Fél évnyi kényszerszünetet kér a mesterséges intelligenciák fejlesztésében az Apple alapítója és Elon Musk

2023 / 04 / 01 / Pőcze Balázs
Fél évnyi kényszerszünetet kér a mesterséges intelligenciák fejlesztésében az Apple alapítója és Elon Musk
Több mint ezren írták alá azt a nyílt levelet, amely szerint legalább fél évre le kellene állítani a GPT-4-nél összetettebb mesterséges intelligenciák trenírozását. Egy szervezet még az amerikai kormánynál is panaszt tett.

"A jelenlegi mesterséges intelligencia (MI) rendszerek versenyképessé válnak az emberekkel általános feladatok ellátásakor, ezért fel kell tegyük a kérdést: hagyjuk, hogy a gépek propagandával és hazugsággal töltsék meg az információs csatornáinkat? Hagyjuk, hogy automatizálják az állásokat, azokat is, amelyek örömet okoznak? Hagyjuk, hogy nem emberi elmék egyszer többen legyenek, okosabbak legyenek, pótoljanak és elavulttá tegyenek minket?" - ilyen gondolatok szerepelnek abban a levélben, amelyet több mint ezren írtak alá, köztük Steve Jobs alapítótársa, Steve Wozniak, és a Tesla, a Space X és a StarLink vezetője, Elon Musk. Szerintük ha nem tartaná be minden ismert szereplő az általuk kért féléves moratóriumot, akkor a kormányoknak kéne ezt kierőszakolniuk - emeli ki a TechCrunch. Musk hosszú ideje beszél az MI-k biztonságáról, igaz, a közelmúltban felmerült, hogy a ChatGPT-t kifejlesztő OpenAI esetében befolyásolhatja a véleményét, hogy társalapítóként a szándékai ellenére végül nem vezethette ő a szervezetet.

Nem sokkal később egy MI-etikai szervezet is felemelte a szavát,

a Mesterséges Intelligencia és Digitális Szabályozás Központ (Center for AI and Digital Policy, CAIDP) egyenesen a Szövetségi Kereskedelmi Bizottsághoz (FTC) fordult, azzal vádolva a nemrég megjelent GPT-4-et, hogy "elfogult, hazug és kockázatos a magánszféra és a közbiztonság szempontjából", számolt be a Gizmodo. Az FTC irányelvei szerint az MI rendszereknek "átláthatónak, megmagyarázhatónak, fairnek, empirikusan megalapozottnak és számonkérhetőnek" kellene lenniük. A CAIDP elnöke is aláírta a Musk és Wozniak által korábban szignózott nyílt levelet.

"Ideje, hogy a Bizottság cselekedjen. Független felügyeletre és értékelésre van szükség az Egyesült Államokban kínált, kereskedelmi MI termékeknél"

- kérik.

Ezzel szinte egy időben a Donald Trumpról és a pápáról is félrevezetően valósághű grafikákat generáló Midjourney leállította a program ingyenes kipróbálását. Ezt azzal indokolják, hogy túl sok új felhasználó kezdte próbálgatni a platformot, de a teszteléssel való visszaélésekről is beszélnek - írta a The Verge. Egészen pontosan egy kínai, rendkívül gyorsan terjedő használati utasítás videó, és egy ideiglenes grafikus csip hiány okozta a problémákat David Holz vezérigazgató szerint. Ugyanakkor fontos kiemelni, hogy a szoftver ingyenes változatát használók nem férhettek hozzá a Midjourney ötödik verziójához, amellyel az élethű kamufotók készültek, vagyis a lassítás egyelőre nem a fenti leveleknek köszönhető. A kamu grafikák ellen egyelőre bizonyos kulcsszavak betiltásával küzdenek, ami sokkal kevésbé tűnik drasztikus lépésnek, mint egy féléves kényszerszünet.

(Fotó: Getty Images/Andreas Rentz)

Úgy tűnik, tényleg elérkezett a pillanat, amikor már a szemünknek sem hihetünk Donald Trump letartóztatása, az 1969-es holdra szállás megrendezése, pufikabátot viselő pápa és pusztító földrengés - csak néhány azok közül az interneten fellelhető képek közül, amelyekről elsőre akár azt is gondolhatnánk, hogy a valóságot ábrázolják, noha valójában mindegyiket mesterségesen hozták létre.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Itt a mese vége? – Az LK-99 mégsem szobahőmérsékletű szupravezető valószínűleg
Itt a mese vége? – Az LK-99 mégsem szobahőmérsékletű szupravezető valószínűleg
A Kínai Tudományos Akadémia kutatása alapján az LK-99 sem hozza el a szupravezetők forradalmát, mivel valójában nem is szobahőmérsékletű szupravezető.
Könnyen lehet, hogy Elon Musk most vitte csődbe az X-re átkeresztelt Twittert
Könnyen lehet, hogy Elon Musk most vitte csődbe az X-re átkeresztelt Twittert
"B****** meg magukat!" - üzente a közösségi oldalt elhagyó hirdetőknek a cég első embere, akiknek a hírek szerint ezután nem is igazán áll szándékukban visszatérni.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.