Ezer humanoid dolgozik nemsokára automatizált kabinokban az éhínség felszámolása céljából

2022 / 08 / 08 / Bobák Zsófia
Ezer humanoid dolgozik nemsokára automatizált kabinokban az éhínség felszámolása céljából
A világ eddigi legnagyobb humanoid adásvételét ütötte nyélbe a Beyond Imagination, amelynek során ezer humanoidra kaptak rendelést, de később a növénytermesztő robotok száma tízezerre is nőhet.

A humanoidokat fejlesztő cégek egymásra licitálva igyekeznek minél különlegesebb, emberszerűbb vagy hasznosabb robotokat gyártani, általában azzal a céllal, hogy azok humán társaikkal együttműködve segítsék a közösségek munkáját, de a gépek valóban élethű kialakítása, az arc, a bőr realisztikussá tétele nehéz feladat. Sok gyártó emiatt nem annyira az emberi külsőre, hanem a minél szélesebb körű funkciók integrálására összpontosít és a rejtélyes völgy (uncanny valley) még innenső oldalán lévő, de nagyjából az emberi test paramétereivel rendelkező gépeket épít.

A Beyond Imagination cég is ezt az irányt választotta a fejlesztések során és a Beomni robotot az emberi alkathoz távolról hasonlító struktúrával, de annál többféle feladatkörben való helytállásra való képességgel ruházták fel, egy általános felhasználási célú avatárt teremtve. A humanoid első szériájának tagjai, amelyet az idei CES-en mutattak be, ugyanis még nem önállóan működnek, hanem távoli irányítással vezérelhetőek, vagyis úgynevezett telepresence megoldást kínálnak a vállalatok számára. Így a robotok "bőrébe" bújva egy-egy alkalmazott, legyen fizikailag bárhol a világon, az avatár segítségével elvégezheti a munkáját, igaz, hogy a gépek egyenlőre még lassabban és bizonytalanabbul mozognak, mint a humán dolgozók.

A Beomni az emberi irányítás mellett saját robotaggyal is rendelkezik:

a mesterséges intelligencia szoftver (Omni-Purpose AI Brain) olyan munkák pontosabb elvégzésére is alkalmassá teszi, mint az űrbeli építkezéseken való segítkezés, a veszélyes feladatok emberektől való átvállalása, a házimunkák problémájának megoldása vagy a mezőgazdasági területen való asszisztencia.

Ez utóbbi munkakör betöltése lesz a Beomnik elsődleges célja az elkövetkező időkben - egy nagyszabású megrendelésnek köszönhetően ezer darab humanoid áll majd munkába olyan növénytermesztésre alkalmas kabinokban, amelyekben teljesen automatizált módon valósul meg a termelés. A projektet a Beyond Imagination és a SELF Labs kivitelezi, ez utóbbi cég készíti el azt az online platformot, a Cultivate Coint, amelyen keresztül láthatóak és bizonyos esetekben irányíthatóak is a robotok. A gépek képesek lesznek az önálló tevékenységre, mivel már a második generációs, fejlettebb szériából kerülnek ki, emellett a program különlegessége, hogy a kabinok energiaellátása napenergiával, a vízellátása a légkörből kivont vízzel történik majd, így a termesztődobozok teljesen környezetbarát módon üzemelhetnek. A Cultivate Coinnal a felhasználók egy szimulációs játékon keresztül tanulhatják meg a növénytermesztés alapjait, jutalmakat is bezsebelhetnek és virtuálisan részt vehetnek a Beomnik konkrét munkájában is.

Milan Cheeks, a SELF Labs vezetője elmondta:

az első ezer robot rendelése csak a kezdet, a projekt sikerének függvényében akár az elképzelhető, hogy később tízezer robotra is adnak le rendelést,

hogy tovább növeljék a kabinokban történő növénytermesztés kapacitását, ezzel elősegítve az Egyesült Nemzetek Szervezetének az éhínség eltörlésére vonatkozó célkitűzését, amit 2030-ra terveznek megvalósítani.

(Fotó: Getty Images/Yuuji)

Már idén megkezdődhet az emberszerű robotok tömeggyártása A világ leghíresebb robotjának, Sophiának hamarosan több ezer másolata áraszthatja el az otthonokat.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A META AI-ja azt állítja, gyereke lett
A META AI-ja azt állítja, gyereke lett
Aki ráadásul egyszerre nagyon tehetséges és fogyatékkal élő is.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.