjon a saját adataiért.

Izraeli kémprogram-botrányok, egyik a másik után, vaskos magyar érintettséggel A Microsoft és a Citizen Lab kanadai egyetemi kutatócsoport, valamint egy francia újságíró-szervezet készítettek röntgenfelvételt a kémszoftver-iparról, és a diagnózis erőteljes magyar érintettséget tárt fel.

"Az említett támadások rendkívül szofisztikáltak, dollármilliókba kerül kifejleszteni azokat, gyakran csak rövid ideig működnek és konkrét személyeket céloznak velük"

- nyilatkozták a cég képviselői. Ettől függetlenül megnyugtató, hogy a TechCrunch cikke szerint, aki szeretne, meg tud győződni arról, hogy a készüléke nem érintett-e az elmúlt évek egyik legnagyobb kémbotrányában. A Mobile Verification Toolkit (MVT) iPhone-okon és Android készülékeken is működik, bár a készítők kiemelik, hogy előbbi mobilokon több nyomot hagy a Pegasus, így könnyebb észrevenni a támadásokat. A projekt oldalán részletesen leírják, hogy hogyan kell telepíteni és használni a szoftvert, ám ettől függetlenül sokaknak szüksége lehet segítségre, különösen azoknak, akik ritkán nyúlnak a parancssorhoz a számítógépükön. A program az iOS és Android biztonsági mentéseket fésüli át, hogy a Pegasus jelenlétére utaló nyomok után kutasson, ilyenek a rendszer által használt domainek vagy az iMessage biztonsági réseit kihasználó iCloud fiókok címei. Az indikátorok listáját az Amnesty International GitHub oldalán találjuk.

Ha az MVT használata túl bonyolult, illetve indokolatlan lenne, az Android és az iOS aktuális verzióját mindenképp érdemes letölteni, és ügyelni rá, hogy a telefonunkon mindig a legfrissebb operációs rendszer fusson.

(Borítókép: Kilian Seiler/Unsplash)

További cikkek a témában:

A dán hírszerzés kiskaput nyitott az amerikai nemzetbiztonságnak, hogy európai politikusokat figyelhessen meg A franciák és a németek szeretnék "tisztán látni", hogy pontosan mi történt.

A Huawei is segített egy olyan technológia fejlesztésében, ami alkalmas a kínai ujgur kisebbség megfigyelésére A Washington Post az IPVM nevű biztonságtechnikai szervezet által átadott dokumentumokra hivatkozva azt állítja, hogy a Huawei segített egy olyan arcfelismerő technológia kifejlesztésében, ami automatikusan felismeri az ujgur kisebbség tagjait, és riasztást küld a hatóságoknak. A cég szerint a rendszert soha nem alkalmazták élesben.

Az NSA elárulta, hogyan tudjuk elkerülni, hogy lenyomozzák, merre járunk Kevés szervezet tud többet az emberek megfigyeléséről, mint az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (azaz az NSA), hiszen az USA egyik legnagyobb hírszerző szervezete nyakig benne volt abban a megfigyelési botrányban, amit 2013-ban Edward Snowden hozott a világ tudomására.


Egy vasúttársaság legújabb dolgozója egy óriás robotavatár
Egy vasúttársaság legújabb dolgozója egy óriás robotavatár
Betartja két évvel ezelőtti ígéretét a vasúttársaság és munkába állítják a robotot, aminek fő feladata, hogy a felsővezetékeket javítsa.
Elképesztően néz ki a videoklip, amit szinte teljes egészében generatív mesterséges intelligenciával készítettek
A zenét, a dalszöveget és magát a videót is generatív MI-vel hozták létre - de a végeredményen ez egyáltalán nem látszik.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.