Feltűnően emberszerűen beszél az egyik leggyorsabban fejlődő humanoid

2024 / 03 / 14 / Bobák Zsófia
Feltűnően emberszerűen beszél az egyik leggyorsabban fejlődő humanoid
A Figure robotikai cég két hete jelentette be együttműködését a ChatGPT-t és a Sorát fejlesztő OpenAI vállalattal és az eredményről, a beszélő humanoidról máris megosztottak egy videót.

A Figure robotikai céget Brett Adcock alapította 2022-ben, majd olyan neves vállalatok, mint a Boston Dynamics, a Tesla, a Google DeepMind az Apple, a Cruise és az Adcock által korábban elindított eVTOL gyártó Archer Aviation korábbi munkatársaiból összeállított csapattal gyorsan létre is hozták a Figure 01-es humanoid robotot, amelyet széles körű képességekkel rendelkező, AGI (artificial general intelligence, általános mesterséges intelligencia) rendszerrel ellátott univerzális robotnak szánnak. A gépet októberben mutatták be és az utána következő hónapokban a humanoid rendkívül gyors fejlődését a Figure rendszeresen közzétett videókkal bizonyította.

Januárban a robot már munkát is kapott: a BMW-vel kötött egyezség értelmében az autógyártó dél-karolinai üzemében dolgozik majd több példány is, miután a tesztfázis alatt felmérik, hogy milyen feladatkörökben tudják alkalmazni a gépek képességeit. A Figure-ben sok Big Tech szereplő lát fantáziát, egy februári bejelentés szerint ugyanis a befektetőik között tudhatják többek között a Microsoftot, a Nvidiát és az OpenAI-t is. A ChatGPT-t és a Sora videógenerátort fejlesztő OpenAI már más cégeknek is segített abban, hogy különleges képességekkel ruházzák fel a robotjaikat, például a norvég 1X Eve humanoidjai is a cég támogatásával fejlődnek és végzik hatékonyan a feladataikat.

A Figure 01 robotról készült legutóbbi felvételeken látható, hogy a gép mozgása, valamint a tárgyfelismerő és kommunikációs készségei hogyan működnek: a robot megérti, hogy mit kérnek tőle, válaszol a kérdésekre, elvégzi a kijelölt feladatokat és mindezt kevés késleltetéssel. A robot hardver tekintetében nem sokat változott, de már képes az élőben zajló beszélgetésekre, ami nagy előnyt jelent az emberek közelében zajló munkavégzés során. A Figure 01 hangja különös módon időnként elcsuklik vagy elbizonytalanodik, ami kérdéseket vethet fel azzal kapcsolatban, hogy a robotot nem távoli irányítással működtetik-e a videóban, de Brett Adcock elmondása szerint a gép nyelvi képességeit az OpenAI technológiája biztosította, míg a mozgását a Figure neurális hálói irányítják.

Az OpenAI fejlesztői közösségének fórumán egyébként az emberi módon hezitáló beszéd okát a hozzászólók abban látják, hogy ilyen módon a gép gyorsabban tud válaszolni (kevesebb időt tölt hallgatással). Arra, hogy a Figure humanoidja valójában mennyire emberszerű és milyen interakcióra képes, akkor derül fény, ha szolgálatba áll akár a BMW gyárában, akár más munkahelyeken.

(Fotó: Figure)

Sebesen szalad a leggyorsabb humanoid, ami a Honda Asimóját is lekörözi A Unitree H1 robotja a cég állítása szerint sebességrekordot döntött: futás közben egy emberrel is felveszi a versenyt.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Tizenhat év után újra járt egy lebénult nő és gondolatok útján írtak üzenetet Emmanuel Macronnak egy globális csúcstalálkozón
Tizenhat év után újra járt egy lebénult nő és gondolatok útján írtak üzenetet Emmanuel Macronnak egy globális csúcstalálkozón
Fegyveres robotkutyák és deepfake-eket kreáló programok helyett a mesterséges intelligencia pozitív oldalát láthattuk egy nemzetközi rendezvényen.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.