Már idén megkezdődhet az emberszerű robotok tömeggyártása

2021 / 01 / 26 / Bobák Áron
Már idén megkezdődhet az emberszerű robotok tömeggyártása
A világ leghíresebb robotjának, Sophiának hamarosan több ezer másolata áraszthatja el az otthonokat.

A Hanson Robotics 2016-ban hozta létre az emberekre megszólalásig hasonlító robotot, ami rövid idő alatt igazi világsztár lett. Sophia szerepelt többek között Jimmy Fallon The Tonight Show-jában és rengeteg másik beszélgetős műsorban, nem mellesleg pedig ő lett az első robot, ami állampolgárságot kapott - Szaúd-Arábiában. Sophia a sikerét nem kizárólag a megjelenésének köszönheti, hanem annak, hogy a mesterséges intelligenciának köszönhetően robothoz képest kiemelkedő kommunikációs képességekkel rendelkezik. A robotot a neurális hálózatok, a természetes nyelvi feldolgozási modell (NLP), a gépi érzékelés és az adaptív mozgásirányítás teszi mindennél emberszerűbbé, ezek segítségével pedig arra is képes, hogy felismerje az embereket, leolvassa az érzelmeket az arcukról és értelmezze a különböző gesztusaikat.

Többek között emiatt gondolja úgy David Hanson, a Hanson Robotics alapítója, hogy Sophia és a cég többi robotja készen áll a rivaldafényre. A robotok főtervezője szerint a járvány közepette egyre több mindent kell automatizálni, ebben pedig a robotok nagy segítségre lehetnek. "Sophia és a Hanson robotjai nagyon emberszerűek, ami hasznos lehet ezekben az időkben, amikor az emberek ilyen borzasztóan magányosak és el vannak vágva a társadalomtól" - nyilatkozta a Reutersnek David Hanson, aki szerint a robotjaik elsősorban arra lehetnek az emberiség hasznára, hogy a lezárások alatt társaságot nyújtsanak az egyedül élőknek, de később akár a légi közlekedésben vagy a kereskedelemben is használhatók lesznek.

Ahogy korábban több cikkben is beszámoltunk róla, a COVID-19 és az emiatt kialakult társadalmi távolságtartás valóban jelentősen felpörgette a robotizációt, legyen szó akár a helyiségek fertőtlenítéséről, akár a csomagszállításról, akár a kiszolgálásról és még számtalan más területről. Dr. Johan Hoorn, a Vrije Universiteit Amsterdam szociális robotikával foglalkozó professzora a Reutersnek ezzel kapcsolatban elmondta, hogy szerinte a járvány jelentősen felgyorsíthatja az ember-robot kapcsolatok fejlődését, ami nemsokára teljesen természetessé válhat. Vannak arra utaló jelek, hogy ez valóban így lesz, a Consumer Technology Association (CTA) júniusi felmérése például kimutatta, hogy az emberek sokkal elfogadóbbak lettek az automata szállítási technológiákkal, az drónos házhozszállításban úttörő szerepet játszó Wing vezérigazgatója pedig a decemberi Web Summiton arról számolt be, hogy egyre több cég veszi igénybe a szolgáltatásaikat.

David Hanson a robotjaikkal kapcsolatban sem árakról, sem pedig pontos dátumokról nem beszélt, így egyelőre csak annyit lehet tudni, hogy négyféle robotot terveznek gyártani, és a tervek szerint 2021 második felében már ezres nagyságrendben állítanák elő őket.

(Fotó: Mikhail Tereshchenko/TASS/Getty Images, Hanson Robotics)

További cikkek a témában:

Készül az első hollywoodi film, amiben egy valódi robot játssza a főszerepet Az egyelőre csak "b" címen futó projektet ráadásul nem is kis büdzséből, 70 millió dollárból forgatják.

Itt az ideje, hogy a valóságban is megalkossuk a robotika törvényeit, és már egész jól állunk vele Szabványosítható-e az etika úgy, mint a wifi? Ki a felelős érte, ha elüt az önvezető autó? Kell-e félnünk a mesterséges intelligenciától? A Budapesten rendezett Tudományos Világfórumon ezekre a kérdésekre is választ kaptunk.

Egy orosz cég megalkotta a tökéletesen élethű Arnold Schwarzenegger robotot, csak azzal nem számoltak, hogy még él az igazi A valódi Arnold Schwarzeneggernek nem igazán nyerte el a tetszését, hogy a beleegyezése nélkül készítettek belőle egy robotizált mellszobrot.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Az Intel olyan nagy teljesítményű szuperszámítógépet épített, amilyet rajta kívül csak egy gyártónak sikerült eddig
Az Intel olyan nagy teljesítményű szuperszámítógépet épített, amilyet rajta kívül csak egy gyártónak sikerült eddig
Az Aurora a világ második exaflopos szuperszámítógépe, de a Frontiert nem sikerült megszorongatnia.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.