Ezekkel az appokkal bárki csinálhat NFT-ket. Mi is megpróbáltuk

2021 / 12 / 22 / Pőcze Balázs
Ezekkel az appokkal bárki csinálhat NFT-ket. Mi is megpróbáltuk
Idén újra és újra olvashattunk arról, hogy egy-egy digitális műalkotást, képet, videót dollármilliókért vásároltak meg. Gondoltuk, az év végén keresünk még egy kis pénzt, de legalábbis készítünk egy ajándékot az újdonságokra nyitott rokonoknak: nekiálltunk az első NFT-nknek.

Mielőtt bárki azt gondolná, hogy egy alaptalanul körberajongott, gyakorlati haszonnal nem kecsegtető innovációval fogjuk rabolni az idejét karácsony előtt, meg szeretnénk nyugtatni mindenkit: lehetséges, hogy valóban ezt tesszük. Ahogyan az is elképzelhető, hogy néhány nap alatt milliárdosok leszünk, és egy túlságosan körberajongott, de gyakorlati haszonnal is kecsegtető, rendkívül jövedelmező trenddel állunk szemben. De mielőtt elkezdenénk fejben elkölteni az első milliárdjainkat, tisztázzuk gyorsan:

mik is azok az NFT-k?

Ahogyan arról a Rakétán korábban már beszámoltunk, a nem helyettesíthető tokenek egyszerre hozhatták el az elmúlt évek egyik legbutább őrületét, és annak a forradalmát, hogy hogyan lehet birtokolni, gyűjteni és kereskedni a digitális korban. Idén volt olyan grafika-sorozat, ami húszmilliárd forintért talált gazdára, de elkeltek így mém-videók, zenék, fényképek, sőt, akadtak, akik dollártízmilliókat adtak egy-egy pixeles figuráért. Ezek mind szabadon másolható és terjeszthető digitális állományok, de az NFT-knek hála mostmár létezik belőlük "aláírt, eredeti" példány. Sőt, bizonyos portálok, oldalak már arra is képesek, hogy igazolják: valóban a miénk az adott alkotás, mindenki másé csak másolat.

A megoldás alapja, hogy míg egy Bitcoin és egy másik Bitcoin közt nincs lényegi különbség, ahogy egy húszezres és egy másik húszezres közt sincs, az NFT-k (non fungible tokenek) egyediek, nem összekeverhetőek a blokklánc főkönyvében. Épp ezért alkalmasak arra, hogy egyedi tárgyak tulajdonjogát testesítsék meg.

Oké, oké, szóval ezekből lesz meg az első milliárdunk. De hogyan?

Ehhez először a MUO cikkéhez fordultunk, ugyanis náluk összegyűjtötték azokat az iPhone appokat, amelyekkel létrehozhatjuk, majd áruba bocsáthatjuk szellemi termékeinket. Azt természetesen vegyük adottságnak, hogy mindannyian képesek vagyunk értékes, nézegetni és birtokolni érdemes műalkotásokat létrehozni, ott lakik bennünk egy kis Manet, Monet, Truffaut vagy Godard, kiben mi, de mindenkiben valaki.

Kezdjünk bele!

A GoArt nevű program ugyan előfizetéses, de egyrészt három napig ingyen ki lehet próbálni, másrészt kit érdekel havi ezer forint, ha egyszer nagyon valószínű, hogy rövidesen milliárdos lesz. AP RÓ PÉNZ. Ettől függetlenül én azért leizzadtam, amikor ráböktem az előfizetés megerősítésére. Még túl rövid ideje vagyok majdnem gazdag művész. A program segítségével lefényképeztem egy magas művészeti értékű szobanövényt, a konnotációk kedvéért annak is egy száradó ágát, majd megnyomtam a ceruzarajz gombot, aminek következtében elolvashattam Vincent Van Gogh-tól egy idézetet, majd még művészibb lett a fotóm. Aztán inkább maradt a pointillizmus, egy Yoko Ono idézettel kísérve, és kész is lett az alkotás. Lementettem a telefonomra, majd azonnal lemondtam az előfizetésemet, amit ügyesen elrejtettek a "more" menüpont alá. Végül az alkalmazást is eltávolítottam, a "Chengdu Everimagining" nevű fejlesztőcég, és bizonyára a külföldi titkosszolgálatok legnagyobb bánatára. Íme a kép, de kérem, ne töltsék le és terjesszék, mert akkor sokkal részletesebben el kell magyaráznom, hogy miért vegye meg valaki NFT-ként:

Végignézve a többi említett alkalmazás javán, ebből a körből annyit feltétlenül tanultunk, hogy az NFT készítő appok egy része egy túlárazott filtergyűjtemény, amire nincs semmi szükségünk. Ahhoz viszont kelleni fog egy program, hogy áruba bocsássuk a vérrel, verítékkel és két-három perc ráfordítással megszületett művünket. Ebben az NFT GO lesz a társunk, ami rögtön kezdésnek csinál nekünk egy ethereum pénztárcát, ahová majd befolyik a pénzünk. Ígéretes kezdés! Ráböktem a "Create NFT" gombra, kiválasztottam a műalkotást a telefonom fotói közül, majd megfelelő művésziséggel elneveztem ("Egy növény szomorúsága"), megadtam a leírását ("műalkotás"), és már vártam is, hogy csöngetnek a vevők, indul a licit, a hátsó sorban a bézs kabátos úrnak ötvenezer (dollár), elöl a kutyás hölgynek hatvanezer, de sajnos elakadtam. Ahhoz, hogy az alkotásból ("Egy növény szomorúsága") valóban a blokkláncon tárolt pénznyomda legyen, ki kellene fizetnem legalább tizenkétezer, de inkább hetvenezer forintot.

Erről azonban végül lemondtam.

Könnyen lehet, hogy az NFT-k lesznek az új festmények és kisplasztikák, a kosárlabdakártyáink, a videójáték-karaktereink ruhái. Különösen, ha azok valóban jól néznek ki és vágyottak - nem úgy, mint a szegény, locsolásra szoruló szobanövényem. Szóval én egyelőre hagytam inkább az egészet, töltsék le nyugodtan, terjedjen szabadon a szellemi termék! Ugyanitt szomorú növényes kép eladó, nyomtatva, tízezer forintért.

(Borítókép: Pine Watt/Unslapsh)

Dollármilliókért cserélnek gazdát a virtuális ingatlanok A metaverzum találkozása az NFT-kkel eléggé feltornázta a virtuális földek értékeit.


Sztárok ölelgetik önmagukat a mesterséges intelligenciának köszönhetően
Sztárok ölelgetik önmagukat a mesterséges intelligenciának köszönhetően
A végeredmény az internetezőket is erősen megosztotta.
Így omlott össze az amerikai légi közlekedés a Crowdstrike-leállás miatt
Így omlott össze az amerikai légi közlekedés a Crowdstrike-leállás miatt
Péntek reggel egy frissítési hiba miatt kritikus rendszerek tömkelege mondta fel a szolgálatot világszerte, ami a bankok, kórházak és médiavállalatok mellett több légitársaságnál is komoly fennakadásokat okozott.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.