Milyen lenne a Facebook, ha eltűnnének róla a hírek? Egy országban már tudják a választ

2023 / 08 / 08 / Pőcze Balázs
Milyen lenne a Facebook, ha eltűnnének róla a hírek? Egy országban már tudják a választ
Egy újabb ország törvényhozása döntött úgy, hogy a technológiai platformoknak, például a keresőknek és a közösségi média szolgáltatásoknak fizetniük kéne azért, hogy hírekre mutató linkeket közölhessenek. Kanadában azonban a Meta úgy döntött, hogy nem áll kötélnek: elkezdte kivezetni a híroldalak tartalmait a Facebookról és az Instagramról.

Két éve januárban egy hasonló, akkor életbe lépő jogszabályról, a Hírmédia Egyeztetési törvényről írtunk a Rakétán, amely Ausztráliában szerette volna elérni, hogy a technológiai óriások "linkadót" fizessenek. A jogalkotók abból indultak ki, hogy a hírforrások függnek a platformoktól és fordítva, de a tech cégek túl nagyok ahhoz, hogy tisztességes tárgyalópartnerként viselkedjenek. Épp ezért a törvény kötelezte a feleket, hogy alkudják ki, hogy mennyi jár a cikkek eredeti tulajdonosainak azért, hogy megjelennek az anyagaik részletei, vagy azokra mutató hivatkozások a portálokon.

Erre azért volt szükség, mert a kiadók még mindig küszködnek azzal, hogy stabil, jövedelmező digitális működési modellt alakítsanak ki, nem véletlenül próbálkoznak Magyarországon is egyre többen a támogatói, előfizetői megoldásokkal. Mindeközben egy olyan óriásnak, mint a The New York Times is csupán tízmillió online előfizetője van, míg a Spotify-nak kétszáztízmillió. Ugyan a Google és a Meta is tiltakoztak az ausztrál törvény ellen, arra hivatkozva, hogy a webes linkek az internet működésének az alapját jelentik, és hogy a szolgáltatásaik csak látogatókat terelnek a híroldalakra, végül mégis megállapodtak a kormánnyal, és a zsebükbe nyúltak. Ugyanakkor többen, például Casey Newton, a Platformer hírlevél szerzője kiemelték, hogy semmilyen garancia nincs a törvényben arra nézve, hogy az a pénz valóban az újságírókhoz kerül majd.

Kanada egy hasonló törvénnyel próbálkozik, ám a Metánál most mintha komolyabban vennék a farkasszemnézést. A TechCrunch cikke felidézi, hogy Ottawa júniusban elfogadta az ausztrál jogszabályra emlékeztető Online Hírek Törvényt, ennek eredményeként múlt héten a Meta bejelentette, hogy elkezdi kivezetni a híreket a Facebookról és az Instagramról az országban, és a Google is mérlegel egy ilyen lépést. A Meta kommunikációs igazgatója szerint "alapvetően hibás" a jogszabály, és ahhoz, hogy megfeleljenek annak, nem látnak más utat, mint a hírek eltűntetését a platformjaikról. Persze Ausztráliában ugyaninnen indult az alkudozás, amelynek végül megállapodás lett a vége, ám kérdés, hogy itt is hasonló forgatókönyv mentén zajlanak-e majd az események.

"Úgy gondoljuk, hogy a híreknek valódi társadalmi értékük van. A probléma az, hogy gazdasági értékük viszont nem igazán van a Metánál" - idézi a cég egy korábbi nyilatkozatát a TechCrunch. Persze ezzel könnyű lenne vitatkozni, hiszen ránézésre pont a hírek, cikkek körül szokott a legintenzívebb párbeszéd kialakulni a Facebookon. Ám az kétségtelen, hogy a médiának is sok a veszítenivalója: az elmúlt évtizedben a közösségi platformok sokaknál elsődleges hírforrássá léptek elő, ahogyan a keresők is rengeteg látogatót hozhatnak bizonyos kiadóknak. A kérdés Kanadában, és a jövőben valószínűleg a világ sok országában, hogy ki bírja tovább a másik nélkül.

(Borítókép: Barefoot Communications/Unsplash)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Idén megnyílik az első humanoidgyár, ahol évente tízezer emberszerű robotot állíthatnak elő
Idén megnyílik az első humanoidgyár, ahol évente tízezer emberszerű robotot állíthatnak elő
A Digit robotot gyártó Agility Robotics tavaly kezdte építeni a gyárat, ahol emberek és robotok együtt készítik el a humanoidokat.
Ez a drón 250 méterről leolvassa egy autó rendszámát, és önállóan repül teljes sötétségben is
Ez a drón 250 méterről leolvassa egy autó rendszámát, és önállóan repül teljes sötétségben is
Az eszköz teljes sötétségben is képes az önálló repülésre, az akadályok elkerülésére, 5 kilométeres távolságból is beazonosít egy autót, 250 méterről pedig akár a rendszámot is leolvassa.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.