Akár tízezrekbe is kerülhet, ha reklámmentesen akarjuk használni a Facebookot és az Instagramot

2023 / 11 / 07 / Bobák Áron
Akár tízezrekbe is kerülhet, ha reklámmentesen akarjuk használni a Facebookot és az Instagramot
A funkció keddtől már Magyarországon is elérhető, ugyanakkor hosszabb távon sokat spórolhatunk, ha nem kattintunk egyből az előfizetésre.

Ahogy azt kedden sokan tapasztalhatták, a Facebook alkalmazásba belépve a szolgáltatás magyarországi felhasználóit egy értesítés fogadja, amely szerint el kell dönteniük, hogy szeretnék-e továbbra is ingyenesen használni a közösségi oldalt, vagy havi előfizetési díjért cserébe átváltanak a reklámmentes verzióra. Utóbbi esetben a Meta a továbbiakban nem gyűjt róluk személyes adatokat hirdetési célokra, emellett 24 órán belül az összes hirdetés is eltűnik a felületekről, ez pedig vonatkozik az összes, a Fiókközpontban megadott Facebook- és Instagram-fiókjukra.

Ahogy korábban írtunk róla, az előfizetéses modell bevezetésére az EU-s jogszabályok változása miatt volt szükség, hiszen a digitális piacokra vonatkozó jogszabály valamint a digitális szolgáltatásokra vonatkozó jogszabály életbe lépésével a Meta eddigi működési modellje komoly jogi következményekkel járhatott volna a cég számára. Ez azt is jelenti, hogy az előfizetés lehetősége egyelőre csak az Európai Unió országaiban, valamint néhány további európai országban válik elérhetővé.

A telefonon kapott értesítés arról tájékoztatja a felhasználókat, hogy március 1-ig 4990 forintért fizethetnek elő a reklámmentes szolgáltatásokra, ezután viszont az alap előfizetési díj mellett minden további, a Fiókközpontban szereplő Instagram és Facebook-fiókért további 3093 forintos havidíj kerül felszámításra. Ez a jelek szerint nem opcionális, vagyis ha valaki mondjuk csak a Facebookon nem szeretne reklámokat látni, annak márciustól nem lesz más lehetősége, mint hogy eltávolítsa az Instagram-profilját a Fiókközpontból.

Ha valaki az előfizetés mellett dönt, annak az alkalmazás használata helyett érdemes belépnie a Facebook webes felületére, itt ugyanis kedvezőbb áron veheti igénybe a szolgáltatást. Amíg a mobilos értesítésre kattintva a Facebook 4990 forintos havidíjat ajánl fel, addig a Fiókközponton belül az Egyéni hirdetésbeállításoknál már havi 9,99 euróért fizethetünk elő, ami mai árfolyamon kb. 3800 forintos költséget jelent, a további fiókok díja pedig 6 euró (kb. 2300 forint) lesz márciustól. Ez egy Facebook- és egy Instagram-fiókkal számolva nagyjából havi 2000 forint különbözetet jelent, vagyis

éves szinten 24 ezer forintot spórolhatunk, ha a webes felületen fizetünk elő.

Több összekapcsolt Instagram- és Facebook fiók esetén értelemszerűen még nagyobb a különbség, így márciustól a végösszeg könnyen átlépheti a havi tízezer forintot is. Az eltérést egyébként az okozza, hogy ha mobilon fizetünk elő a reklámmentes szolgáltatásra, akkor a tranzakció a Google Playen vagy az App Store-on keresztül megy végbe, amiről a Meta már korábban bejelentette, hogy többe fog kerülni, az átláthatóságot viszont nem könnyíti meg, hogy a mobilos értesítésnél forintban adják meg az előfizetés összegét, míg a webes felületen euróban. Arról, hogy milyen felületen hogy fizethetünk elő, ezen az oldalon tudunk tájékozódni.

Akik valamelyik Meta-fiókjukat hirdetések közzétételére vagy bevételszerzésre is használják, azoknak mindenképpen érdemes tudni, hogy a reklámmentes verzióra való áttérés jelentős korlátozásokkal jár együtt, ugyanis ebben az esetben nem fognak tudni hirdetéseket futtatni és bejegyzéseket kiemelni az adott fiókban. Ennek a Meta tájékoztatása szerint az az oka, hogy ezekhez a funkciókhoz a személyes adatokra is szükség van.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
A Kawasaki nem csak motorokat, hanem fejlett humanoidokat is készít
A Kawasaki nem csak motorokat, hanem fejlett humanoidokat is készít
Egyre több olyan cég áll elő emberszerű robotokkal, amelyek fő profilját hagyományosan nem a humanoidok tervezése jelenti.
A következő hírlevelet és kuponokat már egy mesterséges intelligenciától kapjuk?
A következő hírlevelet és kuponokat már egy mesterséges intelligenciától kapjuk?
Hogyan segít a mesterséges intelligencia a cégeknek az ügyfélszerzésben, de akár az ügyfélszolgálati kérdések megválaszolásában?
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.