Felbukkanása után két évvel megfejtették a kiotói meteor titkát

2020 / 01 / 23 / Perei Dóra
Felbukkanása után két évvel megfejtették a kiotói meteor titkát
Helyi idő szerint 2017. április huszonkilencedikén Kiotó felett egyszeriben felbukkant egy látványos tűzgömb. A csillagászok azóta kutatják a meteor származási helyét, ám most úgy tűnik, sikerrel jártak.

Kaszuga Tosihiro, a Kiotói Sangjo Egyetem és a Japán Csillagászati Obszervatórium munkatársa, a tanulmány egyik szerzője szerint az égitest pályája hasonlít a 2003 YT jelű Föld-közeli aszteroida által leírt pályára. - írja a SciTech Daily. Az úgynevezett kettős aszteroidáról ugyanis korábban nagy mennyiségű törmelék leszakadt, amiből a kutatók arra következtettek, hogy a kiotói meteor ugyancsak a 2003 YT-ről származik. Kaszuga szerint a meteorit az elkövetkező tízmillió évben veszélyes lehet a Földre nézve, leváló darabjai ugyanis elérhetik a felszínt. Alább láthatjuk a 2017-es kiotói tűzgömböt:

Mivel a tűzgömb a Nap körül kering, időről időre jelentősen felmelegszik. Ez mondhatni lökést ad a gömbnek, azonban a gravitáció és más tényezők megváltoztathatják mozgását. Amennyiben minden körülmény adott, különböző nagyságú darabkák válhatnak le az aszteroidáról. A leváló törmelék ideális esetben elég az atmoszférában - akárcsak a kiotói meteor -, ellenben a nagyobbak áthatolhatnak a légkörön. Kaszuga szerint ezért kiemelt fontosságú számukra az 2003 YT-t alaposabb tanulmányozása, hogy ezáltal jobban megértsék a lehetséges fenyegetést.

(Fotó: Needpix)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
A “mexikói UFO-múmiák” DNS-ének 30 százaléka egy “ismeretlen fajtól” származik állítólag
A “mexikói UFO-múmiák” DNS-ének 30 százaléka egy “ismeretlen fajtól” származik állítólag
Bármit is jelentsen, hogy ismeretlen faj. Kiderült az is, hogy Neil deGrasse Tysonnak felajánlották, hogy személyesen vizsgálja meg a testeket – de ő ezt a lehetőséget visszautasította. Elmondjuk, hogy miért, és hogy ez miért jelentheti a mexikói UFO-múmia vita bizonyos fokú lezárását.
Felforgathatja a fizikát: Einstein gravitációját egyesíti egy új elmélet a kvantummechanikával
Felforgathatja a fizikát: Einstein gravitációját egyesíti egy új elmélet a kvantummechanikával
A fizika éppen két szimultán közölt tanulmánytól hangos, amelyek egy radikális elméletet közölnek. Az új elmélet következetesen egyesíti a gravitációt és a kvantummechanikát, miközben megőrzi Einstein klasszikus téridő-koncepcióját. Mindez rengeteg mindent helyretenne az Univerzumról alkotott képünkben, többek közt magyarázná a fekete lyukak legrejtélyesebb tulajdonságát is.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.