Ezek az ételek csökkenthetik a demencia kialakulásának az esélyét

2020 / 05 / 22 / Felkai Ádám
Ezek az ételek csökkenthetik a demencia kialakulásának az esélyét
A demencia az egyik legsúlyosabb betegség, amely az idősebb korúaknál előfordulhat. Nem árt tehát foglalkozni a megelőzésével. Egy friss tanulmány szerint ezt pedig akár bizonyos ételek fogyasztásával is megtehetik az érintettek.

A tanulmány végkövetkeztetése, hogy a flavonoidok, ez a növényekben megtalálható, gyógyhatású vegyületcsoport csökkentheti a demencia kialakulásának a kockázatát.

A flavonoidok a gyümölcsök és a zöldségek többségében jelen vannak.

A vizsgálati időszakban átlag 20 éven keresztül követtek 2801 embert (a résztvevők 52 százaléka volt nő). Az alanyok a megfigyelés kezdetén betöltötték az 50. életévüket, és ekkor még nem jelentkeztek náluk a demencia tünetei. A 20 év alatt a kutatók ötször vizsgálták az alanyok étkezési szokásait és az egészségi állapotukat, ez idő alatt 193 résztvevőnél diagnosztizáltak Alzheimert vagy a demencia más formáját.

A vizsgálathoz 6 osztályt vezettek be a flavonoid-bevitel szempontjából. A kapott adatokat vizsgálatról vizsgálatra frissítették, majd a szóban forgó diéta és a betegség kialakulásának esélye közti esetleges kapcsolatot a flavonoid bevitel öt vizsgálatból nyert, súlyozott átlaga segítségével számolták ki. A 6 osztályt a flavonoid bevitele szerint állították fel százalékos kategóriákként (≤15%, >15%-tól 30%-ig, >30%-tól 60%-ig, >60%). Így vizsgálták a flavonoid fogyasztása és a demencia kialakulása között a nemlineáris összefüggést.

A vizsgálat eredménye alapján a 60 százalék, vagy afelett fogyasztóknál 42-68 százalékkal kisebb eséllyel alakult ki a demencia, mint a 15 százalék vagy azalatt fogyasztók esetén. A 42-68 százalékig tartó sávon belül az esély a flavonoid milyenségétől függött.

A leghatékonyabbnak a betegség megelőzésében az antociánok bizonyultak.

Ez a vízoldékony színanyagcsoport bőséggel fordul elő az áfonyában, eperben és (jó hír) a vörösborban is. Ám a rizikó csökkentéséhez hozzájárult az alma, körte, narancs, banán és tea fogyasztása is.

A vizsgálat vezetője szerint az előnyök megjelenéséhez nincs szükség borzalmas mennyiségre, akiknél ez a diéta a leginkább bevált a tanulmány alapján, azok havi szinten hétszer félcsészényi epret vagy áfonyát, nyolc almát vagy körtét és átlag 17 csésze teát fogyasztottak.

(Kép: Flickr/gregory/Small and Beautiful/julukustavisuomi)


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Percekkel az elhamvasztása előtt éledt fel egy 52 éves asszony
Percekkel az elhamvasztása előtt éledt fel egy 52 éves asszony
Látszólag csoda történt Indiában: az asszony testét már várta a halotti máglya, amikor kinyitotta a szemét.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.