Felébredt a japánok leszállóegysége a Holdon

2024 / 01 / 29 / Bobák Zsófia
Felébredt a japánok leszállóegysége a Holdon
A JAXA SLIM leszállóegysége január 19-e óta tartózkodik a Hold felszínén, de eddig szünetet tartott a szűkös energiaforrások miatt. Mai bejelentés szerint az űreszköz újra működőképes és már meg is kezdte a tudományos munkát.

A Japán Űrügynökség (JAXA) nagy reményeket fűzött a SLIM küldetéshez, mivel a Holdra küldött leszállóegység sikeres landolásával kettős célt is megvalósítottak: egyrészt az Egyesült Államok, a Szovjetunió, Kína és India után a szigetország lett az ötödik nemzet, amely működő leszállóegységgel landolt a Holdon, másrészt demonstrálták a precíz leszállást lehetővé tévő technológia életképességét. A szeptemberben útnak indult űreszköz nagy próbájára január 19-én került sor: magyar idő szerint délután négy órakor megkezdődött az ereszkedés a felszín felé, majd pár perccel később a SLIM talajt ért a Holdon. A művelet közben a

JAXA kapcsolatban állt a leszállóegységgel és igazolták a landolás sikerét, de hamarosan nyilvánvalóvá vált, hogy valami mégsem a tervek szerint haladt.

Az egység napelemei nem működtek és nem biztosították a kellő mennyiségű energiát a SLIM számára.
Az űreszköz pusztán az akkumulátorok energiaforrására támaszkodva nem maradhatott sokáig üzemképes, ezért a JAXA munkatársai lekapcsolták az egységet, mikor az akkumulátorok még körülbelül 12%-os töltöttségi szinten álltak.

A SLIM-en viszonylag kevés tudományos munkákra alkalmas berendezést helyeztek el, de magával szállított két kis méretű holdjárót, a LEV-1-et és LEV-2-t vagy más néven SORA-Q,-t, amelyeket szabadjára is engedett leszállás után. Ez utóbbi apró, guruló "jármű" a SLIM-től eltávolodva felvételt is készített a leszállóegységről és ennek köszönhetően már egyértelművé vált, hogy mi is a probléma a napelemekkel: a SLIM ugyanis rossz pozícióban érkezett a felszínre és a paneleket nem érte el a napfény. Az űrügynökség azonban számított rá, hogy a küldetés ezzel még nem ért véget. A mai napon egy X-en (korábban Twitter) közzétett bejegyzésben tudatták, hogy helyi idő szerint vasárnap éjszaka helyreállt a kommunikációs kapcsolat a földi irányítóközpont és az űreszköz között, a SLIM felébredt.

A JAXA aktiválta a SLIM-en lévő MBC kamerát (Multi-Band Camera) és több tesztfelvételt is készített a környező felszínről, beleértve a különböző nagyságú és formájú köveket is, amelyeket a SLIM közelében már a korábban készített képeken is megfigyeltek - ezeket a felvételeket akkor rögzítette a kamera, mielőtt lekapcsolták volna a SLIM-et landolás után. Az MBC képeken látható formációkat a méretarányok szemléltetésére az űrügynökség kutyafajták neveivel (bulldog, bernáthegyi, shiba inu…) látta el, a legfrissebb képen pedig ezek közül a "toy uszkárra" keresztelt kőzet figyelhető meg.

A SLIM a továbbiakban folytatja a tudományos vizsgálatokat a Shioli-kráternél, de lehetséges, hogy nem sokáig, februárban ugyanis kezdődik a holdi éjjel azon a ponton, ahol a SLIM található. A JAXA viszont egyelőre nem kockáztatja meg az űreszköz pozíciójának módosítását, nehogy a mostaninál rosszabb helyzetbe hozzák az egységet. A misszió tehát pozitívumokat és problémákat is tartogatott eddig, de a számítások szerint a fő célt sikerült elérni: a SLIM a kijelölt célhelyszíntől 55 méterre ért felszínt, így kiérdemelte a holdi mesterlövész becenevet.

(Fotó: JAXA, Ritsumeikan University, The University of Aizu)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Öt kilométer mély lyukat fúrnának a Holdba, hogy kiderüljön, örökéletű-e a proton
Öt kilométer mély lyukat fúrnának a Holdba, hogy kiderüljön, örökéletű-e a proton
Lebomlik-e a proton vagy sem? A kérdésre a válasz egyesítheti a fizika két ellentétes elméletét, és erre bizonyítékot a Hold mélyén találhatunk.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.