Folytatja a hírfogyasztás visszaszorítását a Facebook

2023 / 09 / 07 / Pőcze Balázs
Folytatja a hírfogyasztás visszaszorítását a Facebook
Decembertől Nyugat-Európa legnépesebb országaiban, azaz Németországban, Franciaországban és az Egyesült Királyságban megszűnik a Facebook híreket összegyűjtő aloldala. A Meta szerint ez csak a felhasználók kis részét érinti, mégis jelentős jelzés lehet a kiadók felé.

Mark Zuckerberg 2019 őszén jelentette be, hogy a Facebook történetében először "lesz egy dedikált hely az alkalmazásban, amelyet a minőségi újságírásnak szentelünk. Hogy segítsük az abban megtalálható tartalmak kiválogatását, nem csak algoritmusokat fogunk alkalmazni, hanem egy újságírói tapasztalattal rendelkező csapatot is". Ugyan a tesztüzem eleinte Amerikában zajlott, de még Európa legnagyobb kiadóját, az Axel Springert is megnyerték az ügynek. Akkor azt állították, hogy "nem nyújtanak elég tartalmat a szórakozás, az egészség, az üzlet és a sport területén", négy évvel később azonban másként látják a dolgokat.

A Gizmodón olvasható hír szerint december elején Németországban, Franciaországban és az Egyesült Királyságban megszűnik a híreknek szentelt szekciója az alkalmazásnak, ami Magyarországon nem volt, és valószínűleg már nem is lesz elérhető. Az anyavállalat Meta közleménye arra hivatkozik, hogy az emberek nem a hírekért érkeznek a Facebookra. Erről már 2021-ben is beszéltek, amikor úgy döntöttek, hogy csökkenteni fogják a politikai tartalmak súlyát a platformon. "A hírek csak a három százalékát teszik ki a hírfolyamban megjelenő tartalmaknak, ezeknek a felfedezése csak kis része a Facebook-élménynek az emberek java számára" - fogalmaznak most, bár azt nem teszik hozzá, hogy a hírfolyam összetétele alapvetően a vállalat döntésein múlik.

A közlemény hangsúlyozza, hogy mindettől függetlenül elérhetőek maradnak a hírtartalmak, és a már meglévő megállapodásaikat, amelyeket kiadókkal kötöttek, nem érintik a változások. Mindeközben Kanadában néhány hete úgy, ahogy van, kivezették a híreket az oldalról, hogy egy helyi törvény értelmében ne kelljen azokért fizetniük, vagyis a Meta úgy gondolja, hogy a termékeik érdekesek maradnak ilyen tartalmak nélkül. Az Európában még nem elérhető Twitter-klónjuk, a Threads szintén bevallottan nem politikai szolgáltatás szeretne lenni. Ezzel szemben a kiadók az elmúlt években nagy százalékban hagyatkoztak a Facebookra, mint olvasókat toborzó platformra, és a felhasználók számára is fontos hírforrássá lépett elő a szolgáltatás.

(Borítókép: Thomas Trutschel/Photothek via Getty Images)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Az állóképesség már nem szükséges követelmény az extrém túrázáshoz – legalábbis ezt ígéri a sci-fiből szalajtott, AI-vezérelt exoszkeleton.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.