Már idén megkezdődhet az emberszerű robotok tömeggyártása

2021 / 01 / 26 / Bobák Áron
Már idén megkezdődhet az emberszerű robotok tömeggyártása
A világ leghíresebb robotjának, Sophiának hamarosan több ezer másolata áraszthatja el az otthonokat.

A Hanson Robotics 2016-ban hozta létre az emberekre megszólalásig hasonlító robotot, ami rövid idő alatt igazi világsztár lett. Sophia szerepelt többek között Jimmy Fallon The Tonight Show-jában és rengeteg másik beszélgetős műsorban, nem mellesleg pedig ő lett az első robot, ami állampolgárságot kapott - Szaúd-Arábiában. Sophia a sikerét nem kizárólag a megjelenésének köszönheti, hanem annak, hogy a mesterséges intelligenciának köszönhetően robothoz képest kiemelkedő kommunikációs képességekkel rendelkezik. A robotot a neurális hálózatok, a természetes nyelvi feldolgozási modell (NLP), a gépi érzékelés és az adaptív mozgásirányítás teszi mindennél emberszerűbbé, ezek segítségével pedig arra is képes, hogy felismerje az embereket, leolvassa az érzelmeket az arcukról és értelmezze a különböző gesztusaikat.

Többek között emiatt gondolja úgy David Hanson, a Hanson Robotics alapítója, hogy Sophia és a cég többi robotja készen áll a rivaldafényre. A robotok főtervezője szerint a járvány közepette egyre több mindent kell automatizálni, ebben pedig a robotok nagy segítségre lehetnek. "Sophia és a Hanson robotjai nagyon emberszerűek, ami hasznos lehet ezekben az időkben, amikor az emberek ilyen borzasztóan magányosak és el vannak vágva a társadalomtól" - nyilatkozta a Reutersnek David Hanson, aki szerint a robotjaik elsősorban arra lehetnek az emberiség hasznára, hogy a lezárások alatt társaságot nyújtsanak az egyedül élőknek, de később akár a légi közlekedésben vagy a kereskedelemben is használhatók lesznek.

Ahogy korábban több cikkben is beszámoltunk róla, a COVID-19 és az emiatt kialakult társadalmi távolságtartás valóban jelentősen felpörgette a robotizációt, legyen szó akár a helyiségek fertőtlenítéséről, akár a csomagszállításról, akár a kiszolgálásról és még számtalan más területről. Dr. Johan Hoorn, a Vrije Universiteit Amsterdam szociális robotikával foglalkozó professzora a Reutersnek ezzel kapcsolatban elmondta, hogy szerinte a járvány jelentősen felgyorsíthatja az ember-robot kapcsolatok fejlődését, ami nemsokára teljesen természetessé válhat. Vannak arra utaló jelek, hogy ez valóban így lesz, a Consumer Technology Association (CTA) júniusi felmérése például kimutatta, hogy az emberek sokkal elfogadóbbak lettek az automata szállítási technológiákkal, az drónos házhozszállításban úttörő szerepet játszó Wing vezérigazgatója pedig a decemberi Web Summiton arról számolt be, hogy egyre több cég veszi igénybe a szolgáltatásaikat.

David Hanson a robotjaikkal kapcsolatban sem árakról, sem pedig pontos dátumokról nem beszélt, így egyelőre csak annyit lehet tudni, hogy négyféle robotot terveznek gyártani, és a tervek szerint 2021 második felében már ezres nagyságrendben állítanák elő őket.

(Fotó: Mikhail Tereshchenko/TASS/Getty Images, Hanson Robotics)

További cikkek a témában:

Készül az első hollywoodi film, amiben egy valódi robot játssza a főszerepet Az egyelőre csak "b" címen futó projektet ráadásul nem is kis büdzséből, 70 millió dollárból forgatják.

Itt az ideje, hogy a valóságban is megalkossuk a robotika törvényeit, és már egész jól állunk vele Szabványosítható-e az etika úgy, mint a wifi? Ki a felelős érte, ha elüt az önvezető autó? Kell-e félnünk a mesterséges intelligenciától? A Budapesten rendezett Tudományos Világfórumon ezekre a kérdésekre is választ kaptunk.

Egy orosz cég megalkotta a tökéletesen élethű Arnold Schwarzenegger robotot, csak azzal nem számoltak, hogy még él az igazi A valódi Arnold Schwarzeneggernek nem igazán nyerte el a tetszését, hogy a beleegyezése nélkül készítettek belőle egy robotizált mellszobrot.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Épphogy megépült egy 3D-nyomtatással készült ház az Egyesült Államokban, máris le kellett bontani
Épphogy megépült egy 3D-nyomtatással készült ház az Egyesült Államokban, máris le kellett bontani
A 3D-nyomtatott házak egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, de nem mindig érik el a megfelelő minőséget.
A Google geotermikus energiával működteti két adatközpontját is
A Google geotermikus energiával működteti két adatközpontját is
Ez a Google első geotermikus projektje, amely a cég két, Nevadában lévő adatközpontját látja el tiszta energiával.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.