Alaptalan összeesküvés-elmélet terjed a Facebook tegnapi leállásával kapcsolatban

2021 / 10 / 05 / Bobák Áron
Alaptalan összeesküvés-elmélet terjed a Facebook tegnapi leállásával kapcsolatban
A Twitteren gyorsan híre ment, hogy a közösségi oldal leállásának köze van ahhoz, hogy hekkerek 1,5 milliárd Facebook-felhasználó adatait "lopták el", ez azonban nem igaz.

A Futurism szerint a hír kiinduló forrása az volt, hogy a romániai Privacy Affairs éppen október 4-én hozott le egy hírt, ami szerint egy ismert hekkerfórumon valaki 1,5 milliárd Facebook-felhasználó nyilvánosan elérhető adatait árulja. Bár a kiberbizotonsági oldal azonnal igyekezett tisztázni, hogy a két eseménynek semmi köze egymáshoz, a szellem már kiszabadult a palackból, számos oldal és Twitter-felhasználó pedig tényként kezdte el terjeszteni, hogy a hatórás leállásnak ez volt a valódi oka.

Bár a Privacy Affairs megerősítette, hogy a hekkerek által közzétett adatok hitelesnek tűnnek, és valószínűleg nem a januári adatszivárgásból származnak, ennek a Facebook tegnapi leállásához két okból sem lehet köze:

  • Az eredeti fórumbejegyzés szeptember 22-én jelent meg, vagyis jóval a Facebook leállása előtt.
  • A hekkerek valójában nem hekkeltek meg semmit, hanem azokból a nyilvánosan elérhető adatokból építették fel az adatbázist, amihez bárki hozzáférhet - amikor éppen elérhető a Facebook, vagyis éppen ebben a hat órában ilyen jellegű adatgyűjtésre senkinek sem volt lehetősége.

A lap szerint egyébként a hekkerek úgynevezett adatgyűjtő programmal dolgoztak, és a fórum egyik kommentelője szerint (aki azt állítja, hogy ötezer dollárt fizetett egymillió Facebook-felhasználó adataiért) azok a felhasználók nevét, e-mail címét, telefonszámát, tartózkodási helyét, nemét és Facebook-azonosítóját tartalmazzák. Ezek az adatok viszont logikusan attól függően változnak, hogy ki mit osztott meg magáról nyilvánosan a közösségi oldalon. Bár az így összeállított adatbázisokból nem igazán lehet célzottan valakinek az adatait kideríteni, és olyan információkról van szó, amelyekhez bárki hozzáférhet, akinek van Facebook-fiókja, a Privacy Affairs arra figyelmeztet, hogy adott esetben alkalmasak lehetnek adathalász támadások elkövetésére.

Ahogy korábbi cikkünkben írtuk, a leállást valójában nem hekkertámadás okozta, hanem valószínűleg az útválasztó routerek konfigurációs frissítése, ami miatt a DNS-kiszolgálók nem találták meg a Facebook szervereit. A Facebook és a cég más szolgáltatásai, így a Messenger, az Instagram, a WhatsApp és az Oculus magyar idő szerint délután hat és éjfél között, vagyis nagyjából hat órán keresztül az egész világon elérhetetlenné váltak, ami a Facebook történetének egyik legnagyobb leállása volt. Ami nem álhír, hogy Mark Zuckerberg a hiba miatt több mint hatmilliárd dollárt veszített, igaz, a nagyságrendileg 1800 milliárd forintnak megfelelő összeg még így is csak kábé a huszadrésze a teljes vagyonának, amivel jelenleg a világ hatodik leggazdagabb emberének számít.

(Borítókép: Pavlo Gonchar/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)

További cikkek a témában:

Ezért elérhetetlenek órák óta a Facebook szolgáltatásai Kora este egyszerre állt le teljesen a Facebook, az Instagram, a WhatsApp, a Messenger, de még az Oculus is, amik jelenleg az egész világon elérhetetlenek.

Legalább 377 ezer magyar facebookozó adatait tették közzé nyilvánosan a neten Januárban már írtunk róla, hogy hackerek több mint félmilliárd Facebook-felhasználó telefonszámát szerezték meg, amelyeket darabonként húsz dollárért árultak a dark weben. A Business Insider szerint viszont valaki most az egész adatbázist közzétette egy internetes fórumon.

Tudták, mégis letagadták, hogy lelki problémákat okoz a tiniknél az instázás Egy kiszivárgott belső kutatás alapján a Facebooknál rég tisztában vannak ezzel.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Itt a mese vége? – Az LK-99 mégsem szobahőmérsékletű szupravezető valószínűleg
Itt a mese vége? – Az LK-99 mégsem szobahőmérsékletű szupravezető valószínűleg
A Kínai Tudományos Akadémia kutatása alapján az LK-99 sem hozza el a szupravezetők forradalmát, mivel valójában nem is szobahőmérsékletű szupravezető.
Könnyen lehet, hogy Elon Musk most vitte csődbe az X-re átkeresztelt Twittert
Könnyen lehet, hogy Elon Musk most vitte csődbe az X-re átkeresztelt Twittert
"B****** meg magukat!" - üzente a közösségi oldalt elhagyó hirdetőknek a cég első embere, akiknek a hírek szerint ezután nem is igazán áll szándékukban visszatérni.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.