Fél évnyi kényszerszünetet kér a mesterséges intelligenciák fejlesztésében az Apple alapítója és Elon Musk

2023 / 04 / 01 / Pőcze Balázs
Fél évnyi kényszerszünetet kér a mesterséges intelligenciák fejlesztésében az Apple alapítója és Elon Musk
Több mint ezren írták alá azt a nyílt levelet, amely szerint legalább fél évre le kellene állítani a GPT-4-nél összetettebb mesterséges intelligenciák trenírozását. Egy szervezet még az amerikai kormánynál is panaszt tett.

"A jelenlegi mesterséges intelligencia (MI) rendszerek versenyképessé válnak az emberekkel általános feladatok ellátásakor, ezért fel kell tegyük a kérdést: hagyjuk, hogy a gépek propagandával és hazugsággal töltsék meg az információs csatornáinkat? Hagyjuk, hogy automatizálják az állásokat, azokat is, amelyek örömet okoznak? Hagyjuk, hogy nem emberi elmék egyszer többen legyenek, okosabbak legyenek, pótoljanak és elavulttá tegyenek minket?" - ilyen gondolatok szerepelnek abban a levélben, amelyet több mint ezren írtak alá, köztük Steve Jobs alapítótársa, Steve Wozniak, és a Tesla, a Space X és a StarLink vezetője, Elon Musk. Szerintük ha nem tartaná be minden ismert szereplő az általuk kért féléves moratóriumot, akkor a kormányoknak kéne ezt kierőszakolniuk - emeli ki a TechCrunch. Musk hosszú ideje beszél az MI-k biztonságáról, igaz, a közelmúltban felmerült, hogy a ChatGPT-t kifejlesztő OpenAI esetében befolyásolhatja a véleményét, hogy társalapítóként a szándékai ellenére végül nem vezethette ő a szervezetet.

Nem sokkal később egy MI-etikai szervezet is felemelte a szavát,

a Mesterséges Intelligencia és Digitális Szabályozás Központ (Center for AI and Digital Policy, CAIDP) egyenesen a Szövetségi Kereskedelmi Bizottsághoz (FTC) fordult, azzal vádolva a nemrég megjelent GPT-4-et, hogy "elfogult, hazug és kockázatos a magánszféra és a közbiztonság szempontjából", számolt be a Gizmodo. Az FTC irányelvei szerint az MI rendszereknek "átláthatónak, megmagyarázhatónak, fairnek, empirikusan megalapozottnak és számonkérhetőnek" kellene lenniük. A CAIDP elnöke is aláírta a Musk és Wozniak által korábban szignózott nyílt levelet.

"Ideje, hogy a Bizottság cselekedjen. Független felügyeletre és értékelésre van szükség az Egyesült Államokban kínált, kereskedelmi MI termékeknél"

- kérik.

Ezzel szinte egy időben a Donald Trumpról és a pápáról is félrevezetően valósághű grafikákat generáló Midjourney leállította a program ingyenes kipróbálását. Ezt azzal indokolják, hogy túl sok új felhasználó kezdte próbálgatni a platformot, de a teszteléssel való visszaélésekről is beszélnek - írta a The Verge. Egészen pontosan egy kínai, rendkívül gyorsan terjedő használati utasítás videó, és egy ideiglenes grafikus csip hiány okozta a problémákat David Holz vezérigazgató szerint. Ugyanakkor fontos kiemelni, hogy a szoftver ingyenes változatát használók nem férhettek hozzá a Midjourney ötödik verziójához, amellyel az élethű kamufotók készültek, vagyis a lassítás egyelőre nem a fenti leveleknek köszönhető. A kamu grafikák ellen egyelőre bizonyos kulcsszavak betiltásával küzdenek, ami sokkal kevésbé tűnik drasztikus lépésnek, mint egy féléves kényszerszünet.

(Fotó: Getty Images/Andreas Rentz)

Úgy tűnik, tényleg elérkezett a pillanat, amikor már a szemünknek sem hihetünk Donald Trump letartóztatása, az 1969-es holdra szállás megrendezése, pufikabátot viselő pápa és pusztító földrengés - csak néhány azok közül az interneten fellelhető képek közül, amelyekről elsőre akár azt is gondolhatnánk, hogy a valóságot ábrázolják, noha valójában mindegyiket mesterségesen hozták létre.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
A Google bemutatta a jövő AI-asszisztensét, ami már nem is a telefonunkon fut
A Google bemutatta a jövő AI-asszisztensét, ami már nem is a telefonunkon fut
A Project Astra úgy válaszol a kérdéseinkre, mintha egy mindentudó ismerőssel beszélgetnénk videochaten, okosszemüvegekkel kombinálva pedig egészen új távlatokat nyithat a chatbotok használatában.
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.