Ezt gépembert arra tanítják be, hogy kaméleon módjára utánozzon másokat

2024 / 03 / 30 / Bobák Zsófia
Ezt gépembert arra tanítják be, hogy kaméleon módjára utánozzon másokat
A Columbia Engineering kutatói arra trenírozzák Emót, hogy figyelje és megértse az embereket arckifejezéseit. A betanítás olyan sikeres volt, hogy a robot egy másodperccel azelőtt tudja, hogy mikor fog rámosolyogni valaki, mielőtt még megjelenne a mosoly az ember arcán.

A Columbia Engineering robotikai kutatásokkal foglalkozó részlege, a Creative Machines Lab mérnökei évek óta fejlesztik Emót, a robotot, aminek különleges feladata van, arra tanítják be, hogy felismerje az emberi érzelmeket a mimika elemzése alapján és ő maga is minél többféle arckifejezést tudjon megjeleníteni a mesterséges izmai segítségével. A robot csak egy fejből áll, ez a fej azonban egészen részletesen kidolgozott: 26 aktuátorral szerelték fel és rugalmas szilícium bőrt kapott, ami pontosan láttatja a megjelenítendő mozdulatokat. A gép, ami korábban Eva névre hallgatott, 2021-ben mélytanulási algoritmusokkal már meg tudta állapítani, melyik mozdulata milyen arckifejezést eredményez, vagyis önreflektív úton tanulta a mimika létrehozását és a saját arckifejezéseit az emberi arckifejezésekkel is össze tudta egyeztetni.

A robot azóta sokat fejlődött és további tréningezéssel immár arra is képes, hogy bizonyos apró mozdulatokból és előjelekből következtetve körülbelül 840 ezredmásodperccel előre észrevegye, ha valaki mosolyogni készül.

A gép ilyen módon a vele interakcióba lépő ember mimikáját zökkenőmentesen tudja utánozni és ha kell, vele együtt mosolyog.

De miért van szükség rá, hogy egy élettelen gépezet élethű mimikával rendelkezzen és olvasni tudjon az arcokról? Hod Lipson robotikai szakértő, a Creative Machines Lab vezetője szerint az ember-gép kapcsolat fontos eleme a bizalom, aminek jelentőségét növeli, hogy a humanoidok felhasználási körét gyakran az igazán közeli együttműködésben, ápolói, asszisztensi vagy akár oktatói munkákban látják a gyártók. Ha a gépeket a mérnökök antropomorfizálják és mesterséges intelligenciával, nyelvi modellekkel és bizonyos fokú önállósággal ruházzák fel, valamint az emberek szorosabb kapcsolatba lépnek velük a munkahelyeken, akkor az idegenség érzésének megszüntetése lényeges szempont lehet a kollaboráció elősegítése terén. Az emberi beszélgetések során a szimpátiát növeli a szemkontaktus fenntartása, a mimika értelmezése és egymás érzelmeinek tükrözése, vagyis valójában a mosolygó humanoidok egyszerűen az emberi szokásokat veszik fel a működési repertoárjukba.

Lipson ebben nem ijesztő disztópiát lát, inkább optimistán tekint a robotok és a mesterséges intelligencia fejlődésére, de nem hagyja figyelmen kívül a potenciális kockázatokat és etikai aggályokat sem. Azt az elvet vallja, hogy a humanoidok tekintetében nem félni, hanem vezetni kell, azaz óvatosan és megfontoltan, valamint a felelősséget vállalva kell a fejlesztéseket végezni.

(Fotó: Yuhang Hu/Columbia Engineering)

Imitációs játék a valóságban -a robotok megtanulták, mikor kell utánozni az emberi érzések kifejezését A musculus zygomaticus major, vagyis a nagy járomcsonti izom egyetlen funkciója, hogy felhúzza a száj széleit, de a mozdulat a kooperáció és szeretet kifejezésén kívül dominanciát is jelenthet. Most már a robotok is tudják, mikor kell visszamosolyogni az emberre.


Egy vasúttársaság legújabb dolgozója egy óriás robotavatár
Egy vasúttársaság legújabb dolgozója egy óriás robotavatár
Betartja két évvel ezelőtti ígéretét a vasúttársaság és munkába állítják a robotot, aminek fő feladata, hogy a felsővezetékeket javítsa.
Elképesztően néz ki a videoklip, amit szinte teljes egészében generatív mesterséges intelligenciával készítettek
A zenét, a dalszöveget és magát a videót is generatív MI-vel hozták létre - de a végeredményen ez egyáltalán nem látszik.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.