A fogkefe formájú kamerás okoseszköz időben szól, ha romlanak a fogaink

2022 / 01 / 24 / Bobák Zsófia
A fogkefe formájú kamerás okoseszköz időben szól, ha romlanak a fogaink
Első pillantásra elektromos fogkeféhez hasonlít, de valójában kamerás okoseszköz a Zaamigo, ami mesterséges intelligenciával elemzi a szájüreget és szól, ha úgy ítéli meg, hogy ideje felkeresni a fogorvost.

Az ETH Zürich spinoff vállalata, a Zaamigo sajátos egészségügyi okoseszközt dobott piacra: a szintén Zaamigo elnevezésű készülék formájában az elektromos fogkeféket utánozza, de valójában egy LED-ekkel körbevett kis méretű kamerát tartalmazó eszköz, ami a száj belsejének elemzésére alkalmas. A készüléket, mint minden okoseszközt, először egy telefonra letölthető alkalmazással kell párosítani, majd a szájba helyezve felvételeket készít a fogainkról, ezeket később az appba lehet elmenteni. Ahhoz, hogy hogyan készítsük el a legideálisabb szögből a fotókat, az alkalmazás is tud tanácsot adni.

A felvételek alapján mi magunk is jól láthatjuk, hogy megfelelő állapotban vannak-e a fogaink, de a Zaamigo önállóan is felméri a helyzetet, méghozzá mesterséges intelligencia használatával, ami a képek analizálása után értékeli a látványt. Amennyiben oda nem illő dolgot észlel, például lerakódást a fogakon vagy gyulladást az ínyben, akkor figyelmeztet a problémára és tanácsot ad: javasolja, hogy látogassunk el a fogorvoshoz, esetleg, ha nem olyan súlyos a helyzet, akkor egyszerűen újabb technikát ajánl a fogmosáshoz.

Az app egyszerű grafikákkal mutatja be az aktuális állapotot és gyerekek számára is szórakoztató figurán (a baktérium szörnyön) keresztül kommunikál. Az algoritmust sokezer, különböző állapotú fogakról készült felvétel betáplálásával gyakorlatoztatták, a kiértékeléshez pedig fogorvosok szakvéleményére támaszkodtak, akik segítettek a potenciális problémák felismerésében.

Az eszköz így tulajdonképpen egy saját, házi, digitális fogorvosnak felel meg (még ha rendbe tenni nem is tudja a fogakat) és tulajdonképpen annak is szánta a cég alapítója, mivel, Severin Stadler elmondása szerint, a rendelő gyakori meglátogatásának szükségét szerették volna kiváltani a készülékkel, hogy egy hétköznapi ellenőrzés miatt ne kelljen időpontot foglalni. A New Atlas leírása szerint azonban egyelőre van egy nagyon jelentős hiányossága az alkalmazásának, az egyik legnagyobb gondot, a lyukas fogakat, ugyanis nem képes detektálni. Ez a némileg érthetetlen elmaradást a jövőben igyekeznek pótolni a gyártók, akik a mesterséges intelligencia rendszer fejlesztésével orvosolják a problémát, amelynek egyelőre, úgy tűnik, nehezebb feladatot jelent egy kezdődő szuvasodás felismerése, mint a gyulladás észlelése.

A készüléket 88 euróért (31 700 forint) lehet megrendelni a Zaamigótól, ingyenes szállítással, az alkalmazást pedig ingyenesen lehet letölteni az App Store-ból, de jelenleg Androidon még nem elérhető.

(Fotó: Zaamigo)

Mit tud egy csúcskategóriás fogkefe? Megsértődik, de csak miattad teszi! Nem feltétlenül gondolkodik az ember abban, hogy 100 000 Ft-ot adjon ki egy fogkefére. Pedig van értelme. Teszteltük az Oral-B iO 9N-et, és meglepődtünk.


1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
Ez a sziget majdnem egy hónapig kizárólag víz- és szélenergiából tartotta fent magát
Ez a sziget majdnem egy hónapig kizárólag víz- és szélenergiából tartotta fent magát
A Kanári-szigetek legkisebbike rekordot állított fel azzal, hogy 28 egymást követő napon keresztül csak szél- és vízenergiát használt.
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
Képzeljünk el egy világot, ahol az implantációk behelyezése, törött csontok kezelése komoly műtéti beavatkozás helyett lényegében annyit jelent, hogy az implantációt befecskendezzük a testbe, ahol az felveszi a szükséges alakot! A mostani fejlesztés épp ezt teszi egyszer lehetővé.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.