Félmilliárd dollárt oszt szét az Apple iPhone-tulajdonosok közt

2020 / 07 / 15 / Pőcze Balázs
Félmilliárd dollárt oszt szét az Apple iPhone-tulajdonosok közt
Az Apple szándékosan fogta vissza a teljesítményét az öregedő akksis iPhone-oknak, amiért amerikai vásárlói perbe fogták. Tim Cookék ugyan tagadják bűnösségüket, de hogy elkerüljék a pereskedést, félmilliárd dollárral kárpótolják az iPhone-tulajdonosokat. Sajnos csak az Egyesült Államokban.

Elindult a website, ahol azoknak a jelentkezését várja az illetékes Észak-kaliforniai bíróság, akiknek iPhone 6, 6 Plus, 6s, 6s Plus, 7, 7 Plus vagy SE készüléke volt, amin az iOS meghatározott, a készülék teljesítményét visszafogó verziója futott. Egészen október elejéig van ideje jelentkezni azoknak, akik a feltételeknek megfelelnek - a számuktól függően valahol 310 és 510 millió dollár közt fog perkálni nekik összesen az Apple, írja a 9to5Mac. Hasonló okokból korábban Franciaországban is eljárás indult ellenük, ott megúszták 25 millió euró megfizetésével.

Ahogyan arról tavasszal a Rakéta is beszámolt, nagyjából két éve derült fény arra, hogy az Apple mérnökei sokak szerint rossz döntést hoztak az iOS aktuális verziójának megtervezésekor. Ahogyan öregszenek a telefonjaink, a megviselt lítium-ion akkumulátorok, hogy védjék magukat, hirtelen lekapcsolják a készüléket, ha egy program nagyon igénybe veszi a processzort. A felhasználó nem ért semmit, ő csak elindított egy appot, az akksi még nem volt teljesen lemerülve, és mégis fekete a képernyő. Erre Cupertinóban az tűnt a jó megoldásnak, hogy visszaveszik a régebbi akksikkal bíró telefonok teljesítményét - ha nincs kiugró processzorigény, nincs hirtelen kikapcsoló iPhone.

Az Apple változatlanul ragaszkodik hozzá, hogy a jó szándék vezérelte őket, és nem az, hogy hamarabb adhassanak el új telefont a lassú készülékük miatt frusztrált vásárlóiknak. Az iOS-ben a botrány kirobbanása után lehetővé tették, hogy kikapcsoljuk ezt a funkciót, sőt, két éve féláron adták az akksicserét, hogy ezzel is hűtsék az indulatokat. A félmilliárd dolláros bánatpénz valószínűleg az ügy lezárását jelenti - pont miközben eldől Írországban, hogy az Apple tartozik-e az országnak közel 15 milliárd dollárral meg nem fizetett adók miatt. Az a döntés talán eggyel jobban fog fájni Tim Cooknak, még akkor is, ha a cég zsebből fizeti majd ki az esetleges büntetést, hiszen közel 200 milliárd dollár van a számlájukon.

(Fotó: Tyler Lastovich/radovan/Unsplash)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.