Félmilliárd dollárt oszt szét az Apple iPhone-tulajdonosok közt

2020 / 07 / 15 / Pőcze Balázs
Félmilliárd dollárt oszt szét az Apple iPhone-tulajdonosok közt
Az Apple szándékosan fogta vissza a teljesítményét az öregedő akksis iPhone-oknak, amiért amerikai vásárlói perbe fogták. Tim Cookék ugyan tagadják bűnösségüket, de hogy elkerüljék a pereskedést, félmilliárd dollárral kárpótolják az iPhone-tulajdonosokat. Sajnos csak az Egyesült Államokban.

Elindult a website, ahol azoknak a jelentkezését várja az illetékes Észak-kaliforniai bíróság, akiknek iPhone 6, 6 Plus, 6s, 6s Plus, 7, 7 Plus vagy SE készüléke volt, amin az iOS meghatározott, a készülék teljesítményét visszafogó verziója futott. Egészen október elejéig van ideje jelentkezni azoknak, akik a feltételeknek megfelelnek - a számuktól függően valahol 310 és 510 millió dollár közt fog perkálni nekik összesen az Apple, írja a 9to5Mac. Hasonló okokból korábban Franciaországban is eljárás indult ellenük, ott megúszták 25 millió euró megfizetésével.

Ahogyan arról tavasszal a Rakéta is beszámolt, nagyjából két éve derült fény arra, hogy az Apple mérnökei sokak szerint rossz döntést hoztak az iOS aktuális verziójának megtervezésekor. Ahogyan öregszenek a telefonjaink, a megviselt lítium-ion akkumulátorok, hogy védjék magukat, hirtelen lekapcsolják a készüléket, ha egy program nagyon igénybe veszi a processzort. A felhasználó nem ért semmit, ő csak elindított egy appot, az akksi még nem volt teljesen lemerülve, és mégis fekete a képernyő. Erre Cupertinóban az tűnt a jó megoldásnak, hogy visszaveszik a régebbi akksikkal bíró telefonok teljesítményét - ha nincs kiugró processzorigény, nincs hirtelen kikapcsoló iPhone.

Az Apple változatlanul ragaszkodik hozzá, hogy a jó szándék vezérelte őket, és nem az, hogy hamarabb adhassanak el új telefont a lassú készülékük miatt frusztrált vásárlóiknak. Az iOS-ben a botrány kirobbanása után lehetővé tették, hogy kikapcsoljuk ezt a funkciót, sőt, két éve féláron adták az akksicserét, hogy ezzel is hűtsék az indulatokat. A félmilliárd dolláros bánatpénz valószínűleg az ügy lezárását jelenti - pont miközben eldől Írországban, hogy az Apple tartozik-e az országnak közel 15 milliárd dollárral meg nem fizetett adók miatt. Az a döntés talán eggyel jobban fog fájni Tim Cooknak, még akkor is, ha a cég zsebből fizeti majd ki az esetleges büntetést, hiszen közel 200 milliárd dollár van a számlájukon.

(Fotó: Tyler Lastovich/radovan/Unsplash)


Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
Képzeljünk el egy világot, ahol az implantációk behelyezése, törött csontok kezelése komoly műtéti beavatkozás helyett lényegében annyit jelent, hogy az implantációt befecskendezzük a testbe, ahol az felveszi a szükséges alakot! A mostani fejlesztés épp ezt teszi egyszer lehetővé.
Utánunk gurul a napelem, hogy bárhol energiához jussunk
Utánunk gurul a napelem, hogy bárhol energiához jussunk
A robot elkíséri az embert a túrákra és kiválasztja a legoptimálisabb helyet és pozíciót a minél jobb energiatermeléshez.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.