Földönkívüli létformákra vadászó tengeralattjárót küld a NASA az Antarktiszra

2019 / 11 / 22 / Felkai Ádám
Földönkívüli létformákra vadászó tengeralattjárót küld a NASA az Antarktiszra
Mielőtt mindenki nekiállna kiszámolni, hogy akkor a tengerszint emelkedés mikor fogja a Parlament lépcsőire mosni az első nagyfejű, szürke lényt, nem árt tudni, hogy mindez egy teszt része. Hiszen ahogy arról már szó volt a Jupiter holdja kapcsán, a földön kívüli élet kutatásában kiemelten fontosak a távoli holdak jeges óceánjai (az Európán kívül a másik ilyen az Enceladus).

Földön kívüli élet alatt persze nem valami egzotikus, Star Trekből szalajtott lényt értenek a tudósok, bőven elég lenne valami egysejtű életformát találni, amely bizonyítékként szolgálhatna arra, hogy maga az élet a Földön kívül máshol is kialakulhat. A NASA víz alatt is működő felfedező egysége (Buoyant Rover for Under-Ice Exploration, röviden csak: BRUIE) pedig épp ilyesmit fog kutatni méghozzá a fagypont környéki helyeken, hisz ez: jég és víz határa kedvez a leginkább az élet kialakulásához.

Ez természetesen roppant szélsőséges körülményt jelent, ezért a NASA a tényleges bevetés előtt elviszi a BRUIE egységet egy tesztkörre. Az Antarktisz környéki vizek pedig remek próbaterepet kínálnak. A NASA közleménye szerint a tengeralattjárót az antarktiszi Casey kutatóállomásra szállítják (ezt Ausztrália működteti). Itt a kutatók lyukat fúrnak a jégbe, és BRUIE-t beleeresztik a vízbe. Ezután teszteket futtatnak majd le, és elvégzik a szükséges módosításokat is, hogy az egység akár hónapokon át működőképes maradjon.

Andy Klesh, vezetőmérnök szerint egy hasonló egység számára a legnagyobb kihívást a vízalatti áramlatok jelentik. Ezek ugyanis könnyen hozzácsapják a tengeralattjárót a jéghez, amely így sérül, vagy pedig, hogy ezt elkerülje, túl sok energiát használ fel ahhoz, hogy megőrizze a helyzetét. A BRUIE viszont a felhajtóerő segítségével mintegy a jéghez horgonyozza magát, és az áramlatok többsége nem árthat neki.

(Kép: NASA, forrás: gizmodo)


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan tudják használni a szolgáltatást.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Ekkora a különbség a Hubble és a James Webb Űrteleszkóp felvételei között
Ekkora a különbség a Hubble és a James Webb Űrteleszkóp felvételei között
A két űrtávcső ugyanazt a kozmikus méhkast örökítette meg, miközben pulzárokra vadásztak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.