Ezekkel a fegyverekkel inkább lehet segíteni az ukrán légvédelmet, mint MiG–29-ekkel

2022 / 03 / 11 / Felkai Ádám
Ezekkel a fegyverekkel inkább lehet segíteni az ukrán légvédelmet, mint MiG–29-ekkel
Az egyik legfelkapottabb kérdés a NATO tagországok számára mostanában, hogy adjunk vagy ne adjunk MiG–29-es vadászokat az ukrán légvédelemnek. Pedig messze nem biztos, hogy vadászgépekre van elsősorban szükségük.

Az ukrajnai háború miatti MiG–29-es vadászok kérdése annyira előtérbe került a nemzetközi sajtóban, hogy a lengyel-amerikai csiki csuki híre a vadászok kapcsán még hozzánk is eljutott. A kérdés nagyjából úgy foglalható össze, hogy küldjön-e a NATO ilyen vadászokat Ukrajnának, ezzel is segítve az ostrom alatt álló ország légvédelmét (és az ukrán légtérbe berepülő NATO gépek miatt potenciálisan eszkalálva a konfliktust). A Lengyelek támogatnák a dolgot, Amerika viszont életszerűtlennek nevezte a felajánlást. A MiG–29 amúgy azért is kerülhetett ennyire kiemelt helyzetbe, mert ez a háború emblematikus gépe, amivel a légierő mitikus hőse, Kijev kísértete is repül állítólag.

Kijev Kísértete – az ördögi képességű ukrán vadászpilóta, aki MiG-eket eszik reggelire Megszülethetett az első legendája a háborúnak: az ukrán vadászpilóta, aki rosszabb felszereléssel is leszedett fényes nappal Kijev felett 6 orosz gépet. Mekkora az esély, hogy tényleg létezik?

A jelen helyzetben azonban egyáltalán nem biztos, hogy az ukránoknak épp ilyen vadászokra lenne szükségük, hanem jó eséllyel jobban járnának kevésbé szexi, a közösségi médiába feltöltött anyagokon kevésbé látványos, de az oroszok ellen sokkal hatékonyabb rendszerekkel. Ennek okait a The Drive összegezte egy cikkben, és a lap következtetése röviden az, hogy az ország légvédelmének földi telepítésű felszín-levegő fegyverrendszerekre, SAM-ekre lenne igazán égető szüksége, és ezekből sem mindegy, milyenekre. Az ideális eszköz a következő feltételeknek kellene, hogy megfeleljen:

  • Közepes vagy annál nagyobb magasságban képes az elfogásra.
  • Rendkívül mobilis.
  • A szovjet-korszakból származik, mivel az ukrán hadseregben ezeket tudják kezelni.

Mint a lap írja, ezek a rendszerek kiegészíthetnék azokat a vállról indítható eszközöket (MANPADS), melyekből az ukránok eddig több ezret kaptak a nyugatiaktól, és melyek eddig „brutálisan hatékonynak” bizonyultak az orosz légierővel szemben. A SAM rendszerek miatt ugyanis az orosz repülők alacsonyabb repülési magasságra kényszerülnének, ahol a MANPADS rendszerekkel már hatékonyan támadhatóak. Amennyiben pedig ezek a SAM rendszerek elég mobilisak, úgy rajtaütésszerűen megjelenhetnek és nyom nélkül el is tűnhetnek egy-egy bevetés után. Megfelelő radarirányítás mellett pedig sem a napszak, sem az időjárási körülmények nem jelentenek gondot. Mindez egyébként annyira nem puszta elmélet, hogy a brit Védelmi Minisztérium értékelése szerint már most is ezek a SAM-rendszerek azok, ami miatt csökkent az orosz légi aktivitás az ukrán légtérben. De ugyanezen a véleményen van az Egyesült Államok is – a napokban a Pentagon szóvivője például kerek-perec kijelentette, hogy ezek a rendszerek hasznosabbak Ukrajnának a MiG-eknél. Egyébként az USA szakértői sem a levegőbe beszélnek, hanem az elmúlt hónapokban több amerikai szakember utazott Ukrajnába, hogy felmérjék, egy háború során mire lehet szüksége az ország védelmének.

A MiG–29-ek ellen egyébként az orosz hadsereg fel van készülve, könnyen védekezik ellenük, sőt az sem igaz, hogy ezekkel a gépekkel hatékonyan lehetne támadni a tankokat. Pont tegnap írtunk azokról az egyszerűen használható, vállról indítható tankelhárító fegyverekről, melyek eddig is igen hatékonynak bizonyultak ebből a szempontból különösen úgy, hogy a páncélosok légi támogatás nélkül maradtak. A másik előnye annak, ha Oroszország nem dominálja az ukrán légteret, az utánpótlási vonalak megnyúlása és lelassulása.

A britek ajándéka Ukrajnának: egyszer használatos tankelhárító Az NLAW tankelhárítókból Ukrajna még januárban kapott 2000 darabot – ez az egyszerűen használható fegyver pedig most nagyon kapóra jön az orosz páncélosokkal szemben, és kiegészítheti a Javelin-arzenált, ám hogy ezek a fegyverek megfordíthatják-e a háború menetét, az nagy kérdés.

A kérdés tehát az, hogy honnan lehet ilyen SAM-rendszereket gyorsan szerezni. Az USA rendelkezik ilyenekkel, amiket az amerikai hadsereg gyakorlatozásra szokott használni, és amiket külföldről (egyebek mellett Ukrajnától) kapott. Ám mivel ezek kiképzési rendszerek, így kérdéses, hogy mennyi muníció akad hozzájuk. A The Drive nem írja, de elképzelhető tehát, hogy közelségük és ilyen eszközökkel való felszereltségük miatt a NATO kelet-közép-európai tagországai jöhetnek szóba felajánlóként.

(Fotó: wikimedia commons/Vitaly V. Kuzmin)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Felszerelték a B-2 Spiritet az USA legújabb atombombájával
Felszerelték a B-2 Spiritet az USA legújabb atombombájával
Remélhetőleg sosem fogják élesben bevetni.
“Elképzelhetetlen” veszélyben a kereskedelmi repülőjáratok az egyre hevesebb GPS-támadások miatt
“Elképzelhetetlen” veszélyben a kereskedelmi repülőjáratok az egyre hevesebb GPS-támadások miatt
A kereskedelmi járatok a Közel-Kelet felett “elképzelhetetlen” fenyegetéssel szembesülnek újabban: a GPS-rendszert ért, eddig példátlan “spoofing” támadások miatt szeptember óta több tucat esetben hibásodtak meg a navigációs rendszerek. A helyzetet rontja, hogy egyelőre nem lehet pontosan tudni, ki áll a támadások mögött, és ezek elhárítására sincs jelenleg ötlet.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.