Ezekről a korai tünetekről lehet felismerni az e-cigi okozta betegséget

2020 / 01 / 07 / Felkai Ádám
Ezekről a korai tünetekről lehet felismerni az e-cigi okozta betegséget
Az EVALI-ról (e-cigarette or vaping product use-associated lung injury) vagyis az e-dohánytermékek használata miatt kialakult tüdőkárosodásról már mi is többször írtunk. A betegség miatt ezrek kerültek kórházba, és többen bele is haltak. Most nyilvánosságra került azon kezdeti tünetetek listája, melyek megléte az EVALI-ra utalhat.

Habár egy hároméves utánkövetéses tanulmány szerint bizonyos betegségek szempontjából az e-dohánytermék használata rövidtávon kevésbé káros a hagyományos cigarettánál, ennek az újfajta füstölésnek is megvan a maga kockázata. Az EVALI kialakulásának pontos oka ugyan egyelőre még nem ismert, és jelenleg csak annyi tűnik biztosnak, hogy az e-cigi által a tüdőbe kerülő valamely aeroszol gyulladásos folyamatot indít be.

A tünetek:

A webmd.com-nak dr. Joanna Tsai, az Ohio Állami Egyetem pulmonológusa sorolta fel a tüneteket. Az EVALI tipikusan légzési és emésztési problémákkal jár több más tünet mellett, melyek a következők:

 • Láz
 • Hidegrázás
 • Köhögés
 • Nehéz légzés
 • Légszomj
 • Mellkasi szorító érzés
 • Hasfájás
 • Étvágytalanság
 • Hányinger, hányás
 • Hasmenés
 • Súlyvesztés

A páciensek tapasztalatai szerint a betegség kialakulása esetenként csak pár napot vett igénybe, másoknál viszont hetek kellettek hozzá. Az EVALI jellemzően súlyos tüdőkárosodást okoz, a páciensek akár intenzív osztályra is kerülhetnek, mivel gépi légzéstámogatásra szorulnak.

Kik lehetnek érintettek?

Lényegében bárki, aki az elmúlt kilencven napban e-dohányterméket használt. Dr. Tsai szerint legalábbis semmilyen előzetes extra körülménynek (életkor, korábbi betegségek) sincs kiemelkedő szerepe a betegség kialakulásában.

Rengeteg beteg korábban átlagos, egészséges ember volt. Sőt a számok alapján a fiatalabb korosztály jobban érintett: az EVALI beteg átlagos életkora huszonnégy év, és ötből négy páciens harmincöt évesnél fiatalabb. Persze ez a leginkább azzal lehet összefüggésben, hogy az e-dohánytermék eleve ezekben a korosztályokban a legnépszerűbbek.

A kockázatot emelheti, ha E-vitamin-acetát tartalmú terméket töltünk az e-cigarettába. A CDC legalábbis ezt az anyagot minden beteg tüdejéből vett mintából kimutatta. Ahogy arról már korábban írtunk, az E-acetát jellemzően a THC-tartalmú e-dohánytermékek egyik adalékanyaga.

Dr. Tsai ugyanakkor hangsúlyozza, hogy bár az EVALI betegek többsége valóban THC tartalmú terméket használt, többen csak sima nikotinos e-cigit szívtak, és mégis megbetegedtek. Magyarán a nikotin sem feltétlen biztonságos megoldás. Az orvos szerint jelenleg még mindig túl keveset tudunk, miközben az ipar lényegében szabályozatlanul működik, ami miatt a vásárlók sem mindig tudják, hogy pontosan mit is tesznek a kosarukba.

 

Változnak a szabályok

A helyzet viszont ezzel kapcsolatban azért változik Amerikában. Az USA Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerészeti Hivatala (FDA) ugyanis január másodikán betiltotta a gyümölcsös e-cigaretta patronok forgalmazását és árusítását.

Azért éppen ezeket, mert ezek a legkönnyebben beszerezhetők és a legnépszerűbbek a fiatalabbak körében. A tiltás épp ezért nem is érinti az inkább felnőttek által használt utántöltő folyadékokat. Mindezt összevetve azzal, hogy tavaly huszonegy éves korra emelték a dohányzás korhatárát, látszik, hogy a középiskolás korú, illetve annál valamivel idősebb fiatalabb felnőtteket szeretnék megóvni az Egyesült Államokban, amely korosztály különösen érintett az EVALI megbetegedésekben.

Hogyan ne legyen EVALI-m?

Az amerikai Járványügyi Központ több megelőzési tanáccsal szolgál, ezek közt szerepel, hogy ne használjunk ismeretlen eredetű e-cigarettát, töltőfolyadékot vagy patront, kerüljük az E-vitamin-acetát adalékkal bővített szereket is. Azt viszont a CDC is elismeri, hogy még vizsgálják a betegséget, így ha tényleg biztosra akarunk menni, egyáltalán ne éljünk e-dohánytermékekkel, amíg a kutatás le nem zárul.


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Nem mindegy, hogy melyik napszakban sportol az ember, ha sokáig akar élni
Nem mindegy, hogy melyik napszakban sportol az ember, ha sokáig akar élni
Más-más szempontból előnyös, ha reggel, vagy ha délelőtt kezdünk neki az edzésnek.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.