Felbukkanása után két évvel megfejtették a kiotói meteor titkát

2020 / 01 / 23 / Perei Dóra
Felbukkanása után két évvel megfejtették a kiotói meteor titkát
Helyi idő szerint 2017. április huszonkilencedikén Kiotó felett egyszeriben felbukkant egy látványos tűzgömb. A csillagászok azóta kutatják a meteor származási helyét, ám most úgy tűnik, sikerrel jártak.

Kaszuga Tosihiro, a Kiotói Sangjo Egyetem és a Japán Csillagászati Obszervatórium munkatársa, a tanulmány egyik szerzője szerint az égitest pályája hasonlít a 2003 YT jelű Föld-közeli aszteroida által leírt pályára. - írja a SciTech Daily. Az úgynevezett kettős aszteroidáról ugyanis korábban nagy mennyiségű törmelék leszakadt, amiből a kutatók arra következtettek, hogy a kiotói meteor ugyancsak a 2003 YT-ről származik. Kaszuga szerint a meteorit az elkövetkező tízmillió évben veszélyes lehet a Földre nézve, leváló darabjai ugyanis elérhetik a felszínt. Alább láthatjuk a 2017-es kiotói tűzgömböt:

Mivel a tűzgömb a Nap körül kering, időről időre jelentősen felmelegszik. Ez mondhatni lökést ad a gömbnek, azonban a gravitáció és más tényezők megváltoztathatják mozgását. Amennyiben minden körülmény adott, különböző nagyságú darabkák válhatnak le az aszteroidáról. A leváló törmelék ideális esetben elég az atmoszférában - akárcsak a kiotói meteor -, ellenben a nagyobbak áthatolhatnak a légkörön. Kaszuga szerint ezért kiemelt fontosságú számukra az 2003 YT-t alaposabb tanulmányozása, hogy ezáltal jobban megértsék a lehetséges fenyegetést.

(Fotó: Needpix)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Miért nem találkozunk idegenekkel? – A válasz az AI lehet egy félelmetes elmélet szerint
Miért nem találkozunk idegenekkel? – A válasz az AI lehet egy félelmetes elmélet szerint
Egy új elmélet szerint a Nagy Szűrő egy versenyfutás az mesterséges szuperintelligencia és a bolygóközi utazás és letelepedés között – és ebben a versenyben nem állunk épp túl jól.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.