Ez az öt probléma az iPhone-okkal az amerikai igazságügy szerint

2024 / 03 / 26 / Pőcze Balázs
Ez az öt probléma az iPhone-okkal az amerikai igazságügy szerint
Az amerikai Igazságügyi Minisztérium pert indított az Apple ellen, mert szerintük az óriásvállalat illegális monopóliumot üzemeltet az okostelefonok piacán. Ezzel valószínűleg egy évekig húzódó, bizonytalan kimenetelű jogi folyamat vette kezdetét.

A leköszönő Biden-kormány a Google anyavállalata, az Alphabet után az Apple-t is perbe fogta a Microsoft elleni antitröszt-eljárás után huszonöt évvel. A pert a minisztérium mellett tizenhat amerikai állam főügyésze indította. Azzal vádolják a világ egyik legnagyobb vállalatát, hogy saját javukra korlátozzák az iPhone-ok képességeit, megoldásait bizonyos fejlesztők előtt, és ezzel nem csak a partnereiket, hanem a vásárlóikat is hátrányos helyzetbe hozzák - számolt be a The Verge.

"Az Apple a monopóliuma erejével több pénzt szed ki többek között a vásárlóiból, a fejlesztőkből, tartalom-előállítókból, művészekből, kiadókból, kisvállalatokból és kereskedőkből"

- idézi a lap a minisztériumot. Az elmúlt években, különösen Obama elnök kormányzása után egyre jellemzőbb lett a kemény, helyenként ellenséges hangnem a mindenkori amerikai kormányok és a technológiai vállalatok között. A Facebook, későbbi nevén Meta, a választások akaratlan befolyásolása, adatvédelmi szabálytalanságok, majd a tinédzserek veszélyeztetése miatt állt a szőnyeg szélén; a Google-t a hirdetési piac fölötti túlzott befolyással vádolják; az Amazon az oldalt használó kereskedőkkel szemben nem viselkedik megfelelően az igazságügy szerint. A Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC, Federal Trade Commission) vezetőjének, Lina Khannak az ambícióit és véleményét ismerve nem lehetett kérdés, hogy előbb-utóbb az Apple is sorra kerül.

Mi a gond az iPhone-okkal?

A The Verge öt pontban foglalta össze a legfontosabb vádakat: első a "szuperalkalmazások" tilalma. Ezek a jellemzően Ázsiából ismert programok egyszerre kezelnek pénzügyeket, e-kereskedelmet, üzenetküldést, játékokat, vagyis szinte bármit - így sokkal könnyebben váltanak a vásárlók telefont, hiszen ha a "szuperprogramjuk" fut az új mobilon, akkor nyugodtak lehetnek. Az ilyen appokat az Apple tiltja - egy program nagyjából egy dologra lehet jó szerintük. Szintén tiltották a felhőalapú játékok használatát, illetve csak nagyon szigorú szabályok mellett engedték be azokat az App Store-ba. Az Apple Watch privilégiumait, rendszerszintű mély hozzáférését is kifogásolják a felperesek, ahogyan a fizetésekhez is szükséges NFC chipek használatának korlátozását is. A mindenki számára érthető, ezért kiemelt jelentőségű, ötödik vádpont pedig, hogy az iMessage nevű üzenetküldő rendszerük nem elérhető más platformokon, ami megnehezíti az Android és iPhone készülékek közti csevegést. És persze a váltást a két platform között.

Ugyanakkor a fenti problémák java kifejezetten Amerikára érvényes. Ott a mobilok hatvan százaléka iPhone, míg Európában csak a harmada - előbbi piacrész könnyebben tesz lehetővé monopolisztikus működést. Ezzel összefügg, hogy míg mi megszoktuk, hogy WhatsAppen, Messengeren vagy Signalon hozunk létre csoportokat, mert ezek szinte minden mobilon elfutnak, addig a tengerentúlon jellemzőbb, hogy egyetlen androidos barát miatt vált "zöld buborékra", vagyis gyengébb minőségű és kevésbé biztonságos SMS-ezésre a csevegés. Emellett az EU digitális piacokat szabályozó törvényei miatt a játékstreaming és egyéb korlátozásokon már engedett is az Apple a kontinensen - igaz, az Unió elégedetlen az eszközölt változásokkal.

Hogy Amerikában mi lesz a per sorsa, azt még megjósolni is nehéz. A jelenlegi és a következő kormánynak is ki kell tudnia állni a vádak mellett - miközben a vásárlók alapvetően elégedettek az Apple termékeivel, bár arról zajlik vita, hogy pontosan mennyire. A cég mindeközben arra hivatkozik, hogy kifejezetten a fentiek miatt kedvelik a vásárlói az iPhone-okat, és akinek ez nem tetszik, választhat másik platformot. Ahogyan például az európaiak java teszi.

(Borítókép: Jaap Arriens/NurPhoto via Getty Images)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Az amerikai Légierő a nukleáris erejét demonstrálta
Az amerikai Légierő a nukleáris erejét demonstrálta
De elmondásuk szerint nem a világban zajló jelenlegi események miatt. A Minuteman III interkontinentális ballisztikus rakétát természetesen robbanófej nélkül indították.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.