Földönkívüli létformákra vadászó tengeralattjárót küld a NASA az Antarktiszra
Földönkívüli létformákra vadászó tengeralattjárót küld a NASA az Antarktiszra
2019 / 11 / 22 / Felkai Ádám
Mielőtt mindenki nekiállna kiszámolni, hogy akkor a tengerszint emelkedés mikor fogja a Parlament lépcsőire mosni az első nagyfejű, szürke lényt, nem árt tudni, hogy mindez egy teszt része. Hiszen ahogy arról már szó volt a Jupiter holdja kapcsán, a földön kívüli élet kutatásában kiemelten fontosak a távoli holdak jeges óceánjai (az Európán kívül a másik ilyen az Enceladus).

Földön kívüli élet alatt persze nem valami egzotikus, Star Trekből szalajtott lényt értenek a tudósok, bőven elég lenne valami egysejtű életformát találni, amely bizonyítékként szolgálhatna arra, hogy maga az élet a Földön kívül máshol is kialakulhat. A NASA víz alatt is működő felfedező egysége (Buoyant Rover for Under-Ice Exploration, röviden csak: BRUIE) pedig épp ilyesmit fog kutatni méghozzá a fagypont környéki helyeken, hisz ez: jég és víz határa kedvez a leginkább az élet kialakulásához.

Ez természetesen roppant szélsőséges körülményt jelent, ezért a NASA a tényleges bevetés előtt elviszi a BRUIE egységet egy tesztkörre. Az Antarktisz környéki vizek pedig remek próbaterepet kínálnak. A NASA közleménye szerint a tengeralattjárót az antarktiszi Casey kutatóállomásra szállítják (ezt Ausztrália működteti). Itt a kutatók lyukat fúrnak a jégbe, és BRUIE-t beleeresztik a vízbe. Ezután teszteket futtatnak majd le, és elvégzik a szükséges módosításokat is, hogy az egység akár hónapokon át működőképes maradjon.

Andy Klesh, vezetőmérnök szerint egy hasonló egység számára a legnagyobb kihívást a vízalatti áramlatok jelentik. Ezek ugyanis könnyen hozzácsapják a tengeralattjárót a jéghez, amely így sérül, vagy pedig, hogy ezt elkerülje, túl sok energiát használ fel ahhoz, hogy megőrizze a helyzetét. A BRUIE viszont a felhajtóerő segítségével mintegy a jéghez horgonyozza magát, és az áramlatok többsége nem árthat neki.

(Kép: NASA, forrás: gizmodo)

Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Harminc éve menekült meg a Hubble Űrteleszkóp a kudarctól
Harminc éve menekült meg a Hubble Űrteleszkóp a kudarctól
1993. december 2-án indult útnak az Endeavour űrsikló a Hubble Űrteleszkóp felé, hogy végrehajtsák azt a kritikus fontosságú javítást az űreszközön, ami nélkül a teleszkóp sosem tudta volna várt tudományos célját beteljesíteni.
Egy magányos csillag mentheti meg a Földet, amelyen a felszíni életnek sokkal kevesebb ideje maradt, mint azt hinni szokás
Egy magányos csillag mentheti meg a Földet, amelyen a felszíni életnek sokkal kevesebb ideje maradt, mint azt hinni szokás
Kevesebb az időnk, mint azt hinni szokták: a Föld már jóval ezelőtt lakhatatlanná válhat, hogy a Nap vörös óriássá alakulna. Szerencsére megmentheti a bolygót, ha egy elhúzó csillag letéríti a Földet a pályájáról vagy akár ki is szabadítja a Naprendszerből.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.