Felszerelték a B-2 Spiritet az USA legújabb atombombájával

2023 / 11 / 30 / Felkai Ádám
Felszerelték a B-2 Spiritet az USA legújabb atombombájával
A B61-12-es nukleáris bomba hivatalosan is bekerült az Egyesült Államok arzenáljába, és engedélyezték a B-2A Spirit lopakodó bombázógépen történő használatát – így ez az első olyan amerikai harci repülőgép, amely bevetheti ezt a fejlett változatot. Az információ a Nemzeti Nukleáris Biztonsági Hivatal (NNSA) 2024-es pénzügyi évre vonatkozó készletgazdálkodási és gazdálkodási tervéből (SSMP) származik. A B61-12 egy precíziós célzórendszerrel felszerelt bomba, lényegében a régebbi B61-es továbbfejlesztett funkciókkal ellátott változata.

A B-2A lesz az első amerikai harci repülőgép, amely jogosult a jelenleg legfejlettebb B61 nukleáris bomba változat bevetésére – számol be róla a The War Zone (WZ). A részletek a Nemzeti Nukleáris Biztonsági Hivatal (NNSA) a 2024-es pénzügyi évre vonatkozó készletgazdálkodási és gazdálkodási terv (SSMP) jelentéséből derültek ki – ez utóbbi szervezet az amerikai nukleáris készletek felügyeletéért felelős az amerikai hadsereggel együttműködésben. A B61 egy újabb, jelenleg fejlesztés alatt álló változatáról, és az ezt körülvevő vitákról a lentebbi cikkünkben írtunk – ez utóbbi egyébként még kongresszusi jóváhagyásra vár:

Az USA új nukleáris „gravitációs bombát” épít Az új bomba egy régebbi bombát váltana le, így nem emelné a nukleáris arzenál számát. Az Amerikai Tudósok Szövetsége szerint ennek ellenére ez egy „furcsa” lépés, ami komoly aggályokat vet fel.

Mint azt a WZ kifejti, a 2025-ös pénzügyi évre tervezett élettartam-hosszabbítási erőfeszítés részeként a B61-12 nem egy teljesen új fegyver, hanem a meglévő B61 típusok összetevőit tartalmazza, új és továbbfejlesztett funkciókkal bővítve azokat. Az egyik figyelemre méltó kiegészítés a precíziós irányítási csomag, amely jelentős képesség. Ez a funkció azonban nem alkalmazható, ha a bombát bizonyos repülőgépekről vetik be – ezek közé tartoznak az amerikai légierő F-16-osai, valamint egyes NATO-tagországok saját gépei, például a német tornádók.

A B61-12 egy skálázható erősségű bomba, magyarán különböző erősségű robbanást produkálhat. A bomba legerősebb fokozata 50 kilotonna, hasonlóan a B61-4 legerősebb beállításához. A bomba hátul kis rakétákat is tartalmaz a forgásstabilizálás érdekében, ami hozzájárul a precízebb találathoz a bevetés során. Ha a Margitszigetre ejtenénk le, így festene egy 50 kilotonnás bomba pusztítása Budapesten a NUKEMAP szerint:

Jelenleg egyébként a B-2A az egyetlen olyan repülőgép, amely bizonyos bombákat használhat – ezek közé tartozik a B61-7, B61-11 és B83-1, és a most szóban forgó jelentésből kiderül az is, hogy a B-2 nukleáris-fegyverkonfigurációi a lehetőség szintjén továbbra is tartalmazzák ezeket a bombákat. A B61-7 egy nagyobb erejű változat, amely akár 400 kilotonnás erővel is robbanhat, míg a B61-11 egy speciális, a talajban akár mélyre is lejutó modifikáció. A B83-1 viszont már egy teljesen más dizájn, megatonna-osztályú robbanási erővel – ez utóbbi esetleges leszerelési terve továbbra is titkos.

A jelentés arra is kitér, hogy a B61-12 program hatással lehet a nukleáris bombák elérhetőségére a légierő jelenleg fejlesztés alatt álló B-21A “Raider” bombázói számára. Nemrég egyébként sor került a Raider első tesztrepülésére:

Először repült világ legfejlettebb bombázója, a B-21 Raider A Raider a második lopakodó bombázó a világtörténelemben, valamint a jelenlegi legfejlettebb bombázó. A következő generációs B-21 először emelkedett a magas égbe.

A száraz adatok után zárjuk azzal a cikket, amivel a The War Zone is – vagyis nagyon reméljük, hogy ezeket a fegyvereket sosem fogják bevetni.

(Kép: Amerikai Légierő)


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
A víz alatti biciklivel olyan gyorsan úszhatunk, mint a halak
A víz alatti biciklivel olyan gyorsan úszhatunk, mint a halak
A halaknak valóban nincs hasznára a bicikli, nekünk viszont igen – akár a víz alatt is.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.