Hogy is van ez a dolog a férfináthával?

2020 / 03 / 08 / Perei Dóra
Hogy is van ez a dolog a férfináthával?
Valaki városi legendaként, míg más tudományos tényként kezeli, hogy a férfiak bizony sokkal rosszabbul viselik a náthát - és általában a betegségeket -, mint a nők. De vajon ez tényleg így van?

Nemek harca

Tény és való, bizonyos fertőzések komolyabb betegséget okozhatnak férfiaknál, mint nőknél. Ilyen például a tuberkulózis, ami kutatások szerint másfélszer több eséllyel halálos a férfiakra nézve, de említhetnénk a HPV-vírust, amiből szintén nehezebben gyógyulnak ki, vagy a rákos megbetegedéseket, ami férfiaknál ötször nagyobb eséllyel kialakulhat. A különbségekre sokféle magyarázattal előálltak már; némely kutatásokban erősebbnek titulálták a női immunrendszert, egy másik tanulmány szerint viszont ahhoz is köze lehet, hogy a nők jobb gazdatestek, emiatt a vírusok kevésbé tépázzák meg őket. Hiszen így nagyobb eséllyel átadják a vírusokat gyermekeinek terhesség, szülés, illetve szoptatás alatt. Példának okáért: a humán T-sejtes limfómavírus gyakrabban mutálódik leukémiává japán férfiaknál mint japán nőknél, a karibi térségben ellenben nagyjából egyformán hat mindkét nemre. A szakemberek szerint ez azért lehetséges, mert a szigetországban többen és hosszabb ideig szoptatják az anyák gyermekeiket mint a karibi vidéken. De mégis hogyan tesz különbséget bármilyen vírus a két nem között? Ez egyelőre rejtély, mindenesetre egy tanulmány a hormonokkal hozza összefüggésbe; ami lényegesebb, hogy amint ezt kiderítik, könnyebben megtalálhatják a módját, a kórokozók kicselezésére, és így talán a férfiak is könnyebben megúsznák a betegségeket. Na és persze az is lényeges lenne, hogy a klinikai vizsgálatokba mindkét nemet bevonják, mivel mostanáig főként férfiakat vizsgáltak. Így pedig nehéz lesz megfejteni, hogy mi a különbség pontos oka - mondja David Duneau evolúcióbiológus a New Scientist cikkében.

Na de mi a helyzet a férfináthával?

A fenti példák az influenza szempontjából már nem relevánsak, mivel ez a kórokozó máshogy fertőz. Persze a szakembereket ez nem tartotta vissza az elméletek kidolgozásától. Egy, az American Journal of Physiology-ban megjelent tanulmányából például kiderült, hogy a férfiak valóban jobban szenvednek a megfázástól, mint a nők. A Johns Hopkins Egyetem munkatársai azt vizsgálták, hogy a női szervezet működéséhez nélkülözhetetlen ösztrogén - ami egyébként kis mértékben a férfiak szervezetében is megtalálható -, kifejt-e bármilyen hatást arra, hogy az influenzavírus végül milyen választ ad. A szakemberek a vizsgálathoz a A-típusú influenzavírust és két nemtől származó orrszövetet használták, és először ösztrogénnel, valamint szelektív ösztrogén receptor-modulátorokkal, végül magával a vírussal kezelték a sejttenyészeteket. Kiderült, hogy azok a női sejtenyészetek, amiket egy-három nappal a fertőzés előtt ösztrogénnel kezeltek, sokkal ellenállóbbak voltak a vírussal szemben, míg a férfiaktól származó sejteknek ez nem igazán használt.

Röviden tömören az ösztrogén vírusellenes tulajdonsága csak a nőknél érvényesül. A pontos okok eddig nem tisztázódtak, de valószínűleg az ösztrogén sejtanyagcserét csökkentő, illetve a vírus terjedését megakadályozó képessége áll a háttérben.

Kutatók egy alkalommal az ösztrogén jótékony hatásával is foglalkoztak; Dr. Sergio Diez Alvarez, az ausztrál New England Egyetem munkatársa szerint bár a hormon erősíti a nők immunrendszerét, a férfiakban található tesztoszteron pont ellenkezőleg,  gyengíti az immunrendszert. Sőt mi több, a szakemberek szerint nagyobb a férfiak agyának az a része, ami előidézi a láz kialakulását.

Azért ne felejtsük el, hogy egy vírusos fertőzés lezajlását több tényező alakítja, így például életvitelünk, hogy mennyit foglalkozunk immunrendszerünk karbantartásával, vagy milyen hamar fordulunk orvoshoz.

Degradáló gyógyszerreklámok

Tudatosan vagy sem, de a férfinátha elterjedéséhez alighanem a gyógyszerreklámok is kellettek, melyeknek fő célcsoportja a nők; hiszen ők azok, akik egyszerre lázat mérnek, orvost hívnak vagy orvoshoz viszik beteg szeretteiket, legyenek bár öt, vagy negyven évesek. Míg ha egy nő lebetegszik, akkor egy nap alatt kihordja lábon, elvégre ő a család motorja, aki nélkül megáll az élet.

Ezek a bugyuta videók egyrészt remekül példázzák, milyen mélyen élnek a köztudatban a klasszikus értelemben vett női és férfi szerepek (nem mellesleg tovább erősítik a társadalmi beidegződést, hogy a család egészsége kizárólag a nők felelőssége), másrészt degradálják férfiakat, hiszen szinte minden reklámban úgy ábrázolják őket, hogy még a gyógyszert sem képesek egyedül bevenni.

(Fotó: Getty Images Hungary)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Mitől tartunk jobban, a robotrendőröktől vagy a virtuális betegápolóktól?
Mitől tartunk jobban, a robotrendőröktől vagy a virtuális betegápolóktól?
A radiocafé Kávézó a világ végén című műsorában beszélgettünk az elmúlt hetek legizgalmasabb, a fenntarthatósággal és a jövővel kapcsolatos híreiről.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.