Ezért elérhetetlenek órák óta a Facebook szolgáltatásai

2021 / 10 / 04 / Bobák Áron
Ezért elérhetetlenek órák óta a Facebook szolgáltatásai
Kora este egyszerre állt le teljesen a Facebook, az Instagram, a WhatsApp, a Messenger, de még az Oculus is, amik jelenleg az egész világon elérhetetlenek.

Frissítés, 0.12: A Facebook újra működik, a többi szolgáltatáshoz hasonlóan.

Bár kisebb-nagyobb leállások rendszeresen előfordulnak a Facebook háza táján, arra nagyon ritkán volt eddig példa, hogy az összes szolgáltatásuk egyszerre, az egész világon teljesen elérhetetlenné váljon. Az utolsó nagyobb kimaradás 2019-ben történt, amikor a szolgáltatásokban egy napon keresztül voltak fennakadások, de az sem volt annyira radikális és kiterjedt, mint a mostani eset, ami összesen több mint hárommilliárd felhasználót érint a világon.

A The New York Times magyar idő szerint este negyed 11-kor arról írt, hogy a Facebook szakembereinek még nem sikerült pontosan beazonosítaniuk a hiba forrását, de a kibertámadás lehetőségét már kizárták. A korábban a Washington Postnál is dolgozó Brain Krebs egy Twitter-bejegyzésben az írta, hogy a hiba a Facebook DNS-kiszolgálójával van, egész pontosan azok a DNS-bejegyzések, amik megmondják a rendszereknek, hogy hogyan találják meg a Facebook.com vagy Instagram.com oldalt, valahogyan törlődtek a globális útválasztó táblázatokból.

"El tudjátok képzelni, hogy milyen lehet most a FB-nál dolgozni úgy, hogy nem tudod elérni az e-mailjeidet és az összes belső FB-alapú eszközöd meghibásodik?" - tette fel a költői kérdést követőinek az oknyomozó újságíró. A The Verge szerint, a Facebook dolgozói az olyan eszközöket is csak a munkahelyi fiókjukon keresztül tudják elérni, mint a Google Docs vagy a Zoom, így most alternatív megoldásokat kell keresniük, hogy folytatni tudják a munkát és képesek legyenek online kommunikálni. A The New York Times újságírója, Sheera Frenkel szerint a dolgozóknak még az is problémát okoz, hogy bejussanak az épületekbe, mert a leállás miatt a chipes belépőkártyáik sem működnek.

Ahogy azt a Futurism.com írja, Krebs szerint a hiba egy balul sikerült rendszerszintű változtatás vagy frissítés eredménye lehetett, de mint hozzátette, ez jelenleg pusztán spekuláció. A The New York Times a Facebooknál dolgozó - névtelenséget kérő - szakértőkre hivatkozva azt írja, hogy a hiba valószínűleg a szerverszámítógépek rossz konfigurációjából ered, amelyek így nem engedik csatlakozni az oldalhoz a felhasználókat. Az informatikusok ilyenkor rendszerint megpróbálják visszaállítani a frissítés előtti állapotot, ami a mostani esetben a jelek szerint valamivel bonyolultabb, így a Facebook munkatársainak manuálisan kell megoldaniuk a problémát. Erre utal, hogy a The Verge szerint a Facebook műszaki szakembereit nemrég egy kaliforniai adatközponthoz küldték.

A leállással kapcsolatban idő közben megszólalt a cég technológiai vezetője, Mike Schroepfer is, aki a Twitteren szűkszavúan annyit írt, hogy "hálózati problémákkal küzdenek", és elnézést kért mindekitől a kellemetlenségek miatt.

Frissítés: A Redditen a Facebook helyreállító csapatának egyik tagjaként bemutatkozó kommentelő azt állítja, hogy a DNS-kiszolgálóban jelentkező hiba a valódi hiba egyik tünete, amit az útválasztó routerek hibája okozott egy konfigurációs változtatás után. "Most néhány ember megpróbál hozzáférést szerezni a routerekhez, csakhogy a fizikai hozzáféréssel rendelkező emeberek nem ugyanazok, mint akik tudják, hogyan kell hitelesíteni a rendszereket, és megintcsak mások, akik tudják, hogy mit kell ténylegesen csinálni. Szóval most logisztikai kihívást okoz, hogy mindezt a tudást egyesítsék" - írja a ramenporn nevű felhasználó, aki szerint az elhárítást nehezíti, hogy a járvány miatt csökkentették az adatközpontokban dolgozók számát.

(Borítókép: Justin Sullivan/Getty Images)

További cikkek a témában:

Tudták, mégis letagadták, hogy lelki problémákat okoz a tiniknél az instázás Egy kiszivárgott belső kutatás alapján a Facebooknál rég tisztában vannak ezzel.

El akarták titkolni, végül mégis közzétette a Facebook, mik voltak idén év elején a legnépszerűbb tartalmak az oldalon A közösségi oldal idén első alkalommal tett közzé úgynevezett átláthatósági jelentést, amiben megosztották, hogy az amerikai felhasználók körében mely Facebookon közzétett linkek, oldalak, domainek és posztok voltak a legnépszerűbbek, azaz mit láttak a legtöbben.

Háromdimenziós metaverzummá alakulhat a Facebook már öt éven belül Mark Zuckerberg szerint A közösségi oldal alapítójának régi álma, hogy egy valódi alternatív virtuális univerzumot építsen, ahol sokkal természetesebben kapcsolódhatnak az emberek, mint a képernyőkön keresztül.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
A “Ketrecek ketrece” néven emlegetett anyag nem csak a CO2-t köti meg, de egy annál jóval potensebb üvegházhatású gázt is. A tudósok véleménye alapján rendkívül ígéretes felfedezésről van szó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.