Ezért elérhetetlenek órák óta a Facebook szolgáltatásai

2021 / 10 / 04 / Bobák Áron
Ezért elérhetetlenek órák óta a Facebook szolgáltatásai
Kora este egyszerre állt le teljesen a Facebook, az Instagram, a WhatsApp, a Messenger, de még az Oculus is, amik jelenleg az egész világon elérhetetlenek.

Frissítés, 0.12: A Facebook újra működik, a többi szolgáltatáshoz hasonlóan.

Bár kisebb-nagyobb leállások rendszeresen előfordulnak a Facebook háza táján, arra nagyon ritkán volt eddig példa, hogy az összes szolgáltatásuk egyszerre, az egész világon teljesen elérhetetlenné váljon. Az utolsó nagyobb kimaradás 2019-ben történt, amikor a szolgáltatásokban egy napon keresztül voltak fennakadások, de az sem volt annyira radikális és kiterjedt, mint a mostani eset, ami összesen több mint hárommilliárd felhasználót érint a világon.

A The New York Times magyar idő szerint este negyed 11-kor arról írt, hogy a Facebook szakembereinek még nem sikerült pontosan beazonosítaniuk a hiba forrását, de a kibertámadás lehetőségét már kizárták. A korábban a Washington Postnál is dolgozó Brain Krebs egy Twitter-bejegyzésben az írta, hogy a hiba a Facebook DNS-kiszolgálójával van, egész pontosan azok a DNS-bejegyzések, amik megmondják a rendszereknek, hogy hogyan találják meg a Facebook.com vagy Instagram.com oldalt, valahogyan törlődtek a globális útválasztó táblázatokból.

"El tudjátok képzelni, hogy milyen lehet most a FB-nál dolgozni úgy, hogy nem tudod elérni az e-mailjeidet és az összes belső FB-alapú eszközöd meghibásodik?" - tette fel a költői kérdést követőinek az oknyomozó újságíró. A The Verge szerint, a Facebook dolgozói az olyan eszközöket is csak a munkahelyi fiókjukon keresztül tudják elérni, mint a Google Docs vagy a Zoom, így most alternatív megoldásokat kell keresniük, hogy folytatni tudják a munkát és képesek legyenek online kommunikálni. A The New York Times újságírója, Sheera Frenkel szerint a dolgozóknak még az is problémát okoz, hogy bejussanak az épületekbe, mert a leállás miatt a chipes belépőkártyáik sem működnek.

Ahogy azt a Futurism.com írja, Krebs szerint a hiba egy balul sikerült rendszerszintű változtatás vagy frissítés eredménye lehetett, de mint hozzátette, ez jelenleg pusztán spekuláció. A The New York Times a Facebooknál dolgozó - névtelenséget kérő - szakértőkre hivatkozva azt írja, hogy a hiba valószínűleg a szerverszámítógépek rossz konfigurációjából ered, amelyek így nem engedik csatlakozni az oldalhoz a felhasználókat. Az informatikusok ilyenkor rendszerint megpróbálják visszaállítani a frissítés előtti állapotot, ami a mostani esetben a jelek szerint valamivel bonyolultabb, így a Facebook munkatársainak manuálisan kell megoldaniuk a problémát. Erre utal, hogy a The Verge szerint a Facebook műszaki szakembereit nemrég egy kaliforniai adatközponthoz küldték.

A leállással kapcsolatban idő közben megszólalt a cég technológiai vezetője, Mike Schroepfer is, aki a Twitteren szűkszavúan annyit írt, hogy "hálózati problémákkal küzdenek", és elnézést kért mindekitől a kellemetlenségek miatt.

Frissítés: A Redditen a Facebook helyreállító csapatának egyik tagjaként bemutatkozó kommentelő azt állítja, hogy a DNS-kiszolgálóban jelentkező hiba a valódi hiba egyik tünete, amit az útválasztó routerek hibája okozott egy konfigurációs változtatás után. "Most néhány ember megpróbál hozzáférést szerezni a routerekhez, csakhogy a fizikai hozzáféréssel rendelkező emeberek nem ugyanazok, mint akik tudják, hogyan kell hitelesíteni a rendszereket, és megintcsak mások, akik tudják, hogy mit kell ténylegesen csinálni. Szóval most logisztikai kihívást okoz, hogy mindezt a tudást egyesítsék" - írja a ramenporn nevű felhasználó, aki szerint az elhárítást nehezíti, hogy a járvány miatt csökkentették az adatközpontokban dolgozók számát.

(Borítókép: Justin Sullivan/Getty Images)

További cikkek a témában:

Tudták, mégis letagadták, hogy lelki problémákat okoz a tiniknél az instázás Egy kiszivárgott belső kutatás alapján a Facebooknál rég tisztában vannak ezzel.

El akarták titkolni, végül mégis közzétette a Facebook, mik voltak idén év elején a legnépszerűbb tartalmak az oldalon A közösségi oldal idén első alkalommal tett közzé úgynevezett átláthatósági jelentést, amiben megosztották, hogy az amerikai felhasználók körében mely Facebookon közzétett linkek, oldalak, domainek és posztok voltak a legnépszerűbbek, azaz mit láttak a legtöbben.

Háromdimenziós metaverzummá alakulhat a Facebook már öt éven belül Mark Zuckerberg szerint A közösségi oldal alapítójának régi álma, hogy egy valódi alternatív virtuális univerzumot építsen, ahol sokkal természetesebben kapcsolódhatnak az emberek, mint a képernyőkön keresztül.


Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
Ez a sziget majdnem egy hónapig kizárólag víz- és szélenergiából tartotta fent magát
Ez a sziget majdnem egy hónapig kizárólag víz- és szélenergiából tartotta fent magát
A Kanári-szigetek legkisebbike rekordot állított fel azzal, hogy 28 egymást követő napon keresztül csak szél- és vízenergiát használt.
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
Képzeljünk el egy világot, ahol az implantációk behelyezése, törött csontok kezelése komoly műtéti beavatkozás helyett lényegében annyit jelent, hogy az implantációt befecskendezzük a testbe, ahol az felveszi a szükséges alakot! A mostani fejlesztés épp ezt teszi egyszer lehetővé.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.