Figyelmeztet a mobilunk, ha séta közben túl sokáig nézzük a kijelzőt

2021 / 04 / 14 / Bobák Zsófia
Figyelmeztet a mobilunk, ha séta közben túl sokáig nézzük a kijelzőt
Az új androidos Heads Up! (Fel a Fejjel!) alkalmazás automatikus figyelmeztetést küld a mobiljukba feledkezőknek, hogy elkerülhessék a képernyőbámulás miatt bekövetkező baleseteket.

A Google fejlesztői olyan alkalmazást alkottak, ami automatikusan figyelmezteti a felhasználót arra, hogy ideje feltekinteni a telefon képernyőjéből, ha éppen séta közben használja. Az applikáció nem egy teljesen önálló app, hanem a Digitális Jóllét (Digital Wellbeing) alkalmazás egyik új feature-je, amely androidos telefonokon érhető el.

A Digitális Jólét egyféle paradoxon a kiegészítő eszközök között, a célja ugyanis az, hogy inkább kevesebb, mint több időt töltsünk a telefonunk nyomogatásával.

Ennek érdekében pedig olyan lehetőségeket kínál, mint például a Fókusz beállítás, amely átmenetileg szünetelteti bizonyos applikációk elérhetőségét, hogy jobban tudjunk a munkákra koncentrálni, vagy az időlimit megadása, amely megszabja, hogy mennyi időt tölthetünk egy nap egy-egy alkalmazás használatával: ha lejár a kiszabott idő, az app magától bezáródik és az ikonja elhalványodik.

A Fel a Fejjel megjelenéséről először az XDA Developers oldalon számoltak be, itt azt írták, hogy az alkalmazás egyelőre csak béta verzióban létezik és még nincs róla hivatalos információ, hogy mikor jelenik meg, de nem sokkal később már több Twitter posztban is érkeztek beszámolók a feature-ről és a CNET is arról adott hírt, hogy a Pixel telefonokon már lehet használni az appot, később pedig valószínűleg a többi androidos telefonon is megjelenik a Digitális Jóllét beállításai között. A Fel a Fejjel használatához engedélyezni kell a fizikális aktivitásunk monitorozását, ez alapján tudja ugyanis eldönteni, hogy konkrétan mikor sétálunk, vagyis mikor van szükség a figyelmeztetésre.

Ha megadjuk a lokációnkat is, a telefonunk annak alapján szabja meg az üzenetek gyakoriságát, hogy éppen otthon vagyunk-e vagy nem (a saját lakásunkban kevésbé van szükség figyelmeztetésre).

Mivel a túlzott, folyamatos mobilozásból származó balesetek egyre gyakoribbak, a BBC például 2013-ban beszámolt egy nőről, aki beleesett egy csatornába, mivel üzenetküldés közben elfelejtett feltekinteni, ezenkívül, ahogy azt a Science videójában is illusztrálják, még kisebb gyalogosdugókat is okozhatunk azzal, ha a telefonunkat nézzük, nem az utat, ezért az ilyenfajta alkalmazások hasznosak lehetnek. Egyes országokban pedig akár a büntetést is segíthetnek elkerülni, ugyanis egyre több helyen tiltják be a séta közbeni mobilozást.

Ez is érdekelhet:

Tényleg a halálos ítéletünket írjuk alá, ha sétálás közben a telefonunkat nyomkodjuk? A sétálás közbeni mobilozás veszélyeire egyre több szakértő hívja fel a figyelmet, a korlátozása pedig már Magyarországon is felvetődött. Mások szerint egyszerűen áldozathibáztatásról van szó.
Egy japán városban betiltották a sétálva mobilozást A yamatói városvezetés szerint a telefon képernyőjének bámulása figyelmetlenné teszi az embereket, így közegészségügyi kockázatot jelent.
Milyen lenne az élet Google nélkül? Nem tudjuk! Milyen esélyei vannak egy telefonnak 2020-ban, amin nincs se Google Play, se Gmail, se Google Maps? Adtunk neki egy esélyt, hogy kiderítsük.


1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
Ez a sziget majdnem egy hónapig kizárólag víz- és szélenergiából tartotta fent magát
Ez a sziget majdnem egy hónapig kizárólag víz- és szélenergiából tartotta fent magát
A Kanári-szigetek legkisebbike rekordot állított fel azzal, hogy 28 egymást követő napon keresztül csak szél- és vízenergiát használt.
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
Képzeljünk el egy világot, ahol az implantációk behelyezése, törött csontok kezelése komoly műtéti beavatkozás helyett lényegében annyit jelent, hogy az implantációt befecskendezzük a testbe, ahol az felveszi a szükséges alakot! A mostani fejlesztés épp ezt teszi egyszer lehetővé.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.