A fogkefe formájú kamerás okoseszköz időben szól, ha romlanak a fogaink

2022 / 01 / 24 / Bobák Zsófia
A fogkefe formájú kamerás okoseszköz időben szól, ha romlanak a fogaink
Első pillantásra elektromos fogkeféhez hasonlít, de valójában kamerás okoseszköz a Zaamigo, ami mesterséges intelligenciával elemzi a szájüreget és szól, ha úgy ítéli meg, hogy ideje felkeresni a fogorvost.

Az ETH Zürich spinoff vállalata, a Zaamigo sajátos egészségügyi okoseszközt dobott piacra: a szintén Zaamigo elnevezésű készülék formájában az elektromos fogkeféket utánozza, de valójában egy LED-ekkel körbevett kis méretű kamerát tartalmazó eszköz, ami a száj belsejének elemzésére alkalmas. A készüléket, mint minden okoseszközt, először egy telefonra letölthető alkalmazással kell párosítani, majd a szájba helyezve felvételeket készít a fogainkról, ezeket később az appba lehet elmenteni. Ahhoz, hogy hogyan készítsük el a legideálisabb szögből a fotókat, az alkalmazás is tud tanácsot adni.

A felvételek alapján mi magunk is jól láthatjuk, hogy megfelelő állapotban vannak-e a fogaink, de a Zaamigo önállóan is felméri a helyzetet, méghozzá mesterséges intelligencia használatával, ami a képek analizálása után értékeli a látványt. Amennyiben oda nem illő dolgot észlel, például lerakódást a fogakon vagy gyulladást az ínyben, akkor figyelmeztet a problémára és tanácsot ad: javasolja, hogy látogassunk el a fogorvoshoz, esetleg, ha nem olyan súlyos a helyzet, akkor egyszerűen újabb technikát ajánl a fogmosáshoz.

Az app egyszerű grafikákkal mutatja be az aktuális állapotot és gyerekek számára is szórakoztató figurán (a baktérium szörnyön) keresztül kommunikál. Az algoritmust sokezer, különböző állapotú fogakról készült felvétel betáplálásával gyakorlatoztatták, a kiértékeléshez pedig fogorvosok szakvéleményére támaszkodtak, akik segítettek a potenciális problémák felismerésében.

Az eszköz így tulajdonképpen egy saját, házi, digitális fogorvosnak felel meg (még ha rendbe tenni nem is tudja a fogakat) és tulajdonképpen annak is szánta a cég alapítója, mivel, Severin Stadler elmondása szerint, a rendelő gyakori meglátogatásának szükségét szerették volna kiváltani a készülékkel, hogy egy hétköznapi ellenőrzés miatt ne kelljen időpontot foglalni. A New Atlas leírása szerint azonban egyelőre van egy nagyon jelentős hiányossága az alkalmazásának, az egyik legnagyobb gondot, a lyukas fogakat, ugyanis nem képes detektálni. Ez a némileg érthetetlen elmaradást a jövőben igyekeznek pótolni a gyártók, akik a mesterséges intelligencia rendszer fejlesztésével orvosolják a problémát, amelynek egyelőre, úgy tűnik, nehezebb feladatot jelent egy kezdődő szuvasodás felismerése, mint a gyulladás észlelése.

A készüléket 88 euróért (31 700 forint) lehet megrendelni a Zaamigótól, ingyenes szállítással, az alkalmazást pedig ingyenesen lehet letölteni az App Store-ból, de jelenleg Androidon még nem elérhető.

(Fotó: Zaamigo)

Mit tud egy csúcskategóriás fogkefe? Megsértődik, de csak miattad teszi! Nem feltétlenül gondolkodik az ember abban, hogy 100 000 Ft-ot adjon ki egy fogkefére. Pedig van értelme. Teszteltük az Oral-B iO 9N-et, és meglepődtünk.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
A “Ketrecek ketrece” néven emlegetett anyag nem csak a CO2-t köti meg, de egy annál jóval potensebb üvegházhatású gázt is. A tudósok véleménye alapján rendkívül ígéretes felfedezésről van szó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.