Feltűnően emberszerűen beszél az egyik leggyorsabban fejlődő humanoid

2024 / 03 / 14 / Bobák Zsófia
Feltűnően emberszerűen beszél az egyik leggyorsabban fejlődő humanoid
A Figure robotikai cég két hete jelentette be együttműködését a ChatGPT-t és a Sorát fejlesztő OpenAI vállalattal és az eredményről, a beszélő humanoidról máris megosztottak egy videót.

A Figure robotikai céget Brett Adcock alapította 2022-ben, majd olyan neves vállalatok, mint a Boston Dynamics, a Tesla, a Google DeepMind az Apple, a Cruise és az Adcock által korábban elindított eVTOL gyártó Archer Aviation korábbi munkatársaiból összeállított csapattal gyorsan létre is hozták a Figure 01-es humanoid robotot, amelyet széles körű képességekkel rendelkező, AGI (artificial general intelligence, általános mesterséges intelligencia) rendszerrel ellátott univerzális robotnak szánnak. A gépet októberben mutatták be és az utána következő hónapokban a humanoid rendkívül gyors fejlődését a Figure rendszeresen közzétett videókkal bizonyította.

Januárban a robot már munkát is kapott: a BMW-vel kötött egyezség értelmében az autógyártó dél-karolinai üzemében dolgozik majd több példány is, miután a tesztfázis alatt felmérik, hogy milyen feladatkörökben tudják alkalmazni a gépek képességeit. A Figure-ben sok Big Tech szereplő lát fantáziát, egy februári bejelentés szerint ugyanis a befektetőik között tudhatják többek között a Microsoftot, a Nvidiát és az OpenAI-t is. A ChatGPT-t és a Sora videógenerátort fejlesztő OpenAI már más cégeknek is segített abban, hogy különleges képességekkel ruházzák fel a robotjaikat, például a norvég 1X Eve humanoidjai is a cég támogatásával fejlődnek és végzik hatékonyan a feladataikat.

A Figure 01 robotról készült legutóbbi felvételeken látható, hogy a gép mozgása, valamint a tárgyfelismerő és kommunikációs készségei hogyan működnek: a robot megérti, hogy mit kérnek tőle, válaszol a kérdésekre, elvégzi a kijelölt feladatokat és mindezt kevés késleltetéssel. A robot hardver tekintetében nem sokat változott, de már képes az élőben zajló beszélgetésekre, ami nagy előnyt jelent az emberek közelében zajló munkavégzés során. A Figure 01 hangja különös módon időnként elcsuklik vagy elbizonytalanodik, ami kérdéseket vethet fel azzal kapcsolatban, hogy a robotot nem távoli irányítással működtetik-e a videóban, de Brett Adcock elmondása szerint a gép nyelvi képességeit az OpenAI technológiája biztosította, míg a mozgását a Figure neurális hálói irányítják.

Az OpenAI fejlesztői közösségének fórumán egyébként az emberi módon hezitáló beszéd okát a hozzászólók abban látják, hogy ilyen módon a gép gyorsabban tud válaszolni (kevesebb időt tölt hallgatással). Arra, hogy a Figure humanoidja valójában mennyire emberszerű és milyen interakcióra képes, akkor derül fény, ha szolgálatba áll akár a BMW gyárában, akár más munkahelyeken.

(Fotó: Figure)

Sebesen szalad a leggyorsabb humanoid, ami a Honda Asimóját is lekörözi A Unitree H1 robotja a cég állítása szerint sebességrekordot döntött: futás közben egy emberrel is felveszi a versenyt.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A robotkutya bármilyen körülmények között talpra áll
A robotkutya bármilyen körülmények között talpra áll
A Deep Robotics alapos tesztelésnek vetette alá az általuk fejlesztett négylábú robotot, de a gép jól vette az akadályokat.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.