Megváltoztatja az emberek szokásait az 5G-s mobilozás

2021 / 06 / 08 / Rácz Tamás
Megváltoztatja az emberek szokásait az 5G-s mobilozás
Többet 4K-streamelnek, kevesebbet wifiznek, akik 5G-n mobiloznak.

Az Ericsson ConsumerLab 26 országból több mint 1,3 milliárd mobiltelefon-felhasználó, köztük 220 millió 5G-t használó mobilozó szokásait térképezte fel az eddigi legnagyobb 5G felhasználói felmérésben. A kutatás egyik legfontosabb megállapítása, hogy az 5G már most új felhasználói szokások megjelenését eredményezte. Az 5G-re váltó felhasználók több időt töltenek felhőből streamelt videojátékokkal és kiterjesztett valósággal, és kevesebbszer veszik igénybe otthonukban és máshol a wifit. Sokan ugyanakkor elégedetlenek a rendelkezésre álló alkalmazásokkal, amelyek szerintük nem használják ki eléggé az 5G nyújtotta lehetőségeket, és fontosabbnak tartják a beltéri lefedettséget még a letöltési sebességnél is.

Az 5G felhasználók az alábbi tevékenységekre fordítottak több időt 4G-s társaikhoz képest (hetente):

• 2 órával többet felhőből streamelt játékokkal;
• 1 óra 16 perccel többet zenestreameléssel;
• 1 óra 11 perccel többet nagyfelbontású videók streamelésére;
• 1 óra 11 perccel többet virtuális valóság (VR) tartalom fogyasztásával;
• 1 órával többet élő közvetítésekkel;
• 1 órával többet 360 fokos HD videókkal;
• 1 órával többet kiterjesztett valóság (AR) tartalom fogyasztásával.

Az 5G felhasználók elégedettek a sebességgel, nagyjából 70 százalékuk azonban elégedetlen az innovatív szolgáltatások és az 5G képességeit valóban kihasználó új alkalmazások elérhetőségével. Ezenfelül 20-30 százalékkal többet is fizetnének olyan 5G előfizetésekért, amelyekben kifejezetten az 5G-re épülő extra szolgáltatások is benne vannak.

A világjárvány miatti korlátozások nagy szerepet játszottak abban, hogy az 5G korai felhasználóinak nagy része főként beltéren használta a technológiát. A beltéri lefedettség fontos az embereknek, ötből egy 5G mobilfelhasználó arról számolt be, hogy az 5G kapcsolat nyújtotta előnyök miatt kevesebbszer csatlakozik a wifire, mint korábban. A felhasználók kétszer fontosabbnak jelölték meg a beltéri lefedettséget, mint a sebességet vagy az akkumulátor élettartamát.

A kutatás öt ajánlást is tesz a szolgáltatók számára, melyek mentén haladva rövid és hosszútávon is jobban kielégíthetik a felhasználói igényeket:

• az 5G-vel kapcsolatos ismeretek bővítése és az 5G használat előnyeinek megismertetése;
• a bel- és kültéri 5G lefedettség egyenletes minőségének biztosítása;
• az új 5G szolgáltatások hálózati követelményeihez való alkalmazkodás;
• a felhasználók igényeire válaszoló új 5G használati módok bevezetése;
• a már meglévő és a jövőben megvalósuló használati módok elérhetőségének bővítése partnerek révén.

További cikkek a témában:

Kiderült, hogy mennyibe fog kerülni a legolcsóbb, Magyarországon is kapható 5G-s mobil A Xiaomi a nemzetközi bemutató után Magyarországra is elhozta a Redmi Note 10 5G-t, aminek az ára ugyan némileg emelkedett, de még így is messze a legolcsóbb, itthon is kapható 5G-s telefon.

Vajon mennyi adatot generál egy önvezető autó egyetlen óra alatt? A jövő intelligens közlekedésszervezésének hálózatba kapcsolt járművei jelentős adatforgalmat generálnak majd, nem véletlenül szerepel a "big" szó a big-data kifejezésben, és most arra is megszületett az első becslés, hogy pontosan mennyi adatot generál majd egy önvezető autó egyetlen óra alatt.

Otthonról is dolgozhatnak a tetoválóművészek az 5G-alapú robotkarral Az alig több mint három és fél perces videón képkockáról képkockára követhetjük, ahogy az 5G technológia segítségével egy tetoválóművész úgy varr fel egy mintát ügyfele karjára, hogy valójában egy műkézre rajzolja a motívumot.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
DNS-ben tárol adatokat a Biomemory nevű apró kártya, ami százötven évig garantálja az információk épségét
DNS-ben tárol adatokat a Biomemory nevű apró kártya, ami százötven évig garantálja az információk épségét
Egyelőre méregdrága, de hosszú távon olcsóbb lehet a DNS-alapú tárolás, mint az elektronikus.
A Spotify elbocsátja a dolgozói 17 százalékát
A Spotify elbocsátja a dolgozói 17 százalékát
Daniel Ek vezérigazgató tegnap jelentette be a leépítéseket, amelyek várhatóan mintegy 1500 embert érintenek a vállalatnál.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.