Ezúttal sikeres lehetett a Perseverance mintagyűjtése

2021 / 09 / 04 / Felkai Ádám
Ezúttal sikeres lehetett a Perseverance mintagyűjtése
A feltételes mód annak szól, hogy a fényviszonyok miatt nem egyértelmű az utolsó felvételeken, hogy a minta valóban benne van-e a tartályban.

Mint arról korábban mi is beszámoltunk, a Perseverance marsjáró korábbi mintavétele sajnos sikertelennek bizonyult, és idővel még az okokra is fény derült. Az ismétlésre pedig szeptember elsején került sor, és ezúttal legalábbis részben sikerről beszélhetünk.

A Perseverance rover első marsi kőzetgyűjtő kísérlete valószínűleg sikertelen volt A marsjáró azokat a mintákat gyűjtötte volna be, amelyeket majd évekkel később a Földre fognak visszaszállítani, de úgy tűnik, a tartályokba nem került semmi a sikeres fúrás ellenére.

A bizonytalan fogalmazás annak szól, hogy a marsjáró által begyűjtött kőzetminta sorsa jelenleg annyira kétséges, mint Schrödinger macskájáé – az első képeken ugyanis ott a minta a tartályban, a következő sorozaton viszont már nincs. Na de ennyire ne siessünk a dolgok elébe, nézzük pontosan, hogy mi történt: a Perseverance szeptember elsején sikeres fúrást hajtott végre egy marsi kőzeten, mint az a lenti képen látszik. A mintavételhez a marsjáró a Sampling and Caching System nevű rendszerét használta, amely egy forgó ütős típusú fúrógéppel, valamint egy üreges fúrószállal hajtotta végre a műveletet – ezek egyébként a Perseverance 2 méter hosszú robotkarján találhatóak, és egy ceruzánál picit vastagabb minták begyűjtésére alkalmasak.

Ezt követően a marsjáró a nyitott mintavételi tartályt a Mastcam-Z eszköz elé emelte, és képet is készített róla. Ezen a képen, mint az lentebb látható, jól kivehető a tartályban a marsi kőzet.

Ezt követően a rover végrehajtott egy műveletet (percuss-to-ingest), aminek keretében ötször egy-egy másodpercig rázta a fúrószálat, aminek az a célja, hogy a tartály szájáról eltávolítson minden esetleg ott maradt anyagdarabkát. Ezt követően ismét képeket készített (lent) – ezen a sorozaton a minta viszont már nem látszik.

Jennifer Trosper, a NASA Jet Propulsion Laboratory-jának projektvezetője úgy nyilatkozott, hogy már az, hogy a kőzetminta ott volt a tartályban önmagában „fenomenális teljesítmény”. Az űrhivatal szerint a kőzetminta talán azért nem látszódott a második képsorozaton, mert akkor már nem voltak megfelelőek a fényviszonyok. A Perseverance ezért az elmúlt napokban újabb képeket készített, melyek elvileg ma érkeznek/érkeztek meg a Földre, így remélhetőleg a NASA hamarosan közleményt ad ki (a cikk írásakor erre még nem került sor, de amint ez megtörténik, frissítjük írásunkat). Amennyiben egyébként ezek a képek sem bizonyítják egyértelműen a minta jelenlétét, a Perseverance egyéb úton is meg tudja állapítani, hogy a minta valóban bekerült a tartályba.

(Forrás, kép: NASA)

További cikkek a témában:

Ilyen látványt nyújt a Mars kisebbik holdja sokezer kilométer messzeségből Hamarosan folytatja asztrobiológiai küldetését a Perseverance, már ki is szemelte a megfelelő kőzetet a következő fúráshoz, de előtte még megmutatta, milyen látványban lehet részük a Mars leendő telepeseinek, mikor felpillantanak az égre.

A NASA marsi helikoptere az eddigi legnagyobb technikai malőrön van túl Váratlanul kihívásosra sikeredett az Ingenuity hatodik repülése, de az apró helikopter leküzdötte a nehézségeket.

A Perseverance elkezdi tudományos tevékenységét a Marson – mutatjuk a terveket A Jezero-kráter déli részén fog ősi mikrobák nyomai után kutatni.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Az állóképesség már nem szükséges követelmény az extrém túrázáshoz – legalábbis ezt ígéri a sci-fiből szalajtott, AI-vezérelt exoszkeleton.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.