Fél éves tesztidőszak után elindult az ország első 5G-s "wireless" gyára

2021 / 06 / 12 / Justin Viktor
Fél éves tesztidőszak után elindult az ország első 5G-s
A Foxconn komáromi gyárában 6 hónap tesztelés után már 5G privát hálózaton keresztül működik a PC tesztelés. Az 5G infrastruktúra kiépítését az Ericsson és a Vodafone Magyarország segítségével valósították meg.

5G-s wireless gyárak

Az 5G a hamarosan elérhető 5G-re optimalizált hardverek és szoftverek segítségével új távlatokat nyit az ipar számára, hiszen ezekkel jóval hatékonyabb, gyorsabb és biztonságosabb folyamatokat lehet kialakítani. 

Még 2020 október elején kezdődött meg annak a rendszernek a tesztüzeme, amely a Foxconn komáromi gyárában ma már élő 5G támogatás mellett élesben üzemel, ami új mérföldkő a hazai 5G történelmében.  

„Az egész magyar hírközlési ágazat érdeke, hogy az 5G-fejlesztések minél több területen a mindennapok részeivé váljanak, hiszen az új generációs hálózatok a fenntarthatóságot, növekedést, hatékonyságot szolgálják. A hatékonyabb megoldások pedig energiát, időt, erőforrásokat szabadítanak fel, így minden új megoldás teret ad a további fejlesztéseknek is."

"Itt, Komáromban ez szó szerint valósul meg: a tesztelő teremben eltűnik a több ezer méteres kábelrengeteg, ez pedig helyet szabadít fel az újabb kreatív megoldásoknak, a rugalmasságnak, a változásnak."

- mondta el Dr. Vári Péter, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság főigazgató-helyettese. A 2019 nyarán megkötött partneri megállapodásban a fejlesztéshez szükséges hálózati eszközöket az Ericsson biztosította, míg az eszközök közötti kommunikációhoz szükséges 5G kapcsolat a Vodafone Magyarország hálózatán jött létre. 

„A Foxconn-nál hiszünk benne, hogy az 5G a jövő technológiája, egy platform, melynek alapjain teljesen új, innovatív gyártási megoldások látnak majd napvilágot. Lehetővé válik kábel nélküli, „wireless” gyárak kialakítása, az épületek hatékonyabb kihasználása, a kapacitások megnövelt mértékű rugalmassága. A kliens oldali eszközök szűkös kínálata miatt az 5G ipari felhasználása még gyerekcipőben jár, vannak területek, ahol már most is gyakorlati hasznát látjuk. Cégünk esetében ilyenek a helyhez nem kötött, 5G alapon működő tesztkocsik, melyeken a frissen gyártott PC-k csomagolás előtti tesztelése zajlik. Az 5G hálózaton alapuló wireless megoldás nagyban megnövelte a tesztelés rugalmasságát, optimalizálva az idő- és helykihasználást.” – tette hozzá Dr. Tálos Péter, a Foxconn alelnöke.

Innovatív ipari alkalmazások, előnyök

A magánhálózat legnagyobb előnyei az információ-biztonság, az ipari igényeket kielégítő hálózati kapacitás, valamint annak testreszabhatósága jelenti. A működés közben felhasznált adatok, továbbá a termelés analitikái és statisztikái minden esetben a hálózaton belül maradnak, az 5G technológia tehát biztonságosabb kommunikációs csatorna adatforgalom szempontjából, mint a jelenleg elterjedt WiFi. Ezek a privát hálózatok rendkívül magas kapacitást és eszközkiszolgálást tesznek lehetővé, igen alacsony késleltetés mellett – ezzel kielégítve az ipar 4.0 megoldások igényeit is.

Az iparágak így olyan innovatív alkalmazásokat aknázhatnak ki, mint például a szenzortechnológia, az automatizált irányított járművek (AGV-k), a drónok, a nehézgépek automatizálása vagy a robotika fejlődése, amelyhez elengedhetetlen a privát 5G hálózatok megléte.

A Foxconnál számos ponton tesztelik a tesztcsarnokukban és az összeszerelő üzemben Magyarországon a HoloLens ipari felhasználását és 5G-s környezetbe való integrálását. A megoldásnak köszönhetően a korábban időigényes szervertesztelést a kiterjesztett valósággal kiegészítve gyorsan és hatékonyan tudják végrehajtani, akár anélkül, hogy a tesztet vezető munkatársnak fizikailag érintkeznie kellene a szerverrel. 

Az általuk kifejlesztett virtuális tréning applikáció segítségével jóval rövidebb idő alatt tudnak betanítani bizonyos munkafolyamatokra új jelentkezőket, mivel a rendszer az aktuális munkafolyamathoz tartozó szöveges instrukciók kivetítése mellett a szükséges alkatrészek helyét és az összeszerelés folyamatát is mutatja virtuálisan a betanulási folyamatban részt vevő operátoroknak a HoloLens segítségével.

(Forrás: Foxconn Kép: Foxconn)

Ez is érdekelhet:

5G-vezérlésű darukat telepítenek az ukrán-magyar határ közelében A létesítmény az Ázsiát Európával összekötő Új Selyemút egyik legnagyobb és legmodernebb technológiával felszerelt, meghatározó logisztikai állomása lesz.

Kiderült, hogy mennyibe fog kerülni a legolcsóbb, Magyarországon is kapható 5G-s mobil A Xiaomi a nemzetközi bemutató után Magyarországra is elhozta a Redmi Note 10 5G-t, aminek az ára ugyan némileg emelkedett, de még így is messze a legolcsóbb, itthon is kapható 5G-s telefon.

Megváltoztatja az emberek szokásait az 5G-s mobilozás Többet 4K-streamelnek, kevesebbet wifiznek, akik 5G-n mobiloznak.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Miért nem találkozunk idegenekkel? – A válasz az AI lehet egy félelmetes elmélet szerint
Miért nem találkozunk idegenekkel? – A válasz az AI lehet egy félelmetes elmélet szerint
Egy új elmélet szerint a Nagy Szűrő egy versenyfutás az mesterséges szuperintelligencia és a bolygóközi utazás és letelepedés között – és ebben a versenyben nem állunk épp túl jól.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.